Vasantha Ragunathan

Edukatore shendeti qe jeton me diabet TIP 2.

Vasantha Ragunathan ishte shumë e mërzitur kur mësoi se ajo ka diabet tip 2. “Motra ime u shtrua në spital me një lexim jashtëzakonisht të lartë të glukozës në gjak të “, kujton trajneri shëndetësor nga Rosanna, “dhe brenda katër viteve ajo i kishte të dy këmbët e saja të amputuara mbi gju.”

Nivelet e glukozës në gjak për njerëzit pa diabet përgjithësisht variojnë midis 3.5-8.0 mmol / L. Sidoqoftë, kur jetoni me diabet, mbajtja e atyre niveleve brenda intervalit të synuar nuk është gjithmonë e lehtë. Për më shumë se një dekadë, Vasantha ka arritur të qëndrojë në varg të synuar përmes vetëm ndryshimeve në stilin e jetës, të cilat i kanë ndihmuar asaj të ndjehet e aftë dhe e shëndetshme. Ajo thotë: “Mos pyesni per asgje  kur bëhet fjalë për shëndetin tuaj.”

Varianha tani ka një dietë më të shëndetshme dhe ushtrohet rregullisht; ajo veçanërisht shijon ecjen, ngritjen e peshave dhe jogën. Nëna e dy djemve të rritur është e vendosur të ketë një cilësi të mirë të jetës dhe beson se gjumi i mjaftueshëm dhe zakonet e mira janë faktorë të rëndësishëm për arritjen e këtij qëllimi.

Pasja e niveleve të larta të glukozës në gjak gjatë një periudhe kohe mund të shkaktojë dëme në enët e vogla dhe të mëdha të gjakut dhe nervat. Kjo mund të çojë në shumë komplikime shëndetësore për të cilat Vesticha është mirë e vetëdijshëme. Ajo është një shembull i librit shkollor kur bëhet fjalë për përcjelljen me ekipin e saj mjekësor. Ajo ka sytë e saj të kontrolluar çdo vit, sheh dentistin dhe mjekun e saj çdo gjashtë muaj dhe një podiatrist(doktorin e kembeve) çdo tetë javë. Ajo gjithashtu kontrollon nivelet e saj të glukozës në gjak të paktën tre herë në dite.

Vetëm tre muaj më parë, ajo ndoqi rekomandimin e mjekut të saj dhe filloi të marrë ilaçe për diabetin. “Nuk më pëlqeu ideja,” thotë Vasantha. “Më duhej ca kohë për të pranuar që trupi im nuk prodhon më mjaft insulinë.” Që nga fillimi i mjekimit, Vasantha ka ndier një efekt pozitiv në shëndetin e saj.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email