Une, diabeti dhe futbolli / Me, diabetes and football

Sa here shikoj celularin dhe personat qe me marrin e di mire per cfare me duan. Dhe pergjigjia ime dihet, por gjithsesi behet pyetja: A do vish ne kalceto?
Behem gati me shpejtesi, marr rrobat i vendos ne çante dhe tentoj te dal nga shtepia.
Para me del mami me ate pyetjen a morre ndonje gje me vete?

Te them te drejten e urrej si pyetje, se mua dhe kur me bie sheqeri nuk e jap kurre veten ne fushe para te tjereve, por kam kuptuar qe paska dhe me teper se kaq. Kete here u mblodha me shoket qe ndajme te njejten semundje “te embel”. Para syve te mi shoh fytyra te qeshura qe po futeshin ne fushe, por diku ne rrobat e tyre, ne ndonje çante apo xhep dilte aparati ose ndonje ushqim i vogel per ta konsumuar ne raste hipoglicemie.

Dreqin dhe ketu!
Ndoshta ndonjehere dua ta harroj qe kam diabet, por gjithkush e perjeton sipas menyres se tij dhe duhet ta respektojme. Per dike eshte e veshtire, per dike me e lehte te praktikuarit nje sport si futbolli. Jo per faktin se ne kemi diabet, por mendoj se eshte si tek njerzit normal, nese dikush luan shpesh se ka problem, nese dikush ka kohe pa luajtur mund te perballet me me teper lodhje dhe me ndonje situate te paparashikueshme.
Une sa here qe e bej dicka, e bej me besim ne vete dhe pa u ndikuar nga gjendja ime shendetesore, pa u frikesuar nga hipot qe mund te me ndodhin, sepse ne fund te fundit diabeti nje diabetiku mund t’i ulet dhe jashte nje fushe dhe ne tashme i kemi njohurite per t’u perballur me gjendje te tilla. Keshtu qe per mua nuk ka asnje problem. Sporti do force fizike dhe ne mund te bejme si te gjithe te tjeret, ndoshta dhe me shume.
Gjithmone kam ecur me parimin qe piken tende me te dobet, ktheje ne piken me te forte dhe ajo mendoj se me ka bere te mos dorezohem kurre. Jo vetem nje fushe qe nuk me tremb apo ndonje lojtar, por nuk me tremb as bota jashte fushe. Diabeti me ka mesuar te bej gjera qe te tjeret nuk munden dhe qe sigurisht te mos dorezohem kurre. Prandaj asnjehere nuk e shikoj dicka problem, problemi eshte ne mendjen e njerezve. Ndersa kembet, ato mund te ecin, vrapojne dhe te te nxjerrin nga balta, patjeter me nje diabet te mirekontrolluar. Ndeshje te tilla te kujtojne rendesine e te ushtruarit nje aktivitet fizik, ndihmen qe te jep per te mbajtur ne norma glicemite dhe per t’u larguar nga perditshmeria.
Diabeti nuk eshte justifikim per te mos ushtruar sport, duhet te jete motivim.


E.B.
(Anetar i SHFRD)

Every time I look at my cellphone and I know what are they calling for, And my answer is known, but the question still arises: Will you come to play football? I get ready quickly, pick up my clothes in the bag and try to get out of the house. Mom comes up with that question, did you take anything with you? To tell the truth I hate it as a question, but I have realized that there is more. This time I met up with friends sharing the same “sweet” disease. In front of my eyes I see laughing faces coming into the field, but somewhere in their clothes, in some bag or pocket the meter comes out or some little food to consume in cases of hypoglycemia. Hell and here it is! Maybe sometimes I want to forget that I have diabetes, but everyone experiences it in their own way and we have to respect it. For someone it is difficult, for someone easier to practice a sport like football. Not because we have diabetes, but I think it’s like in normal people, if someone plays often he has not a problem, if someone hasn’t time to play, he may face more fatigue and an unpredictable situation. Every time I do something, I do it with confidence and without being affected by my health, without being scared of the hypos that may occur to me. we already have the knowledge to deal with such situations. So for me there is no problem. Sport requires physical strength and we can do it like everyone else, maybe more. I have always followed the principle that your weakest point is should be treated like the strongest point and I think that has made me never give up. Not just a field that doesn’t scare me or any player, but it doesn’t scare the outside world either. Diabetes has taught me to do things that others cannot and certainly will never give up. So I never see a problem, the problem is in people’s minds. While walking, they can walk, run, and get you out of the mud, definitely with a well-controlled diabetes. Such matches are reminiscent of the importance of exercising a physical activity, helping to keep the blood sugar in the track. Diabetes is not an excuse for not exercising, it should be motivation.
E.B. (Member of the SHFRD)

Print Friendly, PDF & Email
SHPËRNDAJE
Artikulli paraprakKush eshte Diabeti / Who is diabetes?
Artikulli tjetër