Ulcerat e këmbëve

Lidhur ngushtë me neuropatine diabetike, dhimbja nervore diabetike dhe kujdesi këmbës diabetike, ulcera e këmbës diabetike ndikon shumë njerëz me diabet. Ekspertët sugjerojnë se rreth 10 për qind e njerëzve me diabet zhvillojnë ulçerë në një pikë. Ulçera e këmbëve mund të prekë njerëzit me diabet tip 1 dhe tip 2. Diabeti ndikon ulcerat e këmbëve në një numër mënyrash dhe është e rëndësishme për njerëzit me diabet të kuptojnë pasojat potencialisht të rënda të lënies së një ulçere të këmbëve të patrajtuara.

Çfarë është ulçera e këmbëve diabetike?

Ulçera e këmbëve mund të ndodhë në të gjithë, dhe i referohet një patch të lëkurës së thyer zakonisht në këmbë ose shputë. Kur nivelet e sheqerit në gjak janë të larta ose luhatet rregullisht, lëkura që normalisht do të shërohet mund të mos riparohet siç duhet për shkak të dëmtimit të nervit. Edhe një dëmtim i lehtë mund të fillojë një ulçerë në këmbë.

Pse njerëzit me diabet kanë më shumë gjasa të kenë ulcerat e këmbëve?

Njerëzit me diabet mund të kenë funksionimin e nervave të reduktuar për shkak të neuropative diabetike periferike. Kjo do të thotë që nervat zakonisht sjellin ndjesinë e dhimbjes në tru nga këmbët, nuk funksionojnë mirë dhe është e mundur që dëmtimi të bjerë në këmbë pa e ndier atë. Duke u kujdesur për diçka, duke veshur këpucë të ngushta, shkurtime, blisters dhe bruises të gjithë mund të zhvillojnë ulcerat e këmbëve diabetike. Arteriet e ngushta gjithashtu mund të zvogëlojnë rrjedhjen e gjakut në këmbë në disa njerëz me diabet dhe kjo mund të pengojë aftësinë e këmbës për t’u shëruar siç duhet. Kur këmbët nuk mund të shërohen, mund të zhvillohet një ulçerë në këmbë.

Cilët janë faktorët e rrezikut për ulcerat e këmbëve të diabetit?

Në vijim mund të rritet mundësia e zhvillimit të ulçerës së këmbës:

  • Nevropati
  • Qarkullimi i dobët i gjakut
  • Diabeti i pakontrolluar mirë
  • Mbajtja e veshjeve të këqija
  • Ecja zbathur

Njerëzit të cilët kanë diabet për një periudhë më të gjatë ose menaxhojnë më pak efektivisht diabetin e tyre kanë më shumë gjasa të zhvillojnë ulcerat e këmbëve. Pirja e duhanit, mosbërja e stërvitjes, mbipesha, të paturit e kolesterolit të lartë ose presionit të gjakut mund të rrisin rrezikun e ulçerës së këmbëve të diabetit.

Si mund të shmanget ulcera e këmbës së diabetit?

Shmangia e ulcerave të këmbëve të diabetit është një çështje për të marrë kujdesin e duhur të këmbëve. Për më tepër, njerëzit me diabet duhet të kontrollojnë këmbët e tyre së paku një herë në vit nga një mjek. Njohja e simptomave të tilla si ndjesia e reduktuar dhe veprimi ndaj tyre menjëherë duhet të ndihmojë për të shmangur ulcerat e këmbëve të diabetit.

Print Friendly, PDF & Email
SHPËRNDAJE
Artikulli paraprakMëlçia dhe diabeti
Artikulli tjetërKoma Diabetike