Tresiba (Insulin Degludec)

Insulin degludec, i cili furnizohet me emrin tregtar Tresiba, është një insulinë bazale me veprim ultra të gjatë që mund të përdoret nga njerëzit me diabet të tipit 1 ose të tipit 2.

Tresiba zgjat deri në 42 orë duke ofruar fleksibilitet më të madh se kur mund të injektohet çdo ditë.

Provat kërkimore kanë treguar që insulin degludec është i dobishëm në uljen e incidencës së hipoglikemisë krahasuar me insulinën tjetër bazale.

Miratimi për Tresiba

Tresiba është për përdorim në Evropë dhe i disponueshëm në Angli dhe Uells në NHS Para Gushtit 2016 nuk ishte aprovuar për përdorim në Skoci, por Konsorciumi Skocez i Medicines (SMC) rishikoi qëndrimin e tij dhe rekomandoi ilaçin për të trajtuar njerëzit me diabet.

Për kë është i përshtatshëm Tresiba?

Tresiba është i përshtatshëm për përdorim në trajtimin e pacientëve të moshës 18 vjeç e lart me diabet tip 1 ose diabet tip 2.

Tresiba mund të mos jetë i përshtatshëm për njerëzit që përjetojnë reaksione ndaj glicerinës, metakresolit, fenolit ose acetatit të zinkut.

Si merret Tresiba?

Tresiba merret me injeksion nënlëkuror (injeksion në shtresën e yndyrës pak poshtë lëkurës) një herë në ditë.

Mjeku juaj mund t’ju këshillojë se ku duhet të bëni më mirë injeksion, si dhe sigurimin e informacionit mbi teknikën e injeksionit kur është e nevojshme.

Përfitimet e Tresiba

Një nga përfitimet e insulinës degludec është se ofron fleksibilitet shumë më të madh se kur mund të merren doza. Insulina zgjat deri në 42 orë dhe kjo lejon që dozat të merren në kohë të ndryshme të ditës, nëse është e nevojshme, pa ndikuar në kontrollin e glukozës në gjak.

Kjo do të thotë se ka shumë më shumë hapësira, kohë të ndryshme të dozave që i përshtaten stilit tuaj të jetës.

Studimet kërkimore të përdorura për të hetuar efektivitetin e ilaçit gjithashtu treguan se Tresiba uli rrezikun e hipos natës tek njerëzit me diabet tip 1 dhe tip 2, tek njerëzit me diabet tip 1 dhe tip 2, në krahasim me Lantus (insulin glargine).

Provat gjithashtu vunë re një ulje të lehtë të hipoglikemisë së përgjithshme për Tresiba krahasuar me Lantus brenda pacientëve me diabet të tipit 2.

Pikat e forta të Tresibës

Tresiba është e ndryshme nga shumica e insulinave të tjera të disponueshme në Mbretërinë e Bashkuar në atë që është në dispozicion në dy pika të forta të ndryshme.

• Forca standarde 100 njësi / mL

• Forcë e dyfishtë 200 njësi / ml

Forca e dyfishtë e Tresiba mund të jetë e dobishme për njerëzit me rezistencë më të fortë të insulinës që kërkojnë doza më të mëdha të insulinës.

Si punon Tresiba

Kohëzgjatja ultra e gjatë e Tresiba mbështetet në një substancë të quajtur acid heksadekanedioik, i cili lejon insulinën të formojë multi-heksamerë të tretshëm sapo të injektohet dhe rezulton në një çlirim më të ngadaltë të insulinës në qarkullimin e gjakut sesa është e mundur me insulinën e tjera të tilla si Levemir dhe Lantus.

Efektet anësore

Ashtu si me llojet e tjera të insulinës, efekti anësor më i zakonshëm i insulinës degludec është hipoglikemia (sheqeri i ulët në gjak).

Reagimet në vendin e injektimit mund të ndodhin edhe pse këto zakonisht do të zhduken me përdorimin e vazhdueshëm të ilaçit.

Lipodystrophy mund të ndodhë por mund të parandalohet nëse respektohet praktika e mirë e rotacionit të faqes së insulinës. Efektet anësore më të rralla përfshijnë:

• Hipersensitiviteti

• Urtikaria

• Edemë periferike

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email