Transplanti i pankreasit të gruas diabetike të tipit 1 zgjidh fobinë e saj të gjilpërës – por a është një kurë?

Më 29 janar të këtij viti, Znj Sue York, nga Lincoln, bëri një transplant të suksesshëm të pankreasit për shkak të një fobie shumë të madhe nga gjilpërat. Për të ardhmen e parashikueshme, ajo nuk do të ketë nevojë të injektojë insulinë. Znj York e përshkroi ndjenjën si “të jashtëzakonshme”.

Ky është një lajm i mahnitshëm. Procedura e zonjës York paraqet një përparim masiv në trajtimin e diabetit tip 1. Injeksionet e insulinës, të cilat dikur largoheshin nga lëkundja dhe të vjellat e saj, tani për tani nuk janë shqetësuese. Por shumë njerëz kanë gabuar transplantin për një kurë, kur në të vërtetë nuk ekziston një e tillë.

Gjëja e mrekullueshme është që procedura do t’i lejojë zonjës York të prodhojë vetë insulinën e saj, por ka më shumë shërim të diabetit tip 1 sesa ringjallje të prodhimit të insulinës. Edhe pse zonja York tani ka një pankreas plotësisht funksionues, ajo ende ka sëmundjen që e pengoi atë të funksiononte më parë. Për të kuruar diabetin tip 1, është ky gabim me sistemin imunitar që duhet të rregullohet.

Pra, për të mbajtur prodhimin e insulinës, Znj York duhet të marrë ilaçe imunosupresuese. Për shkak se sistemi i saj imunitar do të sulmojë qelizat që prodhojnë insulinë, ky ilaç është i nevojshëm për ta mbajtur atë në funksion.

Pra, sa kohë ka të ngjarë të zgjasë? Ajo varet. Rasti më i mirë për ta krahasuar me të është ai i Richard Lane, personi i parë në Mbretërinë e Bashkuar që ka marrë me sukses një transplantim të qelizave të pankreasit. Ashtu si Znj. York, Z. Lane duhej të merrte ilaçe immunosupresante, dhe ata e lejuan atë të mos injektonte insulin për më shumë se një vit. Kjo ishte në 2005, dhe BBC njoftoi lajmin me titullin pak mashtrues “Transplantimi shëron njeriun me diabet”.

Ashtu si zonja York, Z. Lane duhej të merrte drogë imunosupresante. Kjo i lejoi të jetojë për pesë vjet pa insulinë. Fatkeqësisht, zoti Lane tani duhet të injektojë përsëri, por përparimi që bëri ishte masivisht premtues. Edhe tani, ai nuk ka pse të injektojë aq sa shumica e njerëzve me diabet tip 1, dhe sigurisht jo aq shumë sa duhej përpara se të merrte transplantin e qelizave të pankreasit. Ka të ngjarë që ne mund të shohim një histori të ngjashme me znj. York.

Nëse pankreasi me siguri do të ndalojë së punuari përsëri, pse gjithë kjo bujë për transplantin? Pse të mos ngjitemi vetëm me transplantim të qelizave ishullore? Me pak fjalë, kjo është për shkak se transplantimi i një pankreasi të tërë është shumë më efektiv sesa transplantimi i qelizave të ishullit. Ndërsa Vardanyan et al. shkruan: “Megjithëse [transplantimi i pankreasit] kërkon një operacion të madh dhe imunosupresion gjatë gjithë jetës, ai mbetet standardi i artë për një popullsi specifike të pacientëve që vuajnë nga diabeti i tipit 1 dhe të cilët nuk i përgjigjen terapisë konvencionale. Transplantimi i ishujve alogjenikë është një alternativë premtuese për transplantimin e pankreasit, por rezultatet e pacientëve mbeten më pak se optimale dhe kërkohet përparim i rëndësishëm në mënyrë që kjo procedurë të konsiderohet një terapi e besueshme. “

Me fjalë të tjera: në një botë ideale, transplantimi i pankreasit do të ishte i disponueshëm për të gjithë. Procedura është, në tërësi, shumë më bindëse. Për fat të keq, procesi kërkon një operacion të madh, dhe shpesh shumë vite në një listë pritjeje për një transplantim të përshtatshëm për të qenë në dispozicion.

Edhe nëse transplantimet e pankreasit ishin gjerësisht të disponueshme, ato janë akoma jashtëzakonisht të rrezikshme. Efektet anësore të mundshme përfshijnë mpiksjen e gjakut, infeksionin, komplikimet urinare dhe dështimin e pankreasit. Pastaj ekzistojnë efektet anësore të shoqëruara me ilaçe imunosupresive, të tilla si rrallimi i kockave, kolesterol i lartë dhe presioni i lartë i gjakut. Ndoshta për shkak të këtyre efekteve anësore të shumëta që transplantimet e pankreasit janë të rezervuara për raste shumë të rënda.

Thënë kjo, ka të ngjarë që me kalimin e viteve të shohim përmirësime të mëdha në fushën e transplantimit të pankreasit, dhe, ndërsa procesi bëhet më i lehtë dhe më i sigurt, ka të ngjarë të bëhet më i disponueshëm. Fakti që transplantimi i zonjës York u krye për shkak të fobisë së gjilpërave tregon se gjërat janë në rregull. Nuk është fiks një kurë, por kjo nuk do të thotë se nuk është jashtëzakonisht emocionuese.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email