Ti thoni njerëzve se keni diabet! Kjo eshte ceshtja !

T’u thuash njerëzve që keni diabet dhe pastaj të flisni për diabetin tuaj, qoftë për shokët e klasës, miqtë apo kolegët e punës ndonjëherë mund të jetë një sfidë e vërtetë.

Sapo të filloni të flisni për diabetin tuaj, njerëzit mund të fillojnë të bëjnë pyetje në lidhje me diabetin tuaj pasi ata do të interesohen të dinë më shumë.

Disa prej nesh janë të qetë duke folur për diabetin tonë, ndërsa disa prej nesh preferojnë të mos kenë komente ose pyetje në lidhje me gjendjen e tyre dhe do të preferonin që njerëzit të mos dinë fare.

Kjo është veçanërisht e zakonshme në shkollë dhe gjatë viteve të adoleshencës.

Sidoqoftë, duhet t’u tregoni njerëzve të caktuar që keni diabet dhe ka mënyra dhe kohë të ndryshme për ta bërë këtë.

Përdorimi i kartes se anetaresise qe leshon Shoqata e Femijeve dhe Te Rinjve me Diabet për t’u treguar njerëzve që keni diabet.

Njerëzit me diabet që janë në rrezik të hipoglikemisë ose niveleve shumë të larta të glukozës në gjak këshillohen të mbajnë një formë të letërnjoftimit të gatishmërisë mjekësore ose të paktën të mbajnë një lloj karte për t’i njoftuar të tjerët.

Kjo sepse urgjencat mjekësore ndonjëherë mund të ndodhin papritmas dhe madje edhe një kartë në portofolin tuaj mund të bëjë një ndryshim të madh në trajtimin që merrni.

Tregojuni njerëzve me të cilët kaloni kohë se keni diabet

Në shumë raste, mund të jetë e rëndësishme të njoftoni punëdhënësin tuaj dhe një koleg i ngushtë që punon e di se keni diabet.

Disa njerëz mund të hezitojnë të zbulojnë diabetin e tyre në punë, duke u frikësuar se mund të dëmtojë avancimin e tyre në karrierë ose punësimin.

Ka disa raste kur informimi i punëdhënësit tuaj mund të jetë thelbësor, të tilla si nëse jeni në rrezik hipoglikemie dhe drejtoni makinën ose përdorni makineri potencialisht të rrezikshme.

Tregoni punëdhënësit tuaj zakonisht rekomandohet pasi, nëse ndodh një emergjencë, punëdhënësi juaj do të jetë në gjendje të veprojë me njohuri për gjendjen tuaj. Një avantazh tjetër i informimit të punëdhënësit tuaj është se punëdhënësi juaj do të duhet të ndjekë Ligjin e Diskriminimit të Aftësisë së Kufizuar dhe të mos diskriminojë ju.

Zakonisht, njerëzit i kuptojnë shumë kushtet mjekësore pasi të informohen.

Tregojuni familjes suaj që keni diabet, përfshirë fëmijët

Zakonisht, familjet e njerëzve me diabet e dinë për gjendjen. Edhe fëmijët duhet të dinë kujdesin themelor të diabetit dhe si të kontaktojnë shërbimet e urgjencës. Të rriturit duhet të dinë saktësisht se çfarë të bëjnë dhe si të merren me ndonjë situatë serioze.

Diskutoni diabetin me partnerin tuaj

Diabeti mund të ndikojë seriozisht në humorin dhe mënyrën se si ndihet një person.

Eshtë e rëndësishme të diskutoni diabetin me partnerin tuaj. Njohja dhe kuptimi se si të merreni me uljet dhe ngritjet mund të jetë kritike në një urgjencë mjekësore. Diabeti mund të ndikojë edhe në jetën tuaj seksuale.

Profesionistët e shëndetësisë duhet të jenë në gjendje të ofrojnë këshilla mjekësore se si të rrisin sheqerin në gjak, të administrojnë glukagonin dhe të kërkojnë ndihmë urgjente kur është e nevojshme. Partnershitë e rëndësishme që partneri juaj të kuptojë rutinat e përditshme të kujdesit për diabetin.

Kur jeni të ftuar të hani në shtëpinë e dikujt

Kur do të hani jashtë, mund të jetë e vlefshme të njoftoni paraprakisht nikoqirët tuaj nëse keni kufizime të veçanta dietike. Sidoqoftë, shumë njerëz me diabet do të preferojnë të hanë çfarëdo që u jepet dhe të rregullojnë menaxhimin e tjerë të diabetit për të kompensuar.

Thënia e njerëzve në universitet që keni diabet

Kur jeni larg në universitet, mund të jetë një ide e mirë për menaxherin e sallës, shokun e dhomës ose miqtë tuaj të dinë që keni diabet.

Informimi gjate marrjes se patentes qe keni diabet

Nëse keni një patentë shoferi në Shqiperi , është një kërkesë ligjore për të informuar shtetin se keni diabet.

Ju gjithashtu duhet të informoni shtetin nëse kaloni në një formë të re të ilaçeve, të tilla si kalimi nga tabletat në insulinë.

Ju gjithashtu duhet të informoni ofruesin tuaj të sigurimit të makinës. Firmat e sigurimeve të makinave nuk duhet t’ju diskriminojnë thjesht për diabet.

Nëse jeni me licencë të kufizuar, megjithatë, primet e sigurimit mund të rriten për të reflektuar se janë në një kategori më të lartë rreziku.

• Shihni informacione të mëtejshme mbi diabetin dhe ngarjen e makinës

Kur të mos u tregoni njerëzve që keni diabet?

Nuk ka asnjë arsye për të shpjeguar diabetin në të gjitha situatat, dhe me të drejtë mund të mendoni se nuk i detyroheni askujt shpjegim në disa situata. Varet nga individi se si dhe kur u tregojnë njerëzve se kanë diabet.

Shkëmbimi i lajmeve në lidhje me çështjet shëndetësore është një vendim shumë personal dhe gjithçka që funksionon më mirë për ju shpesh është vendimi më i mirë për të marrë.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email