Ti them apo mos ti them, kjo është Ceshtja!

Pra, kush e di që keni diabet? Kujt i thoni që merrni ilaçe ose monitoroni nivelin e glukozës në gjak ? Si i thoni dikujt që po merreni me një gjendje kronike mjekësore që mund të ketë probleme akute?  Keni frikë se cfare do të bëjnë apo të mendojnë?

Këto janë vetëm disa nga pyetjet që ju mund të merrni parasysh kur jetoni me diabet. Këto pyetje vijnë në punë, në marrëdhënie, në miqësi, madje edhe në familje, dhe shumicën e kohës nuk ka përgjigjen e duhur. Ekziston vetëm përgjigja që është e drejtë për ju dhe kjo vjen vetëm pas një mendimi të madh.

Ju mund të jeni dikush që thotë “Kjo nuk është gjë e madhe, thjesht tregoni të gjithëve.” Ndërsa kjo mund të tregojë që ju keni vetëbesim dhe nuk ju intereson se çfarë mendojnë të tjerët për ju, kjo qasje mund t’ju lërë të hapur për keqkuptim, gjykim dhe trajtim “të veçantë” nga të tjerët që nuk e kuptojnë vërtet diabetin. Nga ana tjetër, ju mund të jeni dikush që nuk pranon t’i tregojë askujt, duke mos dashur kurrë të jetë i prekshëm nga keqkuptimet dhe gjykimet e të tjerëve. Por kjo vetë-mbështetje mund të ju lejojë të qëndroni gjithnjë në roje që mos dikush të mësojë për gjendjen tuaj.

Në rastin e një ambienti në vendin e punës, të qenit i pandershëm në lidhje me diabetin mund të jetë arsye për përfundimin. Sidoqoftë, frika për të provuar diskriminim bazuar në të pasurit  diabet është shumë e vërtetë, pasi disa njerëz kanë humbur punët e tyre dhe të tjerët janë vendosur në pozita me pagë më të ulët për shkak të paragjykimeve për diabetin. Realiteti tjetër i pashprehur ka të bëjë me gjykimet private që mbikëqyrësit mund të kenë për diabetin. Kjo në fund të fundit mund të ndikojë në promovime, ngritje dhe projekte që u caktohen njerëzve.

Ana tjetër e kësaj çështje është nevoja për shëndet, siguri dhe mbështetje në vendin e punës. Ka pak pyetje që të kujdeseni për diabetin tuaj kërkon vëmendje për ushqimin, ilaçet dhe monitorimin e glukozës në gjak. Kjo vëmendje është e domosdoshme edhe në punë, kështu që nëse nuk do të shkuleni në mënyrë të fshehtë, dikush duhet të dijë për atë që po bëni. Dhe nëse merrni ilaçe që ju rrezikojnë nga hipoglikemia , është e rëndësishme që dikush tjetër të kuptojë bazat e diabetit, në mënyrë që të mund t’ju ofrojë ndihmë nëse është e nevojshme.

E vërteta statistikore në lidhje me diabetin për punëdhënësit nuk është e bukur. Në mesin e njerëzve me diabet ka një shkallë më të lartë të mungesave dhe një rrezik më të madh për depresion , i cili është një shkak kryesor për ditët e sëmura. Ndërsa këto janë fakte statistikore, njerëzit që kanë diabet kanë të njëjtat aftësi pune si njerëzit që jo dhe madje mund të ndiejnë një presion pak shtesë për të kryer mirë për shkak të diabetit të tyre. Ata gjithashtu kanë disa mbrojtje ligjore .

Kam parë njerëz që kanë diabet që luftojnë me pyetjen “Të them apo mos ti them?” kur është në fillim të marrëdhënieve. Duke mos ditur se çfarë mendojnë të tjerët për diabetin, se si ka gjasa të reagojnë, ose nëse do t’ju trajtojnë ndryshe, mund t’ju vëre ne nje situate te veshtire . Asnjëherë nuk do të dini se çfarë do të ndodhë nëse nuk tregoni, por pasi të keni thënë, është tepër vonë ta ktheni përsëri.

Pra cfare ben ti? A keni një politikë se si ta hapni këtë çështje? Cili është faktori përcaktues për ju – rehatia, gjendja shpirtërore, niveli i glukozës në gjak?

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email