Të ngasësh mjetin me Diabet

Drejtimi i mjetit dhe parandalimi i hipoglicemi-së

Arsyeja më e shpeshtë për njerëzit me diabet të humbasin licencën e tyre është hypoglycemia dhe në veçanti, ato të rënda.

Hipo (ose hipoglicemia) mund të ndodhë kur niveli i glukozës në gjak (i ​​quajtur edhe sheqeri i gjakut) është shumë i ulët, zakonisht nën 4mmol / l. Kjo mund të ndodhë nëse balanca e medikamentit që merrni, ushqimi që hani dhe aktiviteti fizik që bëni nganjëherë nuk është i drejtë.

Hipo mund të bëjë që sytë tuaj të jenë të paqartë, të ndiheni të lodhur dhe të humbni përqendrimin. Të gjitha këto mund të ndikojnë në aftësinë tuaj për të drejtuar mjetin.

Por jo të gjithë me diabet janë në rrezik të kenë hipoglicemi. Ajo mund të prekë njerëzit që marrin medikamente të caktuara për të menaxhuar diabetin e tyre, duke përfshirë insulinën.

Këtu janë disa këshilla:

Mos humbisni asnjë vakt ushqimor,mos anashkaloni.

Merrni pushime në udhëtime të gjata.

Nëse niveli i sheqerit në gjak është 5mmol / l ose më pak, merrni disa karbohidrate para ngarjes

Nëse sheqernat e gjakut tuaj janë më pak se 4mmol / l – mos ngisni makinën derisa të keni trajtuar
hipo-n dhe sheqeri i gjakut është nën kontroll.

Kontrolloni nivelet e sheqerit në gjak para se të merrni makinën dhe çdo dy orë në udhëtime të gjata.

 

Nëse keni hipo gjatë drejtimit të mjetit:

Nëse keni një hipoglicemi  gjatë drejtimit të mjetit, ligji thotë se duhet ta ndalni automjetin.
Ju duhet të:

Fikni motorin, hiqni çelësat nga ndezja dhe lëvizni nga vendi i drejtuesit.

Merrni disa karbohidrate me veprim të shpejtë , si pllakat e glukozës ose ëmbëlsirat.

Mos filloni të ngisni makinën deri në 45 minuta pasi niveli i sheqerit në gjak është rikthyer në intervalin tuaj ideal, pasi ju duhet të jepni kohë për të rifituar fokusin.

 

Drejtimi i mjetit dhe problemet e syve (të quajtura retinopati)

Retinopatia është kur ka dëmtime në retinë (pjesa “e parë” në pjesën e prapme të syrit) dhe mund të shkaktojë humbje shikimi. Njerëzit me diabet kanë më shumë gjasa që të kenë probleme në sy si një ndërlikim, sepse lidhet me sheqernat e larta të gjakut.

 

Drejtimi i mjetit dhe kompikacionet e tjera të diabetit
Neuropatia ndikon në nervat tuaja dhe mund të bëjë që ju të humbni ndjesinë te duart tuaja dhe këmbët, si dhe në pjesë të tjera të trupit. Në rastet e rënda të neuropatisë, duhet të pyesni mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor për më shumë këshilla.

Komplikimet e zemrës të shkaktuara nga diabeti mund të ndikojnë në patentën tuaj, por ekipi juaj special i zemrës do t’ju këshillojë për këtë.

 

Print Friendly, PDF & Email