TË JESH NJË NËNË ME DIABET

Magjia e mëmësisë është e papërshkrueshme. Herët, ekziston një moment i qetë që ju e ndani vetëm me ju dhe fëmijën tuaj në rritje në bark. Ky moment është një realizim i gjërave më të mëdha që do të vijnë, dhe kuptimi i frikësimit që trupi juaj po krijon një qenie tjetër të gjallë që do të ndryshojë përgjithmonë botën përreth jush.

Ekzistojnë kënaqësitë e thjeshta të përqafimit të një të vogli, i cili varet plotësisht nga ti për t’i udhëhequr drejt gjërave më të mira që jeta ka për të ofruar. Ka puthje të çrregullta nga një vogëlush i cili ende nuk e ka kuptuar që dashuria është diçka që shumica prej nesh e përjeton vetëm në moderim. Emocionet kur e dergon në ditën e parë të shkollës, duke ndihmuar fëmijën tuaj të mësojë mësime të lehta dhe të vështira, dhe tharjen e lotëve të butë kur kohërat bëhen të vështira për të dy ju.

Çdo moment të jesh nënë është unike dhe e veçantë. Përvoja ime si nënë ka qenë e mrekullueshme. Jam përulur, kam qenë i tmerruar dhe kam përjetuar një gëzim të patreguar. Sidoqoftë, kam pasur edhe momente të mia dëshpërimi, shumë prej të cilave lidhen me jetën time me diabet të tipit 1 (T1D).

Që kur u diagnostikova në vitin 1993, unë kam folur hapur dhe sinqerisht për jetën time me diabet. Diabeti gjatë amësisë është një sfidë e vështirë për t’u artikuluar dhe ngre pyetje për të cilat as unë nuk i kam të gjitha përgjigjet. Si e përshkruani dhimbjen e zemrës së foshnjës tuaj që zhvillohet sepse ajo u  ushqeu me  gji ndërsa sheqeri juaj ishte i lartë? Cilat janë fjalët për të përcjellë frikën e sheqernave dramatike të ulëta të gjakut që fëmija im ka pasur për të më shpëtuar dhe fajin dhe thyerjen e zemrës që vijon ndërsa ajo më shikon në sy dhe qëndron pranë meje për t’u siguruar që jam mirë? Si mund të ndërtoj një digë për të mbajtur zemërimin që kam ndaj diabetit për të detyruar vajzën time të rritet më shpejt se fëmijët e tjerë në të njëjtën moshë? Për këtë mami, kjo është pikëlluese dhe shkakton dhimbje për të dy ne.

Jam shumë mirënjohës për dhuratën e këtij fëmiu, megjithatë jam i pikëlluar se si diabeti ndikon në mënyrën se si ne funksionojmë si njësi. Eshtë e padrejtë që të kërkosh falje nga fëmija yt që ka vepruar në një mënyrë të ashpër për shkak të asaj se si një sheqer në gjak i lartë ose i ulët po ndikonte tek ju. Do të doja që vajza ime të mos merrej me temperamentin e ulët të sheqerit në gjak ose me humorin e lartë të sheqerit në gjak që vjen në jetën time me diabet. Do të doja që vajza ime të mos shqetësohej për jetëgjatësinë time. Do të doja që vajza ime të mos i nënshtrohej testimit për të përcaktuar nëse ajo është në rrezik për diabet dhe të thithë në heshtje frikën e lidhur me atë mundësi. Mbi të gjitha, uroj që e gjithë kjo të mos ishte realiteti i përditshëm i jetës me një vajzë dhe si nënë me diabet.

Unë shpesh pyes veten se çfarë do të thotë përvoja e diabetit për zgjedhjet e jetës së vajzës sime. A do të tërheqë ajo drejt një profesioni për të ndihmuar njerëzit, apo do të zgjedhë të kufizojë barrën e përgjegjësisë që merr përsipër nga të tjerët? Përgjigja nuk është ende e qartë. Shumica e diskutimeve tona në karrierë kanë të bëjnë me ruajtjen e kafshëve, duke u bërë këngëtar dhe interesa të tjerë tipikë nëntë vjeçarë.

Unë gjithashtu pyes veten se si diabeti do të vazhdojë të luajë një rol në jetën tonë. A do të përjetojmë më shumë dhimbje, siç është koha kur theva këmbën në një rënie të ulët të sheqerit në gjak në shtëpi? Apo do të rrëshqasim nëpër jetë me pak shqetësime, duke zbritur diabetin në sediljen e pasme dhe duke mos lejuar asnjë argument nga ajo ndërsa ecim sipas mënyrës sonë? Vetëm koha do ta tregojë, por unë imagjinoj se realiteti ekziston diku midis ekstremeve.

Ne flasim shumë për diabetin. Para se ajo të ishte edhe dy vjeç, ne kishim një plan se si ta ndihmonim mamanë. Nëse e pyesin, ajo do të recitojë udhëzime specifike në rast urgjence diabeti: “Merrni mamit një kuti me lëng, telefononi gjyshin dhe më pas telefononi 911”.

 Ne gjithashtu flasim për shpresën. Ne besojmë në më mirë dhe punojmë së bashku për të gjetur më mirë në jetën me diabet për familjen tonë dhe të tjerët. Kërkimi për më mirë është ai që na përcakton vërtet, në çdo situatë. Unë kurrë nuk kam pritur që fëmija im të bëhet nxitësja më e madhe për diabetin tim, por ta kesh atë në ekipin tim bën të gjitha ndryshimet në botë, dhe unë jam shumë mirënjohëse që ajo është pjesë e këtij udhëtimi.

Ndërsa të dy plakemi, unë e di që roli i vajzës sime si mbështetëse dhe kujdestare e T1D do të zgjerohet me kalimin e kohës. Do të ketë raste që ajo do të ketë nevojë për më shumë mbështetje për veten e saj, përtej asaj që unë mund t’i siguroj asaj. Nuk mund të mos pyes veten se si ajo do ta gjejë dhe marrë atë mbështetje, dhe cili do të jetë roli im ndërsa ne vazhdojmë të rritemi së bashku.

Fatmirësisht, vajza ime e percepton komunitetin e diabetit si një vend të sigurt të dashurisë, mbështetjes dhe mirëkuptimit – dhe ajo ka të drejtë. Ajo gjithashtu sheh rëndësinë e njerëzve që lidhen së bashku dhe i japin hua forcat e tyre njëri-tjetrit kur ata kanë dhimbje – dhe ajo ka përsëri të drejtë. Si prind, dëshira ime më e madhe është që fëmija im të gjejë frymëzim dhe të sjellë të mira në këtë botë. Diabeti nuk i krijon asnjë mundësi për të parë shembuj të njerëzve që bëjnë gjëra të mrekullueshme, frikësuese dhe magjike për ta bërë këtë botë një vend më të mirë. Kjo nënë është mirënjohëse për shembujt, dhe dhuratën e një fëmije të mahnitshëm që mund të vlerësojë të gjitha gjerat .

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email