Studimi tregon se Variacioni gjenetik individual mund të parashikojë reagimin ndaj ilaçeve anti-diabet.

Variacioni gjenetik individual mund të përdoret për të parashikuar nëse rosiglitazone (Ilac qe perdoret per ndjeshmerine ndaj insulines) do të prodhojë efektin anësor të padëshiruar të rritjes së niveleve të kolesterolit në disa individë, sipas një studimi të botuar së fundmi në Cell Stem Cell.

Studiuesit e udhëhequr nga Mitchell Lazar, MD, PhD, drejtor i Institutit për Diabet, Obesitet dhe Metabolizëm në Shkollën e Mjekësisë Perelman në Universitetin e Pensilvania në Filadelfia, theksojnë se ndërsa thiazolidinediones (TZD) mbrojnë rezistencën ndaj insulinës në pacientët me lloj 2 diabeti duke synuar aktivitetin e një proteine ​​të receptorit, një grup efektesh anësore, duke përfshirë shtimin në peshë, edemën dhe kolesterolin e lartë, kufizon përdorimin e tyre në klinikë.

“Obeziteti ka arritur përmasa globale të epidemisë dhe është një faktor kryesor rreziku për diabetin tip 2, kështu që çdo hap që mund të ndërmarrim për të kuptuar se si pacientët reagojnë ndaj trajtimit është thelbësore,” thotë Lazar. “Ne zbuluam se ndryshimi gjenetik ndikon se si PPARγ [një proteinë e receptorit] bashkëvepron me ADN-në e gjenomit në qelizat dhjamore. Kjo përcakton përgjigjet e një individi ndaj ilaçeve anti-diabetike dhe ka implikime të drejtpërdrejta në zhvillimin e terapive të personalizuara për diabetin. “

Duke studiuar gjenomin e qelizave yndyrore të rrjedhura nga pacientët e trajtuar në Penn Medicine, ekipi i Lazar zbuloi një variacion gjenetik që parashikonte nëse rosiglitazone do të rrisë shprehjen e një gjeni të quajtur ABCA1, i cili rregullon nivelin e kolesterolit. Variacioni nuk paraqitet në rajonin e kodimit të proteinave të gjenit ABCA1, por gjendet në rajone që kodojnë për molekula që rregullojnë nivelin e shprehjes ABCA1. Ekipi demonstroi marrëdhënien kauzale midis variacionit gjenetik dhe rritjes së shprehjes ABCA1 duke redaktuar variantin nga forma e tij joaktive në atë aktive duke përdorur CRISPR / Cas9.

Aftësia e variantit aktiv për të parashikuar nëse trajtimi me rosiglitazone do të rrisë kolesterolin u konfirmua duke studiuar 84 pacientë të trajtuar me ilaç në Shanghai. Ndërsa efektet e përgjithshme të TZD drejtohen qartë nga me shume se nje gjen, studimi i Penn tregoi se variacionet gjenetike individuale mund të parashikojnë efektet e ilaçeve në shprehjen e gjeneve dhe fiziologjinë metabolike.

“Të kuptuarit e mekanizmit themelor që shkakton një reagim diferencial ndaj TZD-ve mund të informojë qasje të personalizuara dhe precize për trajtimin e diabetit tip 2,” thotë Lazar. “Mjekët mund të testojnë për këtë variacion gjenetik dhe të zgjedhin të shmangin trajtimin me rosiglitazone të pacientëve me diabet, gjenet e të cilëve parashikojnë se ilaçi do të kishte një shans më të madh për të rritur nivelin e kolesterolit në serum.”

Këto parime mund të zbatohen jo vetëm për TZD, por më gjerësisht për klasat e tjera të barnave që punojnë në rajone jo-koduese të gjenomit, duke përfshirë ato që synojnë receptorët e hormoneve steroide. Shpresa është që të jemi në gjendje të parashikojmë se cilët pacientë do të kenë përgjigje të dobishme kundrejt dëmshme ndaj barnave për përshtatjen e terapisë së ilaçeve për individët.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email