Studimi per temperaturen ne te cilen duhet ruajtur insulina mund te radikalizoje menaxhimin e diabetit ne vendet ne zhvillim.

Studimi i ri mbi sigurine e temperatures së insulinës mund të ndryshojë lojën për ata që kanë diabet dhe jetojnë në vendet në zhvillim.

Për ata që përdorin insulinë, dihet mirë se sapo të hapet një pene duhet të ruhet në frigorifer derisa të skadojë.

Por mjekët që punonin në një kamp në Kenia veriore vunë në dukje se po shihnin shumë njerëz me kushte të lidhura me diabetin.

Hetimi i mëtejshëm tregoi se një nga problemet kryesore ishte se pa ftohje për insulinën e tyre, jeta e shumë njerëzve vërtitej rreth shkuarjes në dhe nga spitali për ta marrë atë.

Duke pranuar se kjo nuk ishte e qëndrueshme, ata iu drejtuan studiuesve në Universitetin e Gjenevës të cilët ranë dakord të shikonin temperaturat e ruajtjes së insulinës.

Gjatë studimit të tyre, ata testuan efektivitetin e insulinës në 25 deri 37 gradë celcius, të njëjtat temperatura që njerëzit në kamp do të provonin.

Ata zbuluan që insulina mbeti efektive sapo u hap, madje edhe në temperaturat tropikale të kampit dhe mbeti e sigurt për t’u përdorur deri në katër javë.

Ky zbulim mund të ketë një ndikim të rëndë te njerëzit që jetojnë në vende të nxehta dhe nuk kanë qasje në energji elektrike dhe ftohje.

Duke folur për botimin Insider, Profesor Leonardo Scapozza, nga Shkolla e Shkencave Farmaceutike të Universitetit të Gjenevës, tha: “Çdo proteinë shkon drejt degradimit kur nxehet, por ka proteina që mund të kthehen kur t’i ftohni përsëri, dhe insulina duket të jesh një prej tyre. ”

Mohamed Hussein Bule, një refugjat nga Somalia që punon si mësues në një shkollë fillore në Dagahaley, tha se këto gjetje kanë pasur një ndikim pozitiv në jetën e tij.

27-vjeçari tha: “Unë duhej të merrja insulinë në spital herët në mëngjes për të marrë në shtëpi, dhe pastaj të shkoja në punë. Po mungoja në shumë klasa. Tani, unë marr një shishkë në mëngjes dhe regjistroj glukozën time, dhe vazhdoj me programin ndërsa dita ime vazhdon. Tani nuk ndjehem as si pacient me diabet. Jam shumë i lumtur që jam në program. ”

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email