Studim “Marrëdhënia midis kohëzgjatjes së gjumit dhe rrezikut të diabetit”

Gjumi i përshtatshëm është një aspekt kyç i një stili të shëndetshëm jetese. Hulumtimet e fundit kanë zbuluar një lidhje mes kohëzgjatjes së gjumit dhe zhvillimit të diabetit. Kjo mund të pasqyrojë pasojat e gjumit në diabet, ose kohëzgjatja e gjumit mund të jetë rezultat i faktorëve të tjerë që shkaktojnë diabetin. Nuk ka gjykime të kontrolluara me rastësi që kanë vlerësuar efektin e gjumit në diabet, dhe një studim i tillë do të ishte i vështirë për t’u kryer.

Për të siguruar prova shtesë, Profesor CUNY SPH Mary Schooling dhe kolegët vlerësuan rrezikun e diabetit me gjatësinë e gjumit të parashikuar gjenetikisht. Duke përdorur një metodë të quajtur randomizim Mendelian, ekipi u përqëndrua në pjesë të gjenomeve të pjesëmarrësve të studimit që njihen të jenë të lidhur me kohëzgjatjen e gjumit dhe pastaj e krahasoi atë informacion me normën e diabetit në mesin e të njëjtit grup. Rezultatet u botuan në revistën “Mjekësia Parandaluese”.

Studimi nuk gjeti prova të qarta se kohëzgjatja më e gjatë e gjumit zvogëlon rrezikun e diabetit, ose përmirëson shënuesit e metabolizmit të glukozës. Megjithatë, thotë Shkollimi, nuk mund ta përjashtojmë mundësinë që gjumi të prekë diabetin ndryshe në burra dhe gra.

“Gjumi është i rëndësishëm për shumë arsye, por mbrojtja kundër diabetit nuk mund të jetë një prej tyre”, thotë ajo.

Print Friendly, PDF & Email