Studim: A e ekziston nje lidhje midis dopamines,ores biologjike me Snacking, Mbipeshen dhe Obezitetin.

Qendra e kënaqësisë së trurit dhe orës biologjike të trurit janë të lidhura, dhe ushqimet me kalori të lartë – të cilat sjellin kënaqësi – prishin programet normale të të ushqyerit, duke rezultuar në mbitension, sipas një studimi të botuar së fundmi në Current Biology.

Studiuesit e udhëhequr nga Ali Güler, PhD, profesor i biologjisë në Universitetin e Virxhinias demonstrojnë se pjesa e trurit që prodhon dopamine  dhe orën e veçantë biologjike të trurit që rregullon ritmet fiziologjike të përditshme, janë të lidhura. Studiuesit imituan disponueshmërinë 24/7 të një diete me yndyrë të lartë tek minjtë dhe treguan se çdo kohë marrja  e ushqimit përfundimisht rezulton në mbipeshe dhe probleme shëndetësore të lidhura.

Ekipi i Güler zbuloi se minjtë qe  ushqeheshin me një dietë e krahasueshme me një dietë të egër në kalori dhe yndyrna mbanin orare normale të ngrënies dhe ushtrimeve dhe peshës së duhur. Por minjtë e ushqyer me dietë me kalori të lartë të ngarkuara me yndyrna dhe sheqerna filluan të “këpusin ushqimin” në të gjitha orët dhe te shfaqnin mbipeshe. Për më tepër, minjtë e ashtuquajtur “knockout” që kishin ndërprerë sinjalizimin e tyre me dopamine – që do të thotë se ata nuk kërkuan kënaqësinë shpërblyese të dietës me yndyrë të lartë – mbajtën një program normal të ngrënies dhe nuk u bënë mbipeshe, edhe kur u prezantuan me 24 / 7 disponueshmëri te burimeve me kalori të lartë.

“Ne kemi treguar se sinjalizimi i dopaminës në tru sundon biologjinë cirkadiane dhe çon në konsumimin e ushqimeve të dendura nga energjia midis vakteve dhe gjatë orëve të çuditshme”, thotë Güler.

Studime të tjera kanë treguar, thotë Güler, se kur minjtë ushqehen me ushqime me yndyrë të lartë midis vakteve ose gjatë asaj që duhet të jetë orë normale e pushimit, kaloritë e tepërta ruhen si yndyrë shumë më lehtë sesa i njëjti numër i kalorive të konsumuara vetëm gjatë periudhave normale të ushqyerjes . Kjo përfundimisht rezulton në mbipeshe dhe sëmundje që lidhen me mbipeshën, siç është diabeti.

Güler thotë se trupi i njeriut, përmes mijëra viteve të evolucionit, është i ndërlikuar të konsumojë sa më shumë ushqim për aq kohë sa është në dispozicion. Ai tha se kjo vjen nga një histori shumë e hershme kur njerëzit gjuanin ose mblidhnin ushqime dhe kishin periudha të shkurtra me shumë, siç ishte pas një vrasjeje, dhe më pas periudha potencialisht të zgjatura nga uria. Njerëzit gjithashtu ishin pre e mundshëm të kafshëve të mëdha dhe kështu kërkonin aktivisht ushqim gjatë ditës, dhe strehoheshin dhe pushonin natën.

“Ne kemi evoluar nën presione që nuk kemi më,” thotë Güler. “eshtë e natyrshme që trupat tanë si organizmat të duan të konsumojnë sa më shumë të jetë e mundur, të ruajnë yndyrën, sepse trupi nuk e di kur do të vijë ushqimi tjetër.

“Por, sigurisht, ushqimi tani është i bollshëm, dhe vakti ynë i ardhshëm është aq afër sa kuzhina, ose mjeti më i afërt i ushqimit të shpejtë, ose pikërisht këtu në tryezën tonë. Shpesh, këto ushqime janë të pasura me yndyrna, sheqerna, dhe për këtë arsye kalori, dhe kjo është arsyeja pse ato shijojnë mirë. eshtë e lehtë të mbivlerësohet, dhe me kalimin e kohës, kjo kërkon një shumë për shëndetin tonë. “

Për më tepër, Güler thotë, para ardhjes së shoqërisë sonë me energji elektrike, njerëzit filluan ditën në agim, punuan tërë ditën, shpesh bënin punë manuale, dhe pastaj shkuan për të fjetur me perëndimin e diellit. Aktiviteti njerëzor, pra, ishte sinkronizuar me ditën dhe natën. Sot, ne jemi duke punuar, duke luajtur, duke qëndruar të lidhur – dhe duke ngrënë – ditë e natë. Kjo, tha Guler, ndikon në orët tona të trupit, të cilat u zhvilluan për të vepruar në një cikël zgjimi të gjumit, të përcaktuar me aktivitetin e ditës, ngrënien e moderuar dhe pushimin e natës.

“Kjo mënyrë jetese e dritës në të gjitha kohërat, të hahet në çdo kohë, rinovon modelet e të ngrënit dhe ndikon në atë se si trupi përdor energji,” thotë ai. “Ai ndryshon metabolizmin – siç tregon studimi ynë – dhe çon në mbipesha, e cila shkakton sëmundje. Ne po mësojmë se kur hamë është po aq e rëndësishme sa sa hamë. Një kalori nuk është thjesht kalori. Kaloritë e konsumuara midis vakteve ose në orët e çuditshme bëhen të depozituara si yndyra, dhe kjo është receta për shëndet të dobët. “

Instituti Kombëtar i Shkencave të Përgjithshme Mjekësore dhe Instituti i Brain i Universitetit të Virxhinias financuan Studimin

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email