Si të lexosh etiketat e ushqimeve, nëse ke Diabet?

Etiketat e ushqimit mund të jenë një mjet thelbësor për planifikimin e ushqimit të diabetit. Ja çfarë duhet të kërkoni kur krahasoni etiketat e ushqimit.

Kur keni diabet, dieta juaj është një pjesë jetike e planit tuaj të trajtimit. Natyrisht ju e dini se çfarë jeni duke ngrënë – një sanduiç, një gotë qumështi të skremuar, një pije pa sheqer. Por ju i kushtoni vëmendje detajeve, siç janë kaloritë, karbohidratet totale, fibrat, yndyra, kripërat dhe sheqeri? Leximi i etiketave të ushqimit mund t’ju ndihmojë të bëni zgjedhjen më të mirë.

Filloni me listën e përbërësve

Kur jeni duke kërkuar në etiketat e ushqimit, filloni me listën e përbërësve.

Mbani një sy për përbërësit e shëndetshëm të zemrës, si mielli i grurit, soja dhe tërshëra. Yndyrna monounsaturated – të tilla si vajra, canola ose vajra badiava – të promovuar shëndetin e zemrës, gjithashtu.

Shmangni përbërësit e dëmshëm, të tillë si vaj hidrogjen ose pjesërisht të hidrogjenizuar.

Mbani në mend se përbërësit janë renditur në rend zbritës sipas peshës. Përbërësi kryesor (i rëndë) renditet i pari.

Konsideroni të rëndësishme në etiketë edhe Carbs

Nëse plani juaj i vaktit bazohet në numërimin e karbohidrateve, etiketat e ushqimit bëhen një mjet thelbësor.

Shikoni karbohidratet totale, jo vetëm masën e sheqerit. Vlerësoni gramin e karbohidrateve totale – që përfshin sheqerin, karbohidratet komplekse dhe fibrat.

Mos humbisni ushqimet me fibra të larta. Kushtojini vëmendje të veçantë ushqimeve me fibra të larta. Shiko për ushqime me 3 ose më shumë gram fibra. Kur numëroni karbohidratet, nëse një ushqim ka më shumë se 5 gram fibra, mund të zbrisni gjysmën e gramit total të fibrave nga karbohidratet totale për të marrë numërimin tuaj. Ushqimet me fibra të lartë ndihmojnë në uljen e absorbimit të karbohidrateve më të thjeshta. Sheqeri i lirë nuk do të thotë pa karbohidrate. Ushqimet pa sheqer mund të luajnë një rol në dietën tuaj të diabetit, por mbani mend se është njësoj e rëndësishme të merren parasysh edhe karbohidratet.
Një etiketë pa sheqer do të thotë se ai ushqim ka më pak se 0.5 gram sheqer. Kur zgjidhni midis prodhimeve standarde dhe homologëve pa sheqer, krahasoni etiketat e ushqimit. Nëse produkti pa sheqer ka më pak karbohidrate, produkti i sheqerit mund të jetë zgjidhja më e mirë. Por nëse ka pak ndryshim në gramin e karbohidrateve ndërmjet dy ushqimeve, le të jetë shija – ose çmimi – të jetë udhërrëfyesi juaj.

Ushqimet që kanë etiketën “Pa sheqer” nuk përmbajnë përbërës të lartë të sheqerit, dhe nuk është shtuar sheqer gjatë përpunimit apo paketimit, por ato mund të jenë të larta në karbohidrate.

Kujdes nga produktet pa yndyrë

Për gram, yndyra ka më shumë se dyfishin e kalorive të karbohidrateve ose proteinave. Nëse jeni duke u përpjekur të humbni peshën, ushqimet pa yndyrë mund të tingëllojnë vetëm si biletë. Por mos u mashtroni nga etiketat e ushqimit “pa yndyrë”.

Fat-free ende mund të ketë karbohidrate. Ushqimet pa dhjamë mund të kenë më shumë karbohidrate dhe të përmbajnë pothuajse aq kalori sa versionin standard të të njëjtit ushqim. Kështu krahasoni etiketat e ushqimit për produktet pa yndyrë dhe ato standarde përpara se të merrni një vendim.

Kufizoni yndyrnat jo të shëndetshme. Yndyrnat e ngopura ngrenë kolesterolin dhe rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Bëni matematikën

Nëse mjeku juaj ose dietisti rekomandon më shumë ose më pak se 2,000 kalori në ditë, mund të duhet të rregulloni përqindjen në përputhje me rrethanat – ose thjesht përdorni përqindjen si një kornizë referimi të përgjithshme.

Në fund të fundit

Ajo që hani ju takon. Përdorni etiketat e ushqimit për t’ju ndihmuar të përmbushni qëllimet tuaja të shëndetshme.

Print Friendly, PDF & Email