Si të kujdesesh me përkushtim për një person me Diabet?

Anëtarët e familjes shpesh luftojnë me atë se si të mbështesin një të dashur që ka diabet.

Këtu janë disa këshilla:

Edukoni veten. Mësoni gjithçka që ju mund të bëni rreth diabetit dhe situatës suaj të dashur. Bashkojuni orëve të bisedave me endokrinologun, të kuptoni dhe ju më shumë rreth diabetit. Mos ofroni këshilla të pakërkuara.

Ecni shëtitje. Bashkohuni me familjarin tuaj të në bërjen e ndryshimeve të shëndetshme të jetesës. Bëni ndryshime së bashku si një ekip ose familje. Caktoni qëllime të vogla si p.sh. duke bërë një shëtitje pas darkës ose duke provuar një recetë të shëndetshme të re. Mos luani me sasitë e ushqimeve.

Jini të durueshëm. Lejo një kohë të dashur për të përpunuar një sasi dërrmuese të informacionit dhe rekomandimeve. Jini të durueshëm me kohën shtesë që familjari juaj mund të ketë nevojë të lexojë etiketat, të numërojë karbohidratet, të monitorojë glukozën e gjakut, të administrojë insulinën, të kryejë kujdesin e këmbëve ose të paketojë ushqimim për një udhëtim. Mos e shpërfillni faktin se menaxhimi i diabetit është punë e vështirë.

Komunikoni mbështetjen tuaj. Pyetni të dashurin tuaj se si mund të jeni të dobishëm. Jini të veçantë për atë që jeni në gjendje të ndihmoni. Mos ofroni ndihmë kur nuk jeni të gatshëm të jepni.

Kujdesu për veten. Njohja e kufizimeve tuaja. Askush nuk mund të jetë i dobishëm nëse ata janë të lodhur .

Print Friendly, PDF & Email