Si ndikon diabeti në trup?

Duke ditur se si ndikon diabeti në trupin tuaj, mund t’ju ndihmojë të kujdeseni për trupin tuaj dhe të parandaloni ndërhyrjet diabetike nga zhvillimi. Shumë nga efektet e diabetit rrjedhin nga të njëjtët palë fajtore; domethënë presionin e lartë të gjakut, nivelet e larta të kolesterolit dhe mungesën e kontrollit të glukozës në gjak.

Shenjat e diabetit

Kur nuk je i diagnostikuar ose je i pa kontrolluar, efektet e diabetit në trup mund të vërehen nga simptomat klasike të diabetit, përkatësisht: Rritja e etjes Nevoja e shpeshtë për të urinuar Lodhje Pamja e paqartë…

Efektet afatgjata të diabetit në trup

Përveç simptomave, diabeti mund të shkaktojë dëme afatgjata në trupin tonë. Dëmi afatgjatë zakonisht quhet komplikime diabetike. Diabeti ndikon në enët tona të gjakut dhe nervat dhe prandaj mund të ndikojë në çdo pjesë të trupit. Megjithatë, disa pjesë të trupit tonë janë prekur më shumë se pjesët e tjera. Komplikimet diabetike zakonisht do të marrin një numër vitesh me diabet të kontrolluar dobët për t’u zhvilluar. Këto të gjitha mund të ndihmohen duke mbajtur një dietë të shëndetshme, duke shmangur cigaret dhe alkoolin dhe duke përfshirë aktivitetin e rregullt në regjimin tuaj të përditshëm, për të mbajtur nivelet e sheqerit në gjak brenda udhëzimeve të nivelit të glukozës në gjak.

Efekti i diabetit në zemër

Diabeti dhe sëmundjet koronare të zemrës janë të lidhura ngushtë. Diabeti kontribuon në presionin e lartë të gjakut dhe lidhet me kolesterolin e lartë që rrit ndjeshëm rrezikun nga sulmet në zemër dhe sëmundjet kardiovaskulare.

Si ndikon diabeti në sy

Një ndërlikim relativisht i zakonshëm i diabetit është retinopatia diabetike. Ashtu si me të gjitha ndërlikimet, ky kusht është sjellë nga një numër i viteve të diabetit të kontrolluara dobët ose të pakontrolluar. Retinopatia diabetike ka një numër simptomash. Retinopatia shkaktohet nga enët e gjakut në anën e pasme të syrit (retina) ënjtje dhe rrjedhje. Tensioni i lartë i gjakut është gjithashtu një faktor kontribues për retinopatinë diabetike. Retinopatia diabetike mund të trajtohet kështu që është mirë për ta kapur sa më herët që të mundeni.

Efekti i diabetit tek veshkat

Veshkat janë një organ tjetër që është në rrezik të veçantë të dëmtimit si pasojë e diabetit dhe rreziku rritet përsëri me diabet të kontrolluar dobët, tension të lartë dhe kolesterol. Nefropatia diabetike është termi për sëmundjen e veshkave si pasojë e diabetit. Dëmtimi i veshkave ndodh gjatë një periudhe vitesh dhe mund të kapet nga shfaqja e nefropatisë para se të bëhet shumë serioze. Trajtimi përfshin ndryshimet e jetesës dhe mund të përfshijë ilaçe për të trajtuar presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin.

Diabeti dhe efektet e tij në nerva

Efektet e diabetit në nerva mund të jenë serioze pasi nervat janë të përfshirë në kaq shumë funksione trupore, nga lëvizja dhe tretja deri tek seksi dhe riprodhimi. Prania e dëmtimit nervor (neuropatia) zakonisht vërehet nga: Ndjesi shpimi gjilpërash në duar apo këmbë Djersitje e tepruar ETJ Trajtimet për neuropati përqendrohen në zvogëlimin e dhimbjes, por medikamentet për uljen e barnave të tilla të presionit të gjakut mund të përshkruhen gjithashtu për të ndihmuar në parandalimin e zhvillimit të gjendjes.

Diabeti dhe ndikimi i tij në tretje

Diabeti mund të ndikojë në tretje në një numër mënyrash. Nëse diabeti ka shkaktuar dëme nervore, kjo mund të çojë në përzierje, kapsllëk ose diarre. Një shkak alternativ i tretjes së shqetësuar mund të jetë rezultat i mjekimit të diabetit. Për shembull, disa ilaçe për diabetin e tipit 2 janë të prirur për të shkaktuar probleme të tretjes, edhe pse këto priren të vendosen poshtë pasi trupi të përdoret për ta.

Si ndikon diabeti në lëkurë

Diabeti qe ndikon në lëkurë është zakonisht një rezultat i ndikimit të tijj në nerva dhe qarkullimit që mund të çojë në lëkurë të thatë, shërimin e ngadaltë të shkurtimeve, djegieve dhe plagëve, infeksioneve fungale dhe bakteriale dhe humbjes së ndjenjës në këmbë. Njerëzit me diabet janë të rekomanduar që këmbët të kontrollohen të paktën një herë në vit. Efekti i diabetit në këmbë shpesh quhet këmbë diabetike.

 

Print Friendly, PDF & Email