Si ndikon diabeti në trup?

Njohja se si ndikon diabeti në trupin tuaj mund t’ju ​​ndihmojë të kujdeseni për trupin tuaj dhe të parandaloni zhvillimin e komplikimeve diabetike.

Shumë nga efektet e diabetit vijnë nga të njëjtat palë fajtore; përkatësisht presionin e lartë të gjakut, nivelet e larta të kolesterolit dhe mungesa e kontrollit të glukozës në gjak.

Shenjat e diabetit

Kur nuk diagnostikohen ose kontrollohen, efektet e diabetit në trup mund të vërehen nga simptomat klasike të diabetit, përkatësisht:

• Rritja e etjes

• Nevoja e shpeshtë për të urinuar

• Lodhja

• Vizion të paqartë dhe ndjesi shpimi gjilpërash ose dhimbje në duar, këmbë .

Efektet afatgjata të diabetit në trup

Përveç simptomave, diabeti mund të shkaktojë dëmtime afatgjata në trupin tonë. Dëmi afatgjatë zakonisht referohet si komplikim diabetike

Diabeti prek enët e gjakut dhe nervat tona dhe për këtë arsye mund të prekë çdo pjesë të trupit.

Sidoqoftë, pjesë të caktuara të trupit tonë preken më shumë se pjesët e tjera.

Komplikimet diabetike zakonisht do të kërkojnë një numër vitesh të diabetit të kontrolluar dobët për t’u zhvilluar. Ndërlikimet nuk janë të sigurta dhe mund të mbahen larg dhe të parandalohen duke mbajtur një nivel të fortë kontrolli mbi diabetin, presionin e gjakut dhe kolesterolin tuaj

Të gjitha këto mund të ndihmohen duke mbajtur një dietë të shëndetshme, duke shmangur cigare dhe alkool dhe duke përfshirë aktivitetin e rregullt në regjimin tuaj ditor në mënyrë që të mbani nivelet e sheqerit në gjak brenda udhëzimeve të rekomanduara të nivelit të glukozës në gjak

Efekti i diabetit në zemër

Diabeti dhe sëmundja koronare e zemrës janë të lidhura ngushtë.

Diabeti kontribuon në presionin e lartë të gjakut dhe është i lidhur me kolesterol të lartë i cili rrit ndjeshëm rrezikun e sulmeve të zemrës dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Diabeti dhe goditjet në tru

Ngjashëm me atë se si diabeti ndikon në zemër, presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli rrit rrezikun e goditjeve në tru.

Si ndikon diabeti në sy

Një ndërlikim relativisht i zakonshëm i diabetit është retinopatia diabetike

Ashtu si me të gjitha ndërlikimet, kjo gjendje është sjellë nga një numër vitesh i diabetit të kontrolluar dobët ose të pakontrolluar. Retinopatia diabetike ka një numër simptomash

Retinopatia shkaktohet nga enët e gjakut në pjesën e prapme të syrit (retinës) ënjtje dhe rrjedhje. Presioni i lartë i gjakut është gjithashtu një faktor kontribues për retinopatinë diabetike.

Retinopatia diabetike mund të trajtohet kështu që është më mirë ta kapni sa më shpejt që të mundeni. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të marrësh pjesë në një takim për shqyrtimin e retinopatisë.

Efekti i diabetit në veshkat

Veshkat janë një organ tjetër që rrezikon veçanërisht dëmtimin si rezultat i diabetit dhe rreziku përsëri rritet nga diabeti i kontrolluar keq, presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli.

Nefropatia diabetike është termi për sëmundjen e veshkave si rezultat i diabetit.

Dëmtimi i veshkave ndodh gjatë një periudhe prej vitesh dhe mund të merret nga shqyrtimi i nefropatisë para se të bëhet shumë serioz. Trajtimi përfshin ndryshime në stilin e jetës dhe mund të përfshijë ilaçe për të trajtuar presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin.

Diabeti dhe efektet e tij në nerva

Efektet e diabetit në nervat mund të jenë serioze pasi që nervat përfshihen në shumë prej funksioneve tona trupore, nga lëvizja dhe tretja deri te seksi dhe riprodhimi.

Prania e dëmtimit nervor (neuropatia) zakonisht vërehet nga:

• Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në duar ose këmbë

• Mungesa e eksitimit në penis ose klitor

• Djersitje e tepërt ose

• Diagnostifikimi i zbrazjes së vonuar të stomakut

Trajtimet për neuropatinë përqendrohen në zvogëlimin e dhimbjes, por medikamente të tilla barna për uljen e presionit të gjakut mund të përshkruhen gjithashtu për të ndihmuar në parandalimin e zhvillimit të gjendjes.

Diabeti dhe efekti i tij në tretje

Diabeti mund të ndikojë në tretje në një numër mënyrash. Nëse diabeti ka shkaktuar dëmtime nervore, kjo mund të çojë në të përziera, kapsllëk ose diarre.

Një shkak alternativ i tretjes së trazuar mund të jetë rezultat i ilaçeve për diabetin.

Disa ilaçe të diabetit të tipit 2 për shembull janë të prirur të shkaktojnë çështje të tretjes, megjithëse këto priren të qetësohen pasi trupi të mësohet me to.

Si ndikon diabeti në lëkurë

Diabeti ndikon në lëkurë zakonisht është rezultat i ndikimit të tij në nerva dhe qarkullim që mund të çojë në lëkurë të thatë, shërim të ngadaltë të prerjeve, djegieve dhe plagëve, infeksione kërpudhore dhe bakteriale dhe humbje të ndjenjës në këmbë.

Personave me diabet u rekomandohet të kontrollohen këmbët të paktën një herë në vit. Efekti i diabetit në këmbë shpesh quhet këmbë diabetike

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email
SHPËRNDAJE
Artikulli paraprakFisha diabeti
Artikulli tjetërDiabeti dhe Prindërimi