Si ndikon diabeti në skeletin tënd?

Studimet në shkallë të gjerë tregojnë se njerëzit me diabet kanë më shumë gjasa të thyejnë kockat, veçanërisht pasi ato rriten. Njerëzit me tipin 2 , për shembull, kanë 30 deri 40 përqind më shumë gjasa për të thyer një kockë në jetën e tyre sesa ato pa diabet, sipas një studimi të publikuar në revistën “Osteoporosis International” në 2015 . Për njerëzit me tipin 1 , rreziku është më i lartë ende: Ata kanë 300 deri 400 përqind më shumë gjasa për të thyer një kockë se dikush pa diabet.

“Shumë endokrinologë dhe mjekë të kujdesit parësor nuk mendojnë për brishtësinë skeletore si një ndërlikim i diabetit”, thotë Sundeep Khosla, MD, një studiues për humbjen e kockave në Klinikën Mayo në Rochester, Minnesota. “Por sëmundja kockore dhe skeletore duhet të konsiderohet si një ndërlikim tjetër diabetik, si nefropatia , sëmundja kardiovaskulare , ose neuropatia “.

Pse njerëzit me diabet kanë më shumë fraktura është ende një pyetje e hapur. “Kjo është diçka që ne nuk e kuptojmë, dhe një temë e hulumtimit,” thotë epidemiologu i Universitetit të Kalifornisë-San Francisco, Ann Schwartz, PhD, MPH. Hulumtimi i kockave është i komplikuar, sidomos kur është fjala për diabetin: Ndryshe nga lëkura ose madje edhe nga muskujt, është shumë e vështirë të marrësh mostra të eshtrave nga pacientët e gjallë. Edhe heqja e një copë të vogël do të ishte e dhimbshme. (Një nga metodat e pakta të testimit përfshin mpiksjen e një pjesë dhe goditur kockën nën një çekiç të vogël, pastaj matjen e distancës që hetimi ndan kockën.) Dhe ka një mungesë të teknikave që mund të identifikojnë atë që po ndodh me enët e gjakut të kockave. Hulumtuesit i përdorin minjtë si stand-ins për tipin 1, por ata nuk janë shumë ekuivalentë të përsosur. Nuk ka asnjë mënyrë të mirë për të imituar diabetin e tipit 2 në minj. Neuropatia, dëmtimi i nervave që ndikon në duart dhe këmbët, mund të bëjë shëtitje në një sfidë, për shembull. “Në studimet e popullsisë, ne kemi parë njerëzit me diabet me thyerje,” thotë Khosla. “Kur shikuat në marrëdhëniet e ndërlikimeve ndaj rrezikut të thyerjes, njëra prej të cilave dilte ishte neuropati”.

Por kur hulumtuesit i mblodhën numrat, neuropatia dhe ndërlikimet e tjera të lidhura me diabetin nuk shpjeguan të gjitha dallimet në frekuencën e thyerjes. Njerëzit me tipin 1 janë të njohur të kenë dendësi më të ulët të kockave sesa njerëzit pa diabet, apo edhe njerëzit me tipin 2. Por gjithnjë e më shumë, thotë Schwartz, hulumtuesit po kuptojnë se njerëzit me diabet të tipit 2 mund të kenë edhe më shumë kocka të dobëta. “Rezulton se njerëzit me diabet kanë një rrezik në rritje për të gjitha thyerjet që nuk lidhen me rrezikun e bien”, thotë ajo. “Kjo tregon ndryshimin e brendshëm në arkitekturën e kockave”.

Dendësia e përcaktuar

Kjo, gjithashtu, është një mister: Në shikim të parë, njerëzit me diabet tip 2 duket se kanë kocka që kanë sa më shumë minerale në to, si njerëzit pa diabet – ose edhe më shumë. Mjekët më të zakonshëm të testimit përdorin për të matur shëndetin e kockave është diçka që quhet një absorptiometri (X-ray absorptiometry) me energji të dyfishtë (DEXA). Procedura mat dendësinë e mineralit në kockë dhe zakonisht rekomandohet për gratë mbi 65 vjeç dhe burrat mbi 70 vjeç. Megjithatë, DEXA nuk mat kolagjenin, materialin organik që lidh mineralin e kockave së bashku.

Bazuar vetëm në rezultatet e DEXA, ka pak ndryshim në kockat e njerëzve me tipin 2 dhe njerëzit pa diabet. Në fakt, mjekët shpesh kalojnë matjet e dendësisë së kockave për njerëzit me diabet, veçanërisht njerëzit me tipin 2. Bazuar në studimet e popullsisë së shëndetshme, Schwartz thotë se mjekët supozonin se njerëzit që ishin mbipeshë ose obezë, të zakonshëm në tipin 2, do të kishin kocka më të forta dhe më të dendura për të mbështetur peshën shtesë. Mjetet standarde të mjekëve përdorin për të llogaritur rrezikun e thyerjeve, një program kompjuterik i quajtur FRAX, madje as nuk përfshin diabetin si një faktor i mundshëm.

Faktorët e frakturave

Numrat e testit DEXA nuk tregojnë të gjithë historinë. Khosla mendon se kur bëhet fjalë për kocka, çështja për njerëzit me diabet të tipit 2 mund të jetë një cilësi, jo sasi. “Normalisht njerëzit me diabet të tipit 2 kanë dendësi normale ose të rritur kockash,” thotë Khosla. “Por pavarësisht nga dendësia normale e eshtrave, ato kanë një rrezik të shtuar të thyerjeve, ndoshta sepse cilësia e kockave është e dobët.” Në njerëzit me tipin 1, rreziku i thyerjes është edhe më i keq, dhe kockat e dobëta mund të jenë problemi.

Ashtu si shumë komplikime të diabetit, ndoshta ka shumë faktorë në lojë. Studimet sugjerojnë se glukoza e lartë e gjakut është pjesërisht përgjegjëse për kockat e dobëta, për shembull. “Pronat materiale kockore u korreluan me kontrollin e glycemik mbi 10 vjet. Sa më keq është kontrolli i glikemisë, aq më e keqe është cilësia e kockave “, thotë Khosla. “Nëse e gjithë kjo është e saktë, kontrolli më i mirë i glikemisë duhet të ndihmojë.”

Një faktor tjetër mund të jetë problemi me enët e vogla të gjakut që ushqehen dhe ndihmojnë në ndërtimin e kockave – të ngjashme me dëmtimin e enëve të gjakut që shkakton sëmundjen e syrit retinopati diabetik. Disa ilaçe të diabetit, duke përfshirë tiazolidinediones (TZDs) të tilla si pioglitazone (Actos), janë të lidhura me rreziqe më të larta frakture. Gjithashtu, ilaqet kundër depresionit janë të lidhura me thyerje, por është e vështirë të dihet nëse medikamentet ose depresioni që po trajtojnë shkakton problemin. Dhe së fundi, ka prova që episodet e glukozës së ulët të gjakut ( hipoglikemia ) mund të dëmtojnë qelizat e kockave, duke i bërë ato më ngadalë në riparimin e çarjeve të vogla dhe ndërtimin e kockave të reja.

Në nivelin qelizor, njerëzit me diabet mund të funksionojnë ndryshe nga njerëzit pa diabet. “Normat e ulëta të rimodelimit të kockave mund të dëmtojnë aftësinë për të riparuar mikrokripat dhe t’i bëjnë ato më të ndjeshme ndaj thyerjes”, thotë Khosla.

Njerëzit me llojin 1 përballen me sfida të ngjashme, por për periudha shumë më të gjata. Për shkak se tipi 1 shpesh godet në fillim të jetës, uljet dhe ngritjet e glukozës në gjak dhe komplikime të tjera ndodhin gjatë një kohe kritike për zhvillimin skeletor dhe kanë shumë vite të tjera që ndikojnë shëndetin e kockave. “Në llojin 1, ju i merrni të gjitha këto gjëra së bashku, dhe kjo po ndodh gjatë rritjes dhe zhvillimit,” thotë Khosla. “Klinikisht, ju keni të gjitha këto ndryshime dhe në krye të kësaj kanë densitet më të keq të kockave dhe më të dobët [struktura e kockave].”

Hulumtuesit mendojnë se njerëzit arrijnë masën e kockave max në 20-at e tyre; shumica e njerëzve me tipin 1, atëherë, kurrë nuk arrijnë në masë të plotë të eshtrave të tyre. “Meqenëse plakja rezulton me humbjen graduale të masës kockore,” thotë Schwartz, “ata me masë më të ulët të eshtrave janë më në rrezik për zhvillimin e densitetit të ulët të kockave teksa plaken”.

Print Friendly, PDF & Email