Si ndikon diabeti i pakontrolluar në trupin tone ?

Të dish se si ndikon diabeti në trupin tënd mund të të ndihmojë të kujdesesh për trupin tënd dhe të parandalosh zhvillimin e komplikimeve diabetike.

Shumë nga efektet e diabetit burojnë nga të njëjtët palë fajtore; gjegjësisht presioni i lartë i gjakut, niveli i lartë i kolesterolit dhe mungesa e kontrollit të glukozës në gjak.

Nje diabet I pakontrolluar vine si pasoje e mungeses se matjes se glukozes ne gjak dhe mungesa e analizave perkatese (HbA1C) .

Matja e sheqerit rekomandohet te behet te pakten 4 here ne dite per te pasur nje kontroll sa me te sakte.Mosrealizimi I kesaj gjeje sjell pasoja te renda ne te ardhmen te cilat mund te kene nje kosto shume here me te madhe sesa blerja e disa fishave mates.

Shenjat e diabetit

Per të diagnostikuar ose per te dalluar nje diabet të pakontrolluar, efektet e tij në trup mund të vërehen nga simptomat klasike të diabetit, domethënë:

• Etje e rritur
• Nevojë e shpeshtë për të urinuar
• Lodhja
• Shikim i paqartë dhe ndjesi shpimi gjilpërash ose dhimbje në duar, këmbë etj.

Efektet afatgjata të diabetit në trup

Përveç simptomave, diabeti mund të shkaktojë dëme afatgjatë në trupin tonë.  Dëmi afatgjatë zakonisht përmendet si komplikime diabetike

Diabeti ndikon në enët e gjakut dhe nervat tanë dhe për këtë arsye mund të ndikojë në çdo pjesë të trupit.

Sidoqoftë, pjesë të caktuara të trupit tonë preken më shumë se pjesët e tjera.

Komplikimet diabetike zakonisht do të shfaqen pas shume vitesh te nje diabeti te pakontrolluar. Komplikimet nuk janë një siguri dhe mund të mbahen në gji dhe parandalohen duke mbajtur një kontroll të fortë mbi diabetin tuaj, presionin e gjakut dhe kolesterolin tuaj.

Të gjitha këto mund të ndihmohen duke mbajtur një dietë të shëndetshme, duke shmangur cigaren dhe alkoolin, dhe duke përfshirë aktivitetin e rregullt në regjimin tuaj ditor, në mënyrë që të ruani nivelin e sheqerit në gjak brenda udhëzimeve të rekomanduara për nivelin e glukozës në gjak.

Efekti i diabetit në zemër

Diabeti dhe sëmundja koronare e zemrës janë të lidhura ngushtë.

Diabeti kontribuon në presionin e lartë të gjakut dhe është i lidhur me kolesterol të lartë i cili rrit ndjeshëm rrezikun e sulmeve të zemrës dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Diabeti dhe goditjet

Ngjashëm me mënyrën sesi diabeti ndikon në zemër, presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli rrit rrezikun e goditjeve.

Semundjet e zemres jane sot shkaku kryesor I vdekjeve ne te gjithe boten ,dhe kurimi apo trajtimi mjekesor I tyre kushton jashtezakonisht shume.

Si ndikon diabeti në sy

Një ndërlikim relativisht i zakonshëm i diabetit është retinopatia diabetike

Si me të gjitha ndërlikimet, kjo gjendje sjellet nga një numër vitesh diabeti të kontrolluar dobët ose të pakontrolluar. Retinopatia diabetike ka një numër simptomash

Retinopatia shkaktohet nga enët e gjakut në pjesën e pasme të syrit (retina) ënjtje dhe rrjedhje. Presioni i lartë i gjakut është gjithashtu një faktor kontribues për retinopatinë diabetike.

Retinopatia diabetike mund të mjekohet, kështu që është më mirë të kapeni sa më shpejt që të keni mundësi. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të marrësh pjesë në një takim për shfaqjen e retinopatisë, të ofruar falas në NHS, një herë në vit.

Efekti i diabetit në veshkat

Veshkat janë një organ tjetër që është veçanërisht i rrezikuar nga dëmtimi si rezultat i diabetit dhe rreziku rritet përsëri nga diabeti i kontrolluar dobët, presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli.

Nefropatia diabetike është termi për sëmundjen e veshkave si rezultat i diabetit.

Dëmtimi i veshkave bëhet gjatë një periudhe vitesh dhe mund të merret nga shqyrtimi i nefropatisë para se të bëhet shumë serioz. Trajtimi përfshin ndryshime në stilin e jetës dhe mund të përfshijë ilaçin për të trajtuar tensionin e lartë dhe kolesterolin.

Diabeti dhe efektet e tij në nerva

Efektet e diabetit në nerva mund të jenë serioze pasi nervat janë të përfshirë në kaq shumë nga funksionet tona trupore, nga lëvizja dhe tretja deri tek seksi dhe riprodhimi.

Prania e dëmtimit nervor (neuropatia) zakonisht vërehet nga:

• Nuhatje ose ndjesi shpimi gjilpërash në duar ose këmbë
• Mungesa e ndijimit në penis ose klitoris
• Djersitje e tepruar
• Diagnoza e zbrazjes së stomakut të vonuar

Trajtimet për neuropatinë përqendrohen në uljen e dhimbjes, por ilaçe të tilla ilaçe për uljen e presionit të gjakut gjithashtu mund të përshkruhen për të ndihmuar në parandalimin e zhvillimit të gjendjes.

Diabeti dhe efekti i tij në tretje

Diabeti mund të ndikojë në tretje në një numër mënyrash. Nëse diabeti ka shkaktuar dëme nervore, kjo mund të çojë në nauze, kapsllëk ose diarre.

Një shkak alternative i tretjes së trazuar mund të jetë rezultat i mjekimit të diabetit.

Disa ilaçe të diabetit tip 2 për shembull janë të prirur për të shkaktuar probleme të tretjes, megjithëse këto tentojnë të qetësohen pasi trupi mësohet me ta.

Si ndikon diabeti në lëkurë

Diabeti që ndikon në lëkurë është zakonisht rezultat i ndikimit të tij në nerva dhe qarkullimi i cili mund të çojë në lëkurë të thatë, shërim të ngadaltë të prerjeve, djegie dhe plagë, infeksione kërpudhore dhe bakteriale dhe humbje të ndjenjës në këmbë.

Personave me diabet rekomandohet që këmbët e tyre të kontrollohen të paktën një herë në vit. Efekti i diabetit në këmbë shpesh quhet këmbë diabetike.

Diabeti duhet kontrolluar ne nje menyre sa me te mire.Nese do mendoni per kostot e diabetit ne nje kohe afatshkurter atehere demet do te jene afatgjata dhe kostot do te shtohen me shume me kalimin e viteve.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira

Print Friendly, PDF & Email