Si ndikon COVID-19 tek personat me diabet

Ky informacion bazohet në njohuritë aktuale të COVID-19 dhe do të azhurnohet pasi lëshohen prova shtesë shkencore.

Pyetje: A kane  personat me diabet më shumë të ngjarë të marrin COVID-19?

Përgjigje: Njerëzit me diabet nuk kanë më shumë të ngjarë të marrin COVID-19 sesa popullsia e përgjithshme. Problemi me të cilin përballen njerëzit me diabet është kryesisht një problem i rezultateve më të këqija, jo më shumë shanse për kontraktimin e virusit. Në Kinë, ku deri më tani kanë ndodhur shumica e rasteve, njerëzit me diabet kishin nivele shumë më të larta të ndërlikimeve serioze dhe vdekjes sesa njerëzit pa diabet — dhe përgjithësisht ne besojmë se sa më shumë kushte shëndetësore ka dikush (për shembull, diabeti dhe sëmundjet e zemrës), më të larta mundësinë e tyre për të marrë komplikime serioze nga COVID-19. Ndërsa numri i vdekjeve ka të ngjarë të rritet ndërsa virusi përhapet, ne presim që niveli i vdekjes — numri i njerëzve që vdesin nga virusi si përqindje e numrit të përgjithshëm të njerëzve që kontraktojnë virusin — të zbresë ndërsa ne përmirësohemi ne  zbulimin dhe trajtimin e këtij virusi specifik.

Pyetje: A kanë njerëzit me diabet një shans më të lartë për të përjetuar komplikime serioze nga COVID-19?

Përgjigje: Njerëzit me diabet përballen me një shans më të lartë për të përjetuar komplikime serioze nga COVID-19. Në përgjithësi, njerëzit me diabet kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë simptoma të rënda dhe komplikime kur infektohen me një virus.

Rreziku juaj për t’u sëmurë nga COVID-19 ka të ngjarë të jetë më i ulët nëse diabeti juaj menaxhohet mirë. Kur njerëzit me diabet nuk e menaxhojnë mirë diabetin e tyre dhe pësojnë luhatje të sheqernave në gjak, ata në përgjithësi janë në rrezik për një numër komplikimesh të lidhura me diabetin. Të kesh sëmundje të zemrës ose komplikime të tjera përveç diabetit mund të përkeqësojë mundësinë e sëmundjes serioze nga COVID-19, si infeksione të tjera virale, sepse aftësia e trupit tuaj për të luftuar një infeksion është e rrezikuar.

Infeksionet virale gjithashtu mund të rrisin inflamacionin, ose ënjtjen e brendshme, te njerëzit me diabet. Kjo është shkaktuar gjithashtu nga sheqernat e gjakut mbi shënjestrën, dhe të dy mund të kontribuojnë në komplikime më të rënda.

Pyetje: A duhet të shqetësohem për DKA (ketoacidoza diabetike)?

Kur janë të sëmurë me një infeksion viral, njerëzit me diabet përballen me një rrezik të shtuar nga DKA (ketoacidoza diabetike), e cila zakonisht përjetohet nga njerëzit me diabet tip 1.

DKA mund ta bëjë atë sfiduese për të menaxhuar marrjen e lëngjeve dhe nivelet e elektrolitit — gjë që është e rëndësishme në menaxhimin e sepsis. Sepsis dhe shoku septik janë disa nga komplikimet më serioze që kanë pësuar disa persona me COVID-19.

Nëse sheqeri në gjak kaqene  lartë (më të madhe se 240 mg / dl) më shumë se 2 herë me radhë, kontrolloni ketonet për të shmangur DKA.

P: A është COVID-19 i ndryshem nga gripi sezonal?

Përgjigje: COVID-19 po provon të jetë një sëmundje më serioze sesa gripi sezonal tek të gjithë, përfshirë njerëzit me diabet. Të gjitha masat paraprake standarde për të shmangur infeksionin që janë raportuar gjerësisht janë edhe më të rëndësishme kur merren me këtë virus.

Masat paraprake të sigurisë janë të njëjta si për gripin, të tilla si larja e shpeshtë e duarve dhe mbulimi i kollës dhe teshtitjeve me ind ose bërryl tuaj.

Ne i inkurajojmë njerëzit me diabet që të ndjekin udhëzimet e CDC dhe të rishikojnë se si i menaxhoni ditët e sëmura — përgatitja për një ditë të sëmurë mund ta lehtësojë.

Pyetje: Cilat janë simptomat dhe shenjat paralajmëruese për të cilat duhet të shikoj dhe çfarë duhet të bëj nëse mendoj se po i zhvilloj ato?

Përgjigje: Kushtojini vëmendje simptomave të mundshme të COVID-19 përfshirë ethe, kollë të thatë dhe gulçim. Nëse ndiheni sikur po zhvilloni simptoma, telefononi mjekun tuaj.

Kur ju telefononi:

• Bëni në dispozicion leximin tuaj të glukozës

• Bëni të disponueshëm leximin e ketonit

• Mbani shënimet e konsumit tuaj të lëngjeve (mund të përdorni një shishe uji 1 litër) dhe raportoni

• Jini të qartë në simptomat tuaja (për shembull: a keni hundë? Vetëm një hundë e mbushur?)

• Bëni pyetjet tuaja se si të menaxhoni diabetin tuaj

Pyetje: Cilat janë shenjat e paralajmërimit të urgjencës – dhe çfarë duhet të bëj nëse i përjetoj ato?

Përgjigje: Nëse zhvilloni shenja paralajmëruese urgjente për COVID-19 merrni kujdesin mjekësor menjëherë. Në të rriturit, shenjat e paralajmërimit të urgjencës përfshijnë:

• Vështirësi në frymëmarrje ose gulçim

• Dhimbje të vazhdueshme ose presion në gjoks

• Konfuzion

• Buzë ose fytyrë të kaltërosh

Pyetje: A janë rreziqet e ndryshme për personat me diabet tip 1 dhe tip 2?

Përgjigje: Në përgjithësi, ne nuk dimë asnjë arsye të mendojmë se COVID-19 do të përbëjë një ndryshim në rrezik midis diabeti tip 1 dhe tipi 2. Më e rëndësishme është që njerëzit me secilin lloj të diabetit ndryshojnë në moshën e tyre, komplikimet dhe sa mirë ata kanë qenë duke menaxhuar diabetin e tyre.

Njerëzit që kanë tashmë probleme shëndetësore të lidhura me diabetin ka të ngjarë të kenë rezultate më të këqija nëse kontraktojnë COVID-19 sesa njerëzit me diabet që janë ndryshe të shëndetshëm, cilindo lloj diabeti që ata kanë.

Pyetje: cfarë duhet të bëj për të parandaluar përhapjen e COVID-19 në shtëpinë time – dhe çfarë të bëj nëse dikush në familjen time ka virusin?

Përgjigje: Për njerëzit me kushte themelore shëndetësore, përfshirë diabetin, anëtarët e shëndetshëm të familjes duhet të sillen sikur të ishin një rrezik i rëndësishëm për ta. Për shembull, ata duhet të jenë të sigurt për të larë duart para se të ushqehen ose të kujdesen për to. Nëse është e mundur, një hapësirë ​​e mbrojtur duhet të vihet në dispozicion për anëtarët e cenueshëm të familjes, dhe të gjitha veglat dhe sipërfaqet duhet të pastrohen rregullisht.

Nëse një anëtar i familjes tuaj është i sëmurë, sigurohuni t’i jepni atyre dhomën e tyre, nëse është e mundur, dhe mbajeni derën të mbyllur. Kujdesuni vetëm për një anëtar të familjes për ta dhe merrni parasysh mbrojtje shtesë ose kujdes më intensiv për anëtarët e familjes mbi 65 vjeç ose me kushte themelore shëndetësore. Mësoni më shumë rreth asaj se si ta mbani shtëpinë tuaj të sigurt .

Pyetje: A mund të perdorim dezinfektuesit si masë parandaluese?

Përgjigje: Jo, njerëzit nuk duhet të konsumojnë ose të keqpërdorin dezinfektuesit. Sipas CDC, pastruesit shtëpiakë dhe dezinfektuesit mund të shkaktojnë probleme shëndetësore kur nuk përdoren siç duhet. Ndiqni udhëzimet në etiketën e produktit për të siguruar përdorim të sigurt dhe efektiv.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email