Si hoqa dorë nga frika se çfarë të tjërët mendonin për mua

Kjo i përkiste familjes sime, infermierëve, mësuesve dhe vetëm një grupi miqësor të përzgjedhur. Si i shpjegoni dikujt në moshën 12 vjeç një sëmundje që keqkuptohet kaq shumë në botën tonë sot?

Duke u rritur, kurrë nuk u kujdesa për veten time ashtu siç duhej për diabetin. Dhe kur e bëra, do ta bëja atë privatisht, për të mos shqetësuar askënd që mund ta shohë atë.

Nëse isha jashtë për darkë, do ta bëja në banjë, ku kisha hedhur një shishkë insuline një ose dy herë më parë. Unë i bëra gjërat më keq sesa ato ishin, thjesht sepse kisha frikë nga ajo që njerëzit do të mendojnë.

Më thanë të provoja një pompë insuline dhe vazhdoja ta mohoja. Unë nuk dua që dikush të shikojë kur unë po i jepja vetes shpime, kështu që si të mund të jem në rregull me dikë që më shikon me një aparaturë në bark?

Pas shumë vitesh duke luftuar shëndetin mendor dhe DT1, vetëvlerësimin dhe besimin, unë ngadalë lëshoj ato që menduan për mua. Unë kam filluar të bëhem më e hapur për sëmundjen time.

Unë hyra në kolegj me një mendim më të mirë se gjërat janë të ndryshme, që ju lejoheni të jeni këdo që dëshironi të jeni, dhe hyra me pajisjen time të parë, CGM time. Pasi bashkëmoshatarët dhe madje profesorët më bënë pyetje, mësova se ndihesha më mirë për veten time pasi bisedova me ta për atë që ishte dhe çfarë kuptimi kishte.

Vendosa në dhjetor që duhet të hiqja dorë nga frika ime për atë që mendojnë për mua ata që më rrethojnë dhe të përqëndrohen në shëndetin tim dhe atë që është më e mira për mua dhe më në fund të marr një Omnipod.

Unë jam përqafuar me potencialin tim maksimal që nga ajo ditë. Ndihem i marrë kur mendoj se jam shqetësuar për atë që mendojnë të tjerët rreth meje. Por nuk mund të isha më mirënjohës për përkrahjen që kam pasur gjatë rrugës me hapjen e sëmundjes time.

Tani kur mbaj Omnipod dhe CGM, unë e mbaj atë pa frikë gjykimi. Unë e vndos atë për të ndihmuar të tjerët të dinë se nuk janë vetëm. Unë i edukoj të tjerët kur pyesin. Jam ndjerë më e sigurt se kush jam në 6 muajt e fundit sesa kam pasur në 8 vitet e fundit të të qenurit diabetik. Dhe çfarë udhëtimi ka qenë.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email