Si është të jetosh me Diabet Tip 1

Nëse ju ose dikush që e njihni është diagnostikuar me diabet tip 1, mund të keni të bëni me një numër emocionesh të forta, nga befasia, konfuzioni dhe ankthi deri në zemërim ose depresion. Këto ndjenja janë një pjesë normale e marrjes së një diagnoze të re, kështu që përpiquni të jeni të durueshëm me veten gjatë kësaj kohe. Mësoni rreth sëmundjes, mund t’ju ndihmojë të vendosni për ta trajtuar atë me sukses.

Çfarë është diabeti tip 1?

Diabeti tip 1 është një sëmundje në të cilën trupi bën pak ose aspak insulinë. Shpesh quhet diabeti i të miturve sepse ndodh më së shpeshti tek fëmijët dhe adoleshentët, diabeti tip 1 është një formë e sëmundjes autoimune në të cilën sistemi imunitar sulmon qelizat e pankreasit, të cilat prodhojnë insulinë. Shkaku i sëmundjes është kuptuar shumë pak, por besohet se është i lidhur fort me gjenetikën.

Diabeti tip 1 ndryshon nga diabeti i tipit 2 në atë mënyrë që stili i jetës luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e kësaj të fundit. Diabeti i tipit 2 mund të ndodhë në çdo moshë dhe është po aq i lidhur me mbipeshën dhe pasivitetin sa është me gjenetikën.

Shpesh presupozohet se një person që zhvillon diabetin në moshën madhore ka tipin 2, por jo gjithmonë kështu ndodh. Diabeti i tipit 1 mund të shfaqet në moshën madhore në të njëjtën mënyrë që mund të zhvillohet tek fëmijët lloji 2. Shtimi i konfuzionit është fakti që disa njerëz mund të kenë të dy llojet, gjendje e njohur si diabeti automatik i latuar i të rriturve, ose LADA.

Faktet në lidhje me diabetin e tipit 1

Sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit, rreth 1.25 milion amerikanë aktualisht janë duke jetuar me diabet tip 1. Është një gjendje që shumëkush në publik e keqkupton akoma, duke besuar se të prekurit “e sollën atë vetë” për shkak të mungesës së stërvitjes dhe dietës së dobët.

Në fakt, me diabet tip 1, ju mund të jeni krejtësisht të shëndetshëm dhe akoma të përjetoni ulje-ngritjet simptomatike të shkaktuara nga mungesa e kontrollit të insulinës. Dieta e dobët dhe pasiviteti mund të kontribuojnë në simptoma, por sëmundja është atje, pavarësisht nga këto kushte dhe, ndryshe nga tipi 2, nuk mund të kthehet.

Emocional

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje që ju duhet të menaxhoni dhe mendoni çdo ditë, çdo herë që hani. Për shumë njerëz që jetojnë me diabet tip 1, pjesa më e vështirë është të mendosh për të gjatë gjithë kohës. Mund të jetë lodhje mendore dhe emocionale, dhe nuk mbaron kurrë. Si rezultat, mund të duket mbizotëruese në fillim.

Me këtë të thënë, shumë prej të prekurve kanë përvojën e kundërt. Të kesh një gjendje kronike, që ndryshon jetën, shpesh mund ta përqendrojë një person në gjërat që kanë vërtet rëndësi. Mund të stimulojë dikë që të bëjë ndryshime pozitive në stilin e jetës, duke eleminuar streset dhe zakonet jo të shëndetshme që mund të kenë dëmtuar cilësinë e tyre të jetës. Ai i lejon njerëzit të krijojnë qëllime për t’iu qasur jetës në një mënyrë krejtësisht të re.

Merrni ndihmë nga mjekët tuaj, si dhe nga një ushqyes apo edukator i diabetit, ndërsa rregulloni dietën tuaj dhe mësoni të merrni insulinë. Merrni gjërat një ditë në një kohë: me kalimin e kohës, ju do të mësoni se çfarë trupi juaj ka nevojë dhe mund të trajtojë.

Fizik

Nëse trupi juaj është i privuar nga insulina (hormoni që zhvendos sheqerin në qeliza për energji), sheqeri mund të ndërtohet me shpejtësi në rrjedhën e gjakut. Kur kjo të ndodhë, një person zakonisht do të përjetojë simptoma të hiperglicemisë (sheqer të lartë në gjak), duke përfshirë:

Etje e shtuar

Dhimbje koke

Probleme me përqendrimin

Shikim i turbullt

Urinim i shpeshtë

Lodhje

Humbje peshe

Dëmtimi afatgjatë i nervave dhe enëve të vogla të gjakut të syve, zemrës dhe veshkave

Nga ana tjetër, nëse nuk kontrolloni insulinën tuaj ose merrni shumë, mund të përjetoni gjithashtu simptoma të hipoglicemisë (sheqerit në gjak të ulët).

Social

Nëse jeni diagnostikuar me diabet tip 1, filloni të mësoni gjithçka që mundeni për sëmundjen. Gjeni një endokrinolog specialist për të punuar me të dhe për të krijuar një rrjet mbështetës i cili mund të ndihmojë në normalizimin e diabetit në jetën tuaj. Kërkoni mbështetje në formën e grupeve të ndihmës online ose personalisht, të cilat mund të jenë shumë të dobishëm. (Gjithmonë merrni ndonjë këshillë që dëgjoni në forume sociale dhe konsultohuni me mjekët tuaj përpara se të zbatoni ndryshimet — çfarë funksionon për një person tjetër mund të mos funksionojë për ju). Dhe sigurohuni që të kërkoni ndihmë nga familja dhe miqtë kur të keni nevojë për të.

Praktik

Për të kontrolluar diabetin tip 1, njerëzit me këtë gjendje duhet të shikojnë se çfarë hanë, të monitorojnë sheqerin në gjak dhe të marrin injeksione insuline kur të jetë e nevojshme.

Një nga shenjat dalluese të diabetit tip 1 është që është plotësisht i paparashikueshëm. Nuk ka një kurs të caktuar për sëmundjen, dhe njerëzit mund të përjetojnë simptoma dhe përgjigje të ndryshme në masat e kontrollit të insulinës. Shpesh, nuk mund të ketë asnjë arsye për ngritje të sheqerit në gjak të një personi. Edhe nëse e njëjta dietë mirëmbahet ditë pas dite, një lexim papritmas mund të rritet pa asnjë arsye të dukshme.

Për shkak të kësaj, njerëzit me diabet tip 1 gjithmonë duhet të jenë në gatishmëri. Kjo nënkupton marrjen e një ngarkese furnizimesh kudo ku shkojnë, përfshirë një sheqer në gjak, një burim urgjence sheqeri dhe madje edhe një ftohës të insulinës nëse udhëtoni. Ata gjithashtu duhet të shikojnë se çfarë hanë gjatë gjithë kohës, duke llogaritur çdo karbohidrate dhe duke shmangur streset që mund të kenë që niveli i sheqerit në gjak të mos rritet.

Në mënyrë tipike, një person do të duhet të kontrollojë sheqerin në gjak të paktën tre deri në katër herë në ditë. Monitoruesit e rinj të vazhdueshëm të glukozës gjithashtu mund të kontrollojnë vlerat gjatë gjithë ditës, shpesh përmes një aplikacioni të thjeshtë telefonik.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email