Shoku juaj ka Diabet? Jini atje për ta dhe bëni këto 5 gjëra!

Duke u diagnostikuar me diabet është një nga gjërat më të këqija që mund të ndodhë për të gjithë.Ashtu si çdo sëmundje tjetër, është diçka që askush nuk dëshiron ose nuk meriton. Por sapo ta keni, nuk ka asgjë tjetër që mund të bëni përveçse të merrni ilaçe për diabetin dhe të udhëheqni një mënyrë jetese më të shëndetshme.

Nëse keni miq të cilët aktualisht po luftojnë me diabetin, një nga gjërat më të mira që mund të bëni është të jeni atje për ta !

1-Kuptoni Sëmundjen

Diabeti është në thelb, pamundësia e trupit për të procesuar glukozë, mënyrën se si njerëzit e shëndetshëm bëjnë. Glukoza është burimi kryesor i energjisë së trupit tonë; pa të nuk do të kishim forcën për të bërë aktivitetet tona të përditshme. Dhe për të rregulluar glukozën në trupin tonë, na duhet insulina. Ky hormon prodhohet nga trupi ynë për të ndihmuar procesin e glukozës në hyrjen e qelizave të trupit tonë.

Me këtë në mendje, ju duhet të dini se ka dy lloje të diabetit. Diabeti i tipit 1 është kur insulina nuk mund të prodhohet nga pankreasi, ndërsa diabeti i tipit 2 është kur insulina mund të prodhohet, por në sasi aq të vogla sa që trupi juaj nuk i përgjigjet atij. Të dyja mund të ndikojnë negativisht në përpunimin e glukozës në sistemin tuaj.

2-Pyesni Si mund ta ndihmoni

Ofrimi i një ndihme mund të vijë në shumë forma, të tilla si t’i pyesni nëse kanë nevojë për ndonjë gjë ose t’i pyesi nëse kanë nevojë për ndihmën tuaj për të bërë diçka. Mund të jetë e tillë një gjë e thjeshtë për të bërë, por kjo mund të thotë kaq shumë për personin që e kërkon ndihmën.

3-Ji i durueshëm

Ka ditë kur shoku juaj me të vërtetë do të ndihet keq; këto janë kohët kur ata do të kenë nevojë më së shumti. Shpesh, duhet të jeni me të vërtetë të durueshëm me ta, pasi ata kanë tendencë të jenë të irrituar gjatë këtyre ditëve të këqija.  Në fakt, nëse i sheh ata që shfaqin simptomat e hipoglicemisë, e cila karakterizohet nga nivele të ulëta të sheqerit në gjak, ofroju atyre një copë karamele ose një pije për të ndihmuar në tërheqjen e niveleve të sheqerit në gjak në normalitet .

4-Shoqërohu me ta

Shumë njerëz shkojnë vetëm te mjeku, ose sepse nuk duan që askush të shqetësohet për to ose sepse askush nuk u ofruai t’i shoqëronte. Ndërsa kjo është mirë për shumicën, disa njerëz (sidomos diabetikët) e kanë të frikshme. Kjo është arsyeja pse një nga gjërat më të mira që ju mund t’i ofroni është shoqëria juaj. Duke vepruar kështu, jo vetëm do të keni njohuri për gjendjen e mikut tuaj, por gjithashtu do të kenë dikë atje në rast se kanë nevojë për mbështetje.

5-Dëgjoi

Një person me diabet ka të ngjarë të jetë i irrituar në lidhje me diagnozën dhe do të ketë pyetje të shumta në lidhje me sëmundjen e tyre. Pra, më mirë t’i lejoni ata të qetësohen dhe të heqin mendimet negative. Mos jepni asnjë vërejtje të pandjeshme ose leksionone  për atë që duhet ose nuk duhet të bëjnë. Vetem degjo.

Miqtë e vërtetë janë ata që rrinë me ju . Pra, nëse miku juaj po lufton me diabetin, gjëja më e mirë që mund të bëni është të qëndroni pranë tyre!

Print Friendly, PDF & Email