Shërimi i ngadaltë i prerjeve dhe plagëve

Plagët ose prerjet që duhen më shumë se disa javë për t’u shëruar mund të infektohen dhe të kërkojnë trajtim mjekësor dhe shpesh tregojnë një sëmundje themelore siç është diabeti.

Kur priteni ose digjeni , trupi juaj fillon një proces me tre faza për të riparuar lëkurën e dëmtuar.

Së pari, një përgjigje imune bën që plaga të inflamohet për të parandaluar infeksionet.

Së dyti, qelizat e reja (një koagul) formohen mbi plagë, dhe së fundmi formohen indet fibroze për të shëruar plagën.

Disa plagë shërohen lehtë ndërsa të tjerat mund të zgjasin më shumë, veçanërisht nëse janë të rënda ose individi ka një gjendje të dobët shëndetësore.

Shkaqet e shërimit të ngadaltë të plagës

Ekzistojnë një numër gjërash që mund të vonojnë ose komplikojnë shërimin e plagëve, duke përfshirë:

• Diabeti mellitus

• HGH i ulët (hormoni i rritjes njerëzore)

•Artrit rheumatoid

• Sëmundjet vaskulare ose arteriale

• Mungesa e zinkut

Diabeti dhe plagët e shërimit të ngadaltë.

Nivelet e larta të glukozës në gjak të shkaktuara nga diabeti mund, me kalimin e kohës, të ndikojnë në nervat (neuropatia) dhe të çojnë në qarkullim të dobët të gjakut, duke e bërë të vështirë për gjakun – i nevojshëm për riparimin e lëkurës – për të arritur zonat e trupit të prekura nga plagët ose demtimet.

Kjo mund të bëjë që ato të qëndrojnë të hapur dhe të pashëruar për muaj, duke rritur rrezikun e:

• Infeksione mykotike

• Infeksione bakteriale

• Gangrene

Mbajtja e niveleve të glukozës në gjak nën kontroll të mirë mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të shërimit të ngadaltë të plagëve tani dhe më tej në të ardhmen.

Plagët e shërimit të ngadaltë mund të jenë një simptomë e diabetit të padiagnostikuar, veçanërisht nëse simptoma të tjera janë gjithashtu të pranishme.

Shërimi i ngadaltë i plagëve, përfshirë prerjet, kullotjet dhe flluskat, mund të jetë veçanërisht problematik nëse ato prekin këmbët e dikujt me diabet dhe nëse nuk trajtohet si duhet, mund të rrisë rrezikun e amputimit

Prandaj është e rëndësishme që njerëzit me diabet të kontrollojnë këmbët e tyre çdo ditë dhe të raportojnë çdo shenjë dëmtimi në ekipin e tyre shëndetësor.

Kur të vizitoni mjekun tuaj.

Nëse nuk keni diabet dhe një prerje ose djegie po kërkon një kohë të gjatë për tu shëruar ose tregon shenja të infeksionit, konsultohuni me një profesionist të kujdesit shëndetësor për të ekzaminuar plagën.

Në disa raste, një plagë e ngadaltë shëruese mund të sinjalizojë një gjendje themelore mjekësore siç është diabeti.

Për shkak të rrezikut të amputimit, është e rëndësishme, nëse keni diabet, të konsultoheni me ekipin tuaj shëndetësor nëse keni ndonjë shenjë dëmtimi të këmbëve tuaja.

Plagët në këmbë, ose ndonjë pjesë tjetër të trupit tuaj, duhet të monitorohen nga afër.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email
SHPËRNDAJE
Artikulli paraprakFisha diabeti online
Artikulli tjetërQelizat Beta