Richard Lane – Kryetar i Shoqates se Diabetit në Mbretërinë e Bashkuar

Richard Lane është dikush që jetoi me diabet për një kohë të gjatë përpara se të ishte një nga njerëzit e parë në Britani që bëri operacionin pionier në 2004-05 që të kishte qelizat e ishullit të pankreasit (rrjedhin) nga tre dhurues të organeve të futura në trupin e tij, ku ata filluan të sekretojnë insulinë, duke e  kuruar ’atë nga diabeti.

Një kurë e re po vjen!?

Ai është një folës i imponuar, i etur për të ndarë përvojën e tij për t’u dhënë njerëzve të tjerë me diabet shpresë se do të vijë një kurë, madje edhe nëse është akoma në horizont për shumicën në këtë moment.

Ai thotë, “Unë kam qenë jashtëzakonisht me fat që kam bere nje trajtim prove te pa bere me pare , gjë që më bën jashtëzakonisht të lumtur, ashtu siç bën gruan, fëmijët dhe të gjithë ata që kujdesen për mua. Falënderimet e mia shkojnë për të gjithë ata. Historia ime për diabetin filloi kur isha 32. Kam pasur simptoma të çuditshme dhe është vërtet e vështirë për t’u diagnostikuar. Unë isha vërtet i sëmurë dhe mendoja se kisha kancer për shkak të një humbje të jashtëzakonshme të peshës dhe simptomave të tjera përkatëse. Unë në të vërtetë thashë, “shyqyr zotit “, kur u diagnostikova me diabet Ishte një lehtësim, por pak e dija se çfarë ishte në gjendje të ruante për mua! “

Transplantimi i qelizave të ishullit te pankreasit .

Në vitin 2004, Richardit iu kërkua të konsideronte transplantimin e qelizave isleta.

Në këtë pikë kishte vetëm shtatë persona në Kanada dhe dy persona në Angli që i ishin nënshtruar operacionit. Pas dy muajsh testesh të gjera, vlerësimit të rrezikut dhe edukimit, në të cilat përfshihej gruaja e tij, si dhe vetë, ai u vu në listën e pritjes për transplantin e tij të parë.

“Mbështetja që kam marrë nga ekipi i kirurgëve, mjekëve dhe infermierëve specialistë, përfshirë një psikiatër, ishte fantastike,” kujton ai.

15,000 qeliza beta

Deri në 15,000 qeliza beta kërkohen p, për kilogram peshë, dhe në kohën kur Richard ishte më i moshuari, më i gjatë dhe më i rëndë nga pacientët që operuan deri më sot, duke pasur nevojë për 1.25 milion qeliza ishulli.Ky operacion përfshin futjen e një sonde me një canula në njërën anë, e cila shtyhet midis brinjëve, përmes mëlçisë dhe në venën porta.Qelizat beta në plazmë derdhen dhe shpërndahen në mëlçi. Mund të zgjasë deri në tre transplantime pasi shumë nga qelizat e ishullit vdesin gjatë procesit.

Ishte një rezultat i mirë  thotë Richardi: “Unë kam qenë personi i parë në Mbretërinë e Bashkuar që tërhoqi plotësisht insulinën. Kjo situatë vazhdoi për rreth një vit, por tani më është dashur të kthehem në insulinë. Unë kisha kontraktuar një infeksion viral nga i cili u zhvilluan disa antitrupa të cilat po dëmtojnë qelizat e mia të bukura të reja beta, dhe tani më duhet të plotësoj insulinën time natyrale përmes pompës dhe të numëroj përsëri karbohidratet. “

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email