Rezistenca ndaj insulinës

Përditësuar më 15 janar 2019

 Rezistenca ndaj insulinës është emri që i jepet kur qelizat e trupit nuk i përgjigjen si duhet hormonit insulinë.

Rezistenca ndaj insulinës është faktori drejtues që çon në diabetin tip 2, diabetin gestacional dhe prediabetin

Rezistenca ndaj insulinës është e lidhur ngushtë me mbipeshen; megjithatë, është e mundur të jesh rezistent ndaj insulinës pa qenë mbipeshë .

Hulumtimet moderne kanë treguar se rezistenca ndaj insulinës mund të luftohet nga metodat e trajtimit që zvogëlojnë sa insulinë prodhon ose merr trupi përmes injeksioneve të insulinës ose pompave të insulinës.

Reduktimi i rezistencës ndaj insulinës mund të arrihet duke ndjekur dieta me pak karbohidrate dhe ketogjene.

Çfarë është rezistenca ndaj insulinës?

Roli i insulinës është që të lejojë qelizat e trupit të marrin glukozë për t’u përdorur si lëndë djegëse ose për tu ruajtur si dhjami i trupit.

Kjo gjithashtu do të thotë që glukoza ka më shumë gjasa të mblidhet në gjak dhe kjo mund të çojë në nivele shumë të larta të sheqerit në gjak

Kur trupi bëhet rezistent ndaj insulinës, ai përpiqet të përballojë duke prodhuar më shumë insulinë. Njerëzit me rezistencë ndaj insulinës shpesh prodhojnë shumë më shumë insulinë sesa njerëzit e shëndetshëm.

Prodhimi i shumë insulinës njihet si hiperinsulinemi.

Simptomat e rezistencës ndaj insulinës

Fillimisht, rezistenca ndaj insulinës nuk paraqet asnjë simptomë. Simptomat fillojnë të shfaqen vetëm pasi të çojë në efekte dytësore siç janë nivelet më të larta të sheqerit në gjak. Kur kjo të ndodhë, simptomat mund të përfshijnë:

• Letargji (lodhje)

• Uria

• Vështirësia e përqendrimit (mjegulla e trurit)

Shenja të tjera që shpesh shfaqen tek njerëzit me rezistencë ndaj insulinës përfshijnë:

• Shtimi i peshës rreth mesit (dhjami i barkut)

• Presion i lartë i gjakut

• Nivele të larta të kolesterolit

Nëse rezistenca ndaj insulinës zhvillohet në prediabet ose diabet tip 2, simptomat do të përfshijnë nivele të rritura të glukozës në gjak dhe më shumë nga simptomat klasike të diabetit të tipit 2

Shkaqet e rezistencës ndaj insulinës

Përderisa shkaku i saktë i rezistencës ndaj insulinës ende nuk është kuptuar plotësisht, është e njohur se cilët faktorë mund të çojnë në zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës.

Rezistenca ndaj insulinës zakonisht mund të zhvillohet nëse zbatohet një ose më shumë nga faktorët e mëposhtëm:

• Nëse jeni mbipeshë .

• Të kesh një dietë me shumë kalori, dietë me shumë karbohidrate ose sheqer të lartë

• Stili i jetës së ulur – duke marrë pak aktivitet fizik

• Marrja e dozave të larta të steroideve për një periudhë të zgjatur kohe

• Të kesh stres kronik.

• Të kesh sëmundjen e Cushing ose sëmundjen e vezoreve policistike.

Sa i përket asaj që po ndodh brenda trupit që shkakton rezistencë ndaj insulinës, studiuesit kanë vërejtur se rezistenca ndaj insulinës ndodh tek njerëzit që kanë:

• Nivele të larta të insulinës që qarkullojnë në gjakun e tyre

• Yndyra e tepërt që ruhet në mëlçi dhe pankreas

• Nivele të larta të inflamacionit

A mund të zvogëlohet ose të kthehet rezistenca ndaj insulinës?

Sigurisht që është e mundur të zvogëlohen efektet e rezistencës ndaj insulinës dhe ka një numër mënyrash efektive për ta bërë këtë.

Metodat efektive përfshijnë:

• Dieta me pak karbohidrate dhe ketogjene

• Dieta shumë pak kalori

• Kirurgjia e dobësimit

• Të bësh shumë stërvitje në kombinim me një dietë të shëndetshme

Këto metoda ndajnë një mënyrë të ngjashme të punës në atë që të gjitha ndihmojnë në zvogëlimin e nevojës së trupit për insulinë dhe ndihmojnë njerëzit të humbin peshë.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email