Retinopatia diabetike- trajtimi i syve

Retinopatia diabetike ndodh kur enët e vogla të gjakut brenda retinës – indi në pjesën e prapme të syrit që dërgon imazhe në tru – dëmtohen. Zakonisht nuk ka simptoma në këtë fazë të hershme “jospoliferuese”. Në thelb, të gjithë njerëzit me diabet përfundimisht do të zhvillojnë disa ndryshime në retinë, zakonisht brenda 20 viteve të fillimit të diabetit.

Në dy të tretat e rasteve, ky lloj retinopatie përparon në “fazën proliferative”, megjithëse hulumtimet tregojnë se kontrolli intensiv i glukozës dhe presionit të gjakut mund të vonojë fillimin e sëmundjes dhe të ngadalësojë përparimin e saj. Në fazën proliferative, retina formon enë të reja në përpjekje për të anashkaluar enët e gjakut që nuk funksionojnë. Këto anije të reja, megjithatë, janë anormale, të brishta dhe rrjedh gjak lehtësisht.

Nëse gjendja trajtohet me fotokoagulim lazer kur anijet anormale janë në fazat e tyre të hershme, humbja e rëndë e shikimit mund të parandalohet në rreth 95 përqind të rasteve. Lazeri plagos retinën, duke bërë që anijet të regresohen, gjë që parandalon gjakderdhjen pasuese dhe tërheqjen në retinë. Meqenëse lazeri shkatërron disa zona të retinës, mund të ketë efekte anësore të trajtimit – siç është vizioni i zvogëluar anësor ose natën – por vizioni qendror mbahet shumë më mirë sesa nëse pacienti nuk merr asnjë trajtim.

Sidoqoftë, edema diabetike makulare është një histori ndryshe. Diabeti mund të shkaktojë rrjedhje të enëve të retinës, duke çuar në ënjtje të retinës. Nëse kjo ënjtje ndodh në zonën e vogël në qendër të retinës që quhet makula, gjendja quhet edemë makulare. Vizioni mund të bjerë sepse kjo zonë e retinës është përgjegjëse për vizionin qendror. Trajtimi me lazer përdoret gjithashtu për këtë gjendje, por është më pak i suksesshëm sesa kur përdoret për anije të reja. Trajtimi zvogëlon mundësinë e përkeqësimit të shikimit me vetëm gjysmën, dhe madje edhe kur është i suksesshëm, zakonisht nuk shoqërohet me përmirësim të shikimit.

Kjo është arsyeja pse të gjithë me diabet duhet të marrin kontrolle vjetore të syve dhe të mbajnë në kontroll të mirë glukozën e gjakut, presionin e gjakut dhe kolesterolin.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email