Rendesia e kontrollit te sheqerit ne gjak. Studim: Kontrolli i hershëm intensiv i sheqerit në gjak zgjat jetën te njerëzit me diabet tip-1!

Gjetjet e këtij punimi të rëndësishëm theksojnë një fjalë specifike: herët. Eshtë e rëndësishme për të trajtuar këta pacientë me llojin 1 në mënyrë agresive dhe të hershme, kur ata janë ose adoleshentë ose të rritur të rinj, ose sa më shpejt që të diagnostikohen nëse diagnostikohen në të 20-tat. Ky artikull zbulon pa dyshim se si komplikimet janë realitet nëse glukoza e gjakut nuk kontrollohet herët në jetë ose në 10 vitet e para të gjendjes.

Kontrolli i ngushtë i niveleve të sheqerit në gjak herët në trajtimin e diabetit tip 1 ishte i lidhur me një rrezik më të ulët të vdekjes më vonë në jetë, sipas gjetjeve nga një studim që ndoqi njerëzit me diabet tip 1 për afro 27 vjet..

“Perspektiva për njerëzit me diabet tip 1 vazhdon të përmirësohet,” tha Catherine Cowie, PhD, e Institutit Kombëtar të Dietes , traktit  Digjestive dhe Veshkave (NIDDK) NIH, Instituti Kombëtar, i cili financoi studimin. “Këto rezultate tregojnë se duke kontrolluar me forcë glukozën e tyre në gjak, njerëzit me diabet tip 1 mund të jetojnë më gjatë,” tha Dr. Cowie.

 

Hartimi i studimit

Autorët e studimit ekzaminuan të dhëna nga një studim i vitit 1983-1993 i 1,441 vullnetarëve të shëndetshëm me diabet tip 1 (moshat 13 deri në 39 vjet) të cilëve iu dha një trajtim intensiv i dizejnuar  për të sjellë nivelet e sheqerit në gjak sa më afër normales, ose trajtimit konvencional që ishte i dizejnuar  për të shmangur simptomat e sheqerit  të lartë (hiperglicemia) ose sheqerit në gjak të ulët (hipoglikemia). Në fillim të studimit – i njohur si Kontrolli i Diabetit dhe Gjyqi i Komplikimeve (DCCT) – Asnjë nga pjesëmarrësit nuk kishte komplikime të diabetit, siç janë sëmundja e zemrës ose syri, nervi ose veshkat.

Terapia intensive ishte e lidhur me uljen e nivelit të sheqerit në gjak (hemoglobina A1c) krahasuar me trajtimin konvencional (7% vs 9%). Për më tepër, njerëzit që kishin terapi intensive kishin nivele më të ulëta të sëmundjes së syrit, veshkave dhe nervave. Për shkak të këtyre gjetjeve pozitive, të gjithë pjesëmarrësve në studim u mësuan me kontrollin intensive te glukozes ne gjak.

Një total prej 1.394 personash në studimin origjinal u futën në një studim të dytë – të quajtur Epidemiologjia e Kontrollit dhe Komplikimeve të Diabetit (EDIC) – që pasuan pacientët nga 1994 deri në 2012. Ky studim nuk tregoi asnjë ndryshim në kontrollin e sheqerit në gjak pas 5 vjetësh ( A1c ishte afërsisht 8% në të dy grupet).

Trajtimi intensiv ul rrezikun e vdekjes me 33%

Gjatë afro 27 viteve, 107 njerëz vdiqën 43 — (40.2%) në grupin që fillimisht morën trajtim intensiv dhe 64 (59.8%) në grupin që fillimisht morën trajtim konvencional. Ky ndryshim nënkupton që grupi intensiv kishte një ulje të rrezikut prej 33% të vdekjes.

Rreziku i vdekjes ishte 56% më i lartë në pacientët me nivele të larta të sheqerit në gjak dhe më shumë se 2 herë më të lartë në pacientët me albuminuria (shumë proteina në urinën e tyre, që është një shenjë e sëmundjes së veshkave).

Gjetjet “plotësojnë njohuritë tona në lidhje me përfitimet e terapisë intensive të diabetit tip 1 të dizajnuar për të marrë hemoglobinë A1c në ose nën 7%. Ne kemi treguar më parë se kjo zvogëlon në mënyrë dramatike shanset për zhvillimin e sëmundjeve të syrit, nervit, veshkave dhe zemrës, dhe tani është treguar se zvogëlon vdekshmërinë e hershme, “tha autori kryesor Trevor Orchard MD, Profesor i Epidemiologjisë, Mjekësisë dhe Pediatrisë në Universitetin e Pittsburgh Shkolla e Diplomuar e Shëndetit Publik. “Marrë me të dhëna të tjera, tani duket se shumica e individëve me diabet tip 1 mund të presin një jetëgjatësi normale,” shtoi Dr Orchard.

“Këto rezultate theksojnë më tej rëndësinë e kontrollit të mirë të hershëm të glukozës, pasi kjo zvogëlon rrezikun për rritje të proteinave në urinë në përgjithësi, si dhe sëmundjen diabetike të veshkave”, tha Dr Orchard.

“Me rëndësi te madhe per individët gjithashtu eshte qe  duhet të mbajnë nën kontroll presionin e tyre të gjakut dhe yndyrnat!”, Shtoi Dr Orchard.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email