Qelizat Beta

Qelizat beta janë qeliza unike në pankreas që prodhojnë, ruajnë dhe çlirojnë hormonin e insulinës.

Të vendosura në zonën e pankreasit të njohur si ishujt e Langerhans (strukturat endokrine të organit), ato janë një nga të paktën pesë lloje të ndryshme të qelizave të ishujve që prodhojnë dhe sekretojnë hormone direkt në qarkullimin e gjakut.

Cili është roli i qelizave beta?

Funksioni kryesor i një qelize beta është të prodhojë dhe sekretojë insulinë – hormonin përgjegjës për rregullimin e niveleve të glukozës në gjak.

Kur nivelet e glukozës në gjak fillojnë të rriten (p.sh. gjatë tretjes), qelizat beta reagojnë shpejt duke sekretuar disa nga insulina e tyre të ruajtur ndërsa në të njëjtën kohë rritin prodhimin e hormonit.

Kjo përgjigje e shpejtë ndaj një rritje të glukozës në gjak zakonisht zgjat rreth dhjetë minuta.

Në njerëzit me diabet, megjithatë, këto qeliza janë sulmuar dhe shkatërruar nga sistemi imunitar (diabeti tip 1), ose nuk janë në gjendje të prodhojnë një sasi të mjaftueshme të insulinës të nevojshme për kontrollin e sheqerit në gjak (diabeti tip 2).

Amilina dhe C-peptidi

Përveç insulinës, qelizat beta sekretojnë edhe hormonin Amilinë dhe të quajtur C-peptid, një nënprodukt i prodhimit të insulinës.

Amilina ngadalëson shpejtësinë e glukozës që hyn në qarkullimin e gjakut, duke e bërë atë një rregullator më afatshkurtër të niveleve të glukozës në gjak.

C-peptidi është një molekulë që ndihmon në parandalimin e neuropatisë dhe ndërlikimeve të tjera vaskulare duke ndihmuar në riparimin e shtresave muskulore të arterieve.

Sekretohet në qarkullimin e gjakut në sasi të barabarta ndaj insulinës.

Qelizat beta në diabetin e tipit 1

Në diabetin e tipit 1, qelizat beta vdesin nga një sulm i gabuar nga sistemi imunitar i trupit Si dhe pse ndodh kjo nuk është e qartë, por rezultatet e një studimi të botuar në fillim të vitit 2011 sugjerojnë që këto qeliza pankreatike të stresohen në fazat më të hershme të sëmundjes.

Në minj, qelizat beta i përgjigjen këtij stresi duke shkaktuar një rrugë vdekjeje qelizore që rezulton në humbjen e funksionit të qelizave beta, dhe në fund të fundit humbjen e masës së qelizave beta.

Autorët e studimit nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin e Indiana-s thanë se gjetjet ‘emocionuese’ rrisin mundësinë që stresi i qelizave beta të jetë pjesë e shkasit për procesin autoimun që çon në diabetin e tipit 1.

Qelizat beta në diabetin e tipit 2

Në diabetin e tipit 2, trupi bëhet rezistent ndaj insulinës së tij dhe përpiqet të kompensojë duke prodhuar një sasi më të lartë të insulinës. Hulumtimet kanë treguar se nivelet e ngritura në mënyrë kronike të glukozës në gjak (hiperglicemia kronike) për një periudhë të gjatë kohore mund të çojnë në konsumimin e qelizave beta, të referuara si qarkullim i qelizave beta ose djegie e beta.

Shkencëtarët ende nuk e kanë kuptuar plotësisht shkakun e saktë të dështimit të qelizave beta në diabetin e tipit 2.

Ata supozojnë se glukotoksiciteti mund të jetë një faktor midis faktorëve të tjerë të mundshëm duke përfshirë efektet e lipoproteinave, leptinës dhe gjithashtu citokinave, të cilat janë proteina aktive të sistemit imunitar të trupit.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email