Presion i lartë i gjakut (hipertension)

Presioni i lartë i gjakut, ose hipertensioni, është i zakonshëm tek njerëzit me diabet.

Raportet nga 2012 tregojnë se presioni i lartë i gjakut prek 50% të njerëzve me diabet.

Presioni i gjakut është i rëndësishëm pasi lidhet me një rrezik më të lartë të ndërlikimeve të diabetit.

Simptomat e presionit të gjakut mund të mos shfaqen nëse presioni i gjakut bëhet shumë i lartë dhe kështu që është e rëndësishme që niveli i presionit të gjakut të kontrollohet çdo vit.

NIVELET E PRESIONIT TE GJAKUT

Numri i parë në leximin e presionit të gjakut njihet si leximi sistolik, i cili është presioni i gjakut kur zemra juaj rreh.

Numri i dytë është leximi diastolik, i cili është presioni i gjakut midis rrahjeve të zemrës.

Synimet e presionit të gjakut të përcaktuara nga NICE janë paksa të ndryshme në varësi të llojit tuaj të diabetit.

• Diabeti tip 1: Nën 135/85 mmHg

Nëse keni nefropati diabetike (sëmundje të veshkave) ose dy shenja të sindromës metabolike, synimi është 130/80 mmHg

• Diabeti tip 2: Nën 140/80 mmHg

Nëse keni nefropati, retinopati ose keni sëmundje cerebrovaskulare (që përfshin goditje në tru) synimi është 130/80 mmHg

NHS vlerëson se një lexim ideal i presionit të gjakut është nën 120 / 80mmHg

Synimi është që të merrni presionin tuaj të gjakut nën të dy këta numra.

Simptomat

NHS vëren se presioni i lartë i gjakut është një  vrasës i heshtur pasi shpesh nuk ka simptoma të dukshme të presionit të lartë të gjakut.

Sidoqoftë, presioni shumë i lartë i gjakut mund të rezultojë në:

• Dhimbje koke

• Gjakderdhje nga hundet

•Shikim i turbullt

• Vështirësi në frymëmarrje

Diagnostifikimi i presionit të lartë të gjakut

Diagnostikimi i presionit të lartë të gjakut zakonisht diagnostikohet nga një mjek ose infermier duke marrë nivelin e presionit të gjakut përmes një mëngë të shtypur të vendosur rreth krahut tuaj.

Testi mund të merret shpejt; megjithatë, është e rëndësishme që të jeni të qetë dhe të pushoni kur kryhet prova.

Nëse leximi është i lartë, mjeku ose infermierja mund të dëshirojë të rishikojë në rast se rezultati është i lartë në mënyrë të gabuar. Stresi njihet si përgjegjës për leximet më të larta se ato normale.

Personat me diabet duhet të kontrollojnë presionin e gjakut të paktën një herë në vit.

TRAJTIMI

Trajtimi për presionin e lartë të gjakut mund të përfshijë rregullime të stilit të jetës dhe / ose mjekim.

• NHS thotë se ilaçet do të rekomandohen nëse presioni juaj i gjakut është mbi 140 / 90mmHg dhe jeni në rrezik të sëmundjes së zemrës brenda dekadës së ardhshme.

Medikamentet për presionin e lartë të gjakut përfshijnë frenuesit e ACE, bllokuesit e kanaleve të kalciumit dhe diuretikët.

Rekomandohen bllokuesit beta dhe bllokuesit alfa, por këto ditë nuk përshkruhen aq shpesh, sepse efektet anësore dhe ndërveprimet e tyre me ilaçet mund të tejkalojnë efektivitetin e tyre në krahasim me ilaçet e tjera.

Ndryshimet e stilit të jetës do të përfshijnë mbajtjen e ulët të marrjes së kripës, ushtrimet e rregullta dhe ndalimin e pirjes së duhanit.

Presioni i lartë i gjakut lidhet me një shans në rritje të ndërlikimeve, veçanërisht në njerëzit me diabet.

Presioni i lartë i gjakut dihet që rrit rrezikun e komplikimeve të mëposhtme diabetike:

• Retinopatia diabetike

• Nefropati diabetike (sëmundje e veshkave)

• Sëmundje të zemrës

• Goditje në tru

Print Friendly, PDF & Email