Prediabeti (Kufiri i Diabetit)

Prediabeti, gjithashtu i njohur si diabeti kufitar, është një kusht metabolik dhe një problem global në rritje që është i lidhur ngushtë me obezitetin. Nëse nuk diagnostikohet apo nuk trajtohet, prediabeti mund të zhvillohet në diabetin e tipit 2; të cilat ndërsa trajtohen aktualisht nuk janë plotësisht të kthyeshme.

Çfarë është prediabeti? Prediabeti karakterizohet nga prania e niveleve të glukozës në gjak që janë më të larta se normale, por jo ende të larta sa duhet për t’u klasifikuar si diabet. Për këtë arsye, prediabeti shpesh përshkruhet si “zona gri” midis nivelit normal të sheqerit në gjak dhe diabetit. Prediabet mund të referohen si glukozë agjërimi e dëmtuar (IFT), nëse keni nivele më të larta se normale të sheqerit pas një periudhe agjërimi ose si një tolerancë glukoze (IGT), nëse keni nivele më të larta se normale të sheqerit pas ngrënies. Numri gjithnjë e më i madh i rasteve të reja të prediabetit paraqet një shqetësim global, pasi ai ka implikime të mëdha në shkallë drejt barrës së ardhshme në kujdesin shëndetësor. Ndërmjet viteve 2003 dhe 2011, prevalenca e prediabeteve vetëm në Angli u trefishua, me 35.3% të popullsisë së rritur, ose 1 në çdo 3 persona që kishin prediabet.

Cilat janë simptomat e prediabetit? Shumë njerëz kanë prediabet, por nuk janë plotësisht në dijeni të tij. Kjo është për shkak se gjendja shpesh zhvillohet gradualisht pa asnjë shenjë paralajmëruese ose simptoma. Në shumë raste, i sëmuri mëson vetëm për gjendjen e tyre të kufizuar diabetike sapo të shfaqen simptomat e diabetit të tipit 2. Prandaj, të qenit i vetëdijshëm për faktorët e rrezikut është thelbësore.

Cilet janë faktorët e rrezikut për prediabet? Duhet të testoheni për prediabet nëse: Jeni mbipeshë ose obezë Keni një të afërm të ngushtë (prind ose vëlla) që aktualisht ka apo ka pasur diabet Keni presion të lartë të gjakut, HDL të ulët (‘kolesterol’ i mirë) ose trigliceride të larta Jeni mbi moshën 40 vjeçare Keni lindur një fëmijë që peshonte shume Përderisa diabeti i parakohshëm mund të prekë të gjithë, të çdo moshe, gjinie ose lloj race, disa grupe janë më të prirura gjenetikisht. Kjo perfshin: Afro-Caribbean Azia Jugore Amerikanet

Print Friendly, PDF & Email