Polifagia – Shtimi i oreksit

Polifagia është termi mjekësor që përdoret për të përshkruar urinë e tepërt ose rritjen e oreksit dhe është një nga 3 shenjat kryesore të diabetit.

Një rritje e urisë është zakonisht një përgjigje ndaj gjërave normale siç janë ushtrimet intensive ose aktivitete të tjera të forta, por polifagia mund të jetë gjithashtu rezultat i çështjeve më të rënda të tilla si depresioni ose stresi.

E njohur gjithashtu si hiperfagi, është një nga tre simptomat kryesore të diabetit, së bashku me:

• Polidipsia (etja e shtuar) dhe

• Poliuria (urinim i shpeshtë, i tepërt)

Shkaqet e polifagisë

Polifagia mund të shkaktohet nga:

• Diabeti mellitus

• Hipoglikemia (nivele të ulëta të sheqerit në gjak)

• Hiperglicemia (nivele të larta të sheqerit në gjak)

• Ankthi

• Stresi

• Depresioni

• Bulimia

• Çrregullimi i ngrënies së tepërt

• Hipertireoza (niveli i ngritur i hormonit tiroide)

•Sindromë premenstruale

• Disa ilaçe të përshkruara si kortikosteroide

• Disa gjendje psikiatrike

• Gjendje të rralla mjekësore si Sindroma Kleine-Levin dhe Sindroma Prader-Willi

Uria dhe hiperglicemia

Në diabetin e pakontrolluar ku nivelet e glukozës në gjak mbeten anormalisht të larta (hiperglicemia), glukoza nga gjaku nuk mund të hyjë në qeliza – për shkak të mungesës së insulinës ose rezistencës ndaj insulinës – kështu që trupi nuk mund ta shndërrojë ushqimin që hani në energji.

Kjo mungesë energjie shkakton një rritje të urisë.

Thjesht ngrënia nuk do të heqë qafe ndjenjën e urisë së polifagisë tek njerëzit me diabet të pakontrolluar, pasi kjo thjesht do të shtojë nivelet tashmë të larta të glukozës në gjak. Mënyra më e mirë për të ulur nivelet e glukozës në gjak është ushtrimi pasi kjo mund të ndihmojë për të stimuluar prodhimin e insulinës dhe për të ulur nivelet e sheqerit në gjak

Sidoqoftë, nëse uria vazhdon, mund t’ju duhet të konsultoheni me mjekun ose ekipin e kujdesit shëndetësor të diabetit.

Uria dhe hipoglikemia

Oreksi i rritur mund të shkaktohet edhe nga glukoza në gjak anormalisht e ulët (hipoglikemia).

Nëse leximet e glukozës në gjak bien nën 4 mmol / l( nen 70 mg/dl), trupi zakonisht përgjigjet duke lëshuar glukozën e ruajtur nga mëlçia për të rritur nivelet e glukozës në normale.

Sidoqoftë, njerëzit me diabet që marrin ilaçe të tilla si insulina dhe sulfonilureat rrezikojnë të zhvillojnë një formë të rëndë të hipoglikemisë dhe për këtë arsye duhet të trajtojnë nivele të ulëta të glukozës në gjak duke ngrënë diçka të ëmbël sa më shpejt që të njihet hipoglikemia.

Njohja e simptomave të polifagisë

Shenja kryesore e polifagisë është uria e tepërt që nuk zhduket thjesht duke ngrënë më shumë ushqim ose duke ngrënë më rregullisht se normalisht.

Nëse shqetësoheni nga rritja e papritur e oreksit, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj. Ata do t’ju ekzaminojne  për të kontrolluar nëse uria juaj është një simptomë e diabetit ose dicka tjeter.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email