Pilula kontraceptive dhe diabeti

Si një grua që ka diabet tip 1 ose tip 2, nuk duhet të ketë arsye pse ju nuk mund të merrni pilula kontraceptive. Gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun tuaj para marrjes së pilulës.

Pilula kontraceptive Pilulat kontraceptive zakonisht jane në dy lloje, edhe pse aktualisht ekzistojnë 23 lloje të ndryshme të pilulave kontraceptive në tregun e MB.

Estrogjen dhe Progestin E para përmban hormonet estrogjen dhe progestin, dhe e dyta përmban vetëm progestin. Pilulat kombinuese, ato që përmbajnë estrogjen dhe progestin, shumë rrallë shkaktojnë ndryshime në nivelet e glukozës në gjak dhe mënyrat në të cilat trupi i kontrollon ato.

Progesterone Pilulat që përmbajnë vetëm progesteron nuk shkaktojnë ndryshime në kontrollin e glukozës në gjak. Metodat e tjera kontraceptive të tilla si injeksione dhe implantet konsiderohen gjithashtu mjaft të sigurt për përdoruesit diabetik.

Humbja e kontrollit Shumë gra përjetojnë një humbje të lehtë të kontrollit në sheqernat e gjakut fillimisht kur fillojnë marrjen e pilulës, por kjo zakonisht mund të korrigjohet nga një ndryshim i lehtë në regjimin e trajtimit.

Pilula kontraceptive Megjithatë, pilulat kontraceptive mund të ndërlikojnë në mënyrë të tërthortë diabetin. Disa nga efektet anësore të pilulës mund të çojnë në rritjen e rrezikut të ndërlikimeve të diabetit. Presioni i lartë i gjakut, për shembull, mund të rrisë mundësinë tuaj për kontraktimin e syve ose problemeve të veshkave. Diabetikët që gjithashtu pijnë duhan këshillohen të kërkojnë forma alternative të kontracepsionit. Disa mendime mjekësore nënkuptojnë se estrogjeni i pranishëm në pilulat kontraceptive mund të rrisë nivelet e glukozës, ndërsa në të njëjtën kohë të ulë përgjigjen trupore të insulinës. Progestin i pranishëm në pilulat kontraceptive gjithashtu mund të çojë në mbiprodhimin e insulinës. Disa mjekë këshillojnë që marrja e pilulës kontraceptive duhet të kufizohet vetëm në ato gra që janë më të reja se 35 vjeç, të cilët nuk pinë duhan, të cilët përgjithësisht janë të shëndetshëme dhe pa ndërlikime të lidhura me diabetin.

Print Friendly, PDF & Email