Përthithja e insulinës dhe ndërrimi i vendeve të injektimit

InjeksionI i insulinës në zonën abdominale

Njerëzit me diabet shpesh injektojnë insulinë në bark.

Trupi thith insulinën me shpejtësi të ndryshme në secilin prej vendeve. Ky informacion mund të jetë i dobishëm kur planifikoni injeksione të insulinës:

Barku: Insulina hyn më shpejt në qarkullimin e gjakut pas një injeksioni në bark.

Krahët e sipërm: Trupi thith insulinën me shpejtësi të moderuar, por më ngadalë sesa një injeksion në bark.

Mbrapa dhe kofshët e poshtme: Insulina hyn në qarkullimin e gjakut më ngadalë nga këto vende.

Injektoni insulinën me veprim të shpejtë në bark menjëherë pas një vakti për rezultate më të shpejta.

Injektoni insulinë me veprim të gjatë dhe me veprim të ndërmjetëm në vendet e tjera, pasi thithja e shpejtë do të zvogëlonte efektivitetin e këtyre llojeve. Insulina funksionon në mënyrë më efikase gjatë gjithë kohës që duhet për shkak të shkallës së ngadalësimit të thithjes.

Aktiviteti fizik mund të rrisë shkallën e përthithjes së insulinës. Nëse planifikoni një stërvitje ose një aktivitet fizik, llogaritni këto kur planifikoni injeksione.

Për shembull, një lojtar bejsbolli duhet të shmangë injektimin në krahun e tyre të hedhjes. Aktiviteti fizik mund të ndikojë në thithjen e insulinës në trup.

Prisni të paktën 45 minuta pas injektimit për të ushtruar një pjesë të trupit që është afër vendit të injeksionit.

Ndërrimi i vendeve të injektimit

Shmangni injektimin në të njëjtin vend pa pushim. Kjo mund të irritojë lëkurën dhe indin yndyror themelor.

Nëse kjo ndodh, mund të shtojë siklet dhe të shkaktojë komplikime të tjera. Shpimi i të njëjtës pikë çdo herë mund të çojë në gunga të forta ose depozita yndyrore në zhvillim. Kjo mund të jetë e pakëndshme dhe madje mund të zvogëlojë efektivitetin e trupit në thithjen e ilaçeve.

Kur ndërroni vendin e injektimit, lëvizni brenda zonës për të siguruar që injeksioni të mos bëhet gjithmonë në të njëjtin vend.

Për shembull, kur merr një dozë në natë të insulinës me veprim të gjatë, një person gjithmonë mund të ndjehet më i qetë duke injektuar atë në kofshë. Sidoqoftë, ata duhet të kalojnë midis kofshës së djathtë dhe të majtë çdo natë.

Nëse një person injekton gjithmonë një dozë të mëngjesit të insulinës me veprim të shpejtë në bark, duhet të alternojë midis zonave të ndryshme të barkut për të shmangur injeksione të përsëritura në të njëjtin vend.

Print Friendly, PDF & Email