Personat me Diabet duhet të jene te pergatitur per te qendruar ne shtepi

Ndërsa epidemia e koronavirusit (COVID-19) përhapet në të gjithë Shtetet  Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë rekomanduar që njerëzit me diabet duhet të rezervojnë furnizimet dhe të përgatiten për një qëndrim të zgjatur në shtëpi.

Në një telefonatë konferencë të 9 Marsit Dr Nancy Messonier, Drejtori i Qendrës Kombëtare për Imunizimin dhe Sëmundjet e frymëmarrjes, theksoi se rekomandimet e reja të CDC “do të kërkojnë nga ju dhe familja juaj të merrni masa.”  

“Njerëzit me kushte serioze shëndetësore themelore gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë rezultate më serioze, përfshirë vdekjen. Personat që janë në rrezik më të madh janë ata që janë më të moshuar dhe gjithashtu kanë kushte serioze shëndetësore afatgjata si diabeti, sëmundjet e zemrës ose sëmundjet e mushkërive. “

“Sigurohuni që të keni furnizime në dorë, si ilaçe rutinore për presionin e gjakut dhe diabetin, dhe për ilaçe kundër dhe për furnizime për të trajtuar ethe dhe simptoma të tjera. Keni mjaft sende shtëpiake dhe sende ushqimore në mënyrë që të jeni të përgatitur të qëndroni në shtëpi për një periudhë kohe. “

Ndërkohë, këshillat e gjera – shmangni turmat, lani duart, shmangni udhëtimet jo-thelbësore – mbetet masa më e mirë e mundshme parandaluese dhe vlen edhe më shumë për njerëzit në nivele të zgjeruara të rrezikut. Nëse (ose kur?) Shpërthimi arrin në komunitetin tuaj, atëherë mund të jetë koha për të qëndruar në shtëpi sa më shumë që të jetë e mundur.

Natyra e rrezikut

Ne e dimë që shumë në komunitetin e diabetit janë nervozë ndaj COVID-19 dhe nuk ndjehen sikur kanë një trajtim të mirë në lidhje me rreziqet e përfshira.   Eshtë e njohur që nga ditët e para të epidemisë se personat me diabet që janë të infektuar me COVID-19 kanë shumë më shumë të ngjarë të shfaqin komplikime të rënda, përfshirë vdekjen. Por nuk është akoma e mundur të izolohet rreziku unik dhe i pavarur i diabetit nga statistikat që kemi. Një përqindje e lartë e viktimave me diabet tip 2 do të ishin pa ndryshim të moshuar, dhe shumë do të vuanin gjithashtu nga komorbiditete të tilla si presioni i lartë i gjakut dhe sëmundjet e zemrës, përndryshe duke i predispozuar ato për rezultate të këqija. Një gazetare e pyeti Dr. Messonier nëse ajo mund t’u jepte këshilla më të hollësishme të rinjve me diabet, dhe ajo kërkoi falje që nuk ishte në gjendje.

JDRF ka pohuar se ata me diabet tip 1 nuk janë domosdoshmërisht të rrezikuar më shumë nga sëmundja e kontraktimit: “Sipas disa mjekëve, ekspertiza e të cilëve përfshin T1D, njerëzit me T1D nuk janë më të ndjeshëm për të zbritur me COVID-19.”   

Sidoqoftë, ekzistojnë disa prova që sheqeri në gjak i kontrolluar dobët mund të ndikojë negativisht në sistemin imunitar, duke i vendosur pacientët në një rrezik më të lartë të infeksioneve. Diabetes Daily konkludoi se “mbajtja e kontrollit optimal të glukozës në gjak është një strategji e rëndësishme parandaluese”, dhe Dr. Messonier gjithashtu deklaroi se “sigurisht për ata me diabet dhe presion të lartë të gjakut, menaxhimi i diabetit dhe presionit tuaj të lartë të gjakut është qartë një përparësi.”  

Dhe siç theksoi Dr Messonier në fjalimin e saj, ekzistojnë dy çështje të veçanta për të peshuar: “Rreziku mund të shikohet në dy mënyra: ekziston rreziku që të ekspozohen dhe të sëmuren nga ky virus, dhe ekziston rreziku të sëmureni shumë ose vdesin nga sëmundja. ” 

Mund të jetë shumë e vështirë për njerëzit me diabet të kontrollojnë sheqerin në gjak gjatë një sëmundje serioze, veçanërisht nëse simptomat e bëjnë të vështirë ushqimin ose marrjen e ilaçeve. Në veçanti, diabeti tip 1 mund ta bëjë çdo sëmundje më komplekse dhe të rrezikshme, duke pasur parasysh rrezikun e ketoacidozës diabetike (DKA).

Të gjitha këto ndryshore e bëjnë shumë të vështirë përcaktimin e natyrës së vërtetë të rrezikut nga koronavirusi për njerëzit me diabet.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email