Për prindërit: Kujdesi për diabetin ( Fëmijët 3 deri në 5 vjec)

Kujdesi për diabetin tek fëmijët e vegjël nuk është gjithmonë i lehtë. Mund të duket sikur ka shumë për te mbajtur mend , Por nuk duhet ta bësh vetëm! Do të punoni me ofruesin e kujdesit shëndetësor të fëmijës tuaj, infermierin, një edukator të diabetit, dietologun ose të tjerët për të hartuar një plan të menaxhimit të diabetit.

Ju duhet të keni një plan të menaxhimit të diabetit që ju udhëzon në planin e përgjithshëm të trajtimit për diabetin e fëmijës tuaj. Ai duhet të përfshijë:

• Një listë e detajuar e ilaçeve, udhëzimeve dhe kur duhet të përdoren secila

• Si të kontrolloni sheqernat në gjak

• Simptomat dhe trajtimi i niveleve të ulëta të sheqerit në gjak

• Simptomat dhe trajtimi i niveleve të larta të sheqerit në gjak

• Numërimi i karbohidrateve

• Udhëzime mbi aktivitetin fizik dhe sportet

• C’farë duhet të bëni nëse fëmija juaj është i sëmurë nga një ftohje ose grip

• C’farë duhet të bëni në raste urgjente

Kontrolli i sheqerit në gjak të fëmijës tuaj

Ju do të kontrolloni sheqerin në gjak të fëmijës tuaj duke përdorur anët e gishtave. Në fillim, fëmijët e vegjël mund të frikësohen nga shkopinjtë e gishtërinjve për kontrollet e sheqerit në gjak. Ju mund ta ndihmoni fëmijën tuaj të ndjehet më shumë kontroll. Lërini që ai ose ajo të zgjedhë gishtin ose sitin që do të përdoret për kontroll. Nëse është e nevojshme, ofroni shpërblime jo-ushqimore, të tilla si afishe ose kohë duke luajtur lojëra të preferuara. Kjo mund ta ndihmojë fëmijën tuaj të ndjehet më mirë në kontrollimin e sheqerit në gjak. Në këtë moshë, fëmijët shpesh kanë nevojë për kontrolle në mes të natës. Ju mund të bëni kontrolle të sheqerit në gjak ndërsa fëmija juaj po fle.

Kontrolli i ketoneve

Ndonjëherë ju mund të keni nevojë të kontrolloni urinën e fëmijës suaj për ketone. Ketonet janë kimikate që prodhohen kur yndyra, në vend të glukozës, digjet për energji (ketoza). Për të kontrolluar ketonet në fëmijë shumë të vegjël, vendosni një top pambuku brenda pelenës së fëmijës tuaj për të thithur urinën. Pastaj shtypni topin e pambukut në shiritin e provës ketone. Nëse fëmija juaj nuk është më në pelena, ndiqni udhëzimet që vijnë me shirita dhe nga ofruesi i tij i saj i kujdesit shëndetësor, infermier, ose edukator i diabetit. Nëse ketonet janë të pranishme, gjithmonë telefononi menjëherë ofruesin e kujdesit shëndetësor të fëmijës tuaj. Disa njerëz përdorin gjithashtu monitorues të glukozës në shtëpi dhe ketone për të kontrolluar gjakun për ketozën. Pyetni ofruesin e kujdesit shëndetësor të fëmijës tuaj, infermierin ose edukatorin e diabetit për më shumë informacion.

Menaxhimi i sheqerit në gjak të ulët

EShtë shumë e rëndësishme për sheqerin në gjak të fëmijëve të vegjël qe të mos bien ne nivele shumë të ulëta. Sheqeri shumë i ulët në gjak (hipoglikemia) mund të ndikojë në trurin në zhvillim të një fëmije. Pra, menaxhoni sheqerin në gjak të fëmijës tuaj sa më shumë që të jetë e mundur pa e lejuar që të zbehet shumë. Fëmijët e vegjël nuk mund t’ju tregojnë kur kanë sheqer të ulët në gjak. Me kalimin e kohës, do të mësoni se çfarë është normale për fëmijën tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë të njohni simptomat e sheqerit në gjak të ulët. Kushtojini vëmendje  sesi fëmija juaj po vepron. Fëmija juaj mund të ketë sheqer të ulët në gjak nëse ai ose ajo është:

• I zbehur

• I bezdisshëm ose i irrituar

• Djersin

• e përgjumur ose e përgjumur

• Të ndezura në hapësirë ​​ose me sy të qelqtë

• Nese ka dridhje

• Të hutuar ose kanë probleme për tu përqendruar

• Ankimi i problemeve vizuale, dhimbje koke apo makthe

• I pakoordinuar

• I shushatur

Nëse mendoni se fëmija juaj ka sheqer të ulët në gjak, kontrollojeni menjëherë. Nëse rezultati është më pak se 70 mg / dL, ose një numër tjetër që ka këshilluar ofruesi i kujdesit shëndetësor të fëmijës tuaj, ndërmerrni masa. Trajtoni fëmijën tuaj menjëherë me një sheqer me veprim të shpejtë siç u tha nga ofruesi i kujdesit shëndetësor. Kontrolloni përsëri sheqerin në gjak të fëmijës tuaj në 15 minuta për t’u siguruar që nuk është më i ulët. Nëse është akoma e ulët, jepini fëmijës tuaj më shumë sheqer me veprim të shpejtë. Nëse fëmija juaj është i hutuar, i papërgjegjshëm, i pavetëdijshëm ose ka konvulsione (konfiskime), ai ose ajo mund të ketë sheqer mjaft të ulët në gjak. Trajtojeni fëmijën tuaj menjëherë me glukagon të injektueshëm. Kjo është një substancë që do të rrisë sheqerin në gjakun e fëmijës tuaj shumë shpejt. Gjithmonë keni me vete një pajisje urgjence me një goditje glukagon. (Ekipi i kujdesit shëndetësor të fëmijës tuaj do t’ju mësojë se si t’i jepni një shtënë glukagonit.)

Sheqeri i ulët i gjakut: Kur të telefononi ofruesin e kujdesit shëndetësor

Thirrni menjëherë ofruesin e kujdesit shëndetësor të fëmijës tuaj ose telefononi 112 ose shkoni në departamentin e urgjencës spitalore nëse fëmija juaj ka ndonjë nga simptomat e mëposhtme. Femija juaj:

• E ka te   vështirë të zgjohet ose të mos reagoj

• I bie te fiket

• Ka një sheqer në gjak nën “numrin e rrezikut” që ju është dhënë nga ofruesi i kujdesit shëndetësor

• Ka nevojë për glukagon

• Ka një konfiskim

Menaxhimi i Uniteteve te insulines .

Sasia e insulinës që fëmija juaj ka nevojë dhe sa shpesh është e nevojshme mund të ndryshojë. Kjo përfshin si insulin me veprim të ngadaltë ashtu edhe me veprim të shpejtë. Insulina bazale ose e sfondit është gjithmonë e nevojshme nëse fëmija juaj po ha apo jo. Insulina me bazë ushqimi rregullohet bazuar në atë se sa ha fëmija juaj. Ofruesi i kujdesit shëndetësor të fëmijës, infermierja ose edukatori i diabetit do t’ju mësojë kur dhe si t’i jepni fëmijës tuaj të shtëna. Tek fëmijët e vegjël, vendet më të mira për të dhënë të shtëna janë zonat yndyrore të:

• Prapanica

• Beli (shmangni zonën brenda 2 inçit të butonit të barkut)

• Anët e kofshëve

• Mbrapa krahëve të sipërm

Kërkojuni ofruesit të kujdesit shëndetësor të fëmijës tuaj që t’ju mësojë se si të rrotulloheni saktësisht vendin e injeksionit dhe si të qëndroni larg nga zonat e lipohypertrofisë(Mbi yndyrizem) . Kjo është një gungë nën lëkurë e shkaktuar nga injektimi i insulinës në të njëjtin vend shumë herë. Gjithashtu pyesni për teknikën e saktë të injektimit të insulinës dhe si të parandaloni injektimin e insulinës në muskul. Injeksia aksidentale në muskul ose në një zonë të lipohypertrofisë mund të ndikojë në mënyrën e thithjes së insulinës.

Përballja me berjen e insulines .

Në fillim, mund të keni disa shqetësime për të dhënë të shtëna. Nëse jeni nervoz, ju mund të dëshironi të praktikoni së pari veten. Pyesni ofruesin e kujdesit shëndetësor të fëmijës tuaj për t’i dhënë vetes një injeksion të kripës sterile për të mësuar se si ndihet një e shtënë. (Nëse keni frikë nga gjilpërat, përdorimi i një pajisje injeksioni mund të ndihmojë në lehtësimin e frikës tuaj.) Sa shpejt fëmija juaj mund të varet nga sa rehat ju jepni të shtëna. Trajtoni të shtënat si një rutinë normale.

Ndihmoni fëmijën tuaj të merret me të shtëna

Nuk është e pazakontë që fëmijët të qajnë dhe të mërziten kur marrin të shtëna. Por shumica e fëmijëve përshtaten shumë shpejt në kujdesin për diabetin. Të shtënat dhe kontrollet e sheqerit në gjak mund të mos jenë të lehta për fëmijën tuaj që të trajtojë në fillim. Fëmija juaj nuk duhet të ndiejë kurrë se kontrollet e sheqerit në gjak dhe të shtënat e insulinës janë “dënim”. Këtu janë disa këshilla për të ndihmuar bërjen më të lehtë të shtënave për fëmijën tuaj:

• Gjithmonë dhurojini fëmijës tuaj dashuri dhe vëmendje para dhe pas të shtënave. Inkurajoni bashkëpunimin me të shtënat dhe trajtimet e tjera.

• Përdorni lodra ose lloje të tjera të lojërave për ta përqendruar fëmijën tuaj në diçka argëtuese.

• Ndihmoni fëmijën tuaj të rregullojë duke demonstruar të shtëna kafshësh të mbushura. Fëmija juaj mund të jetë në gjendje të praktikojë duke dhënë të shtëna kafshëve të mbushura duke përdorur një shiringë më pak gjilpërë.

• Bisedoni me ekipin e kujdesit shëndetësor të fëmijës tuaj për mënyra të tjera për ta ndihmuar fëmijën tuaj të merret me të shtëna në insulinë.

Ushqimi dhe fëmijët e vegjël

Edhe fëmijët e vegjël mund të fillojnë të mësojnë për ushqime që ndikojnë më shumë në sheqerin në gjak. Mbani në mend këto gjëra:

• Siguruesi, kujdesi shëndetësor i fëmijës tuaj, infermierja ose edukatori i diabetit do t’ju mësojnë për karbohidratet. Karbohidratet janë ushqime që i japin fëmijës tuaj energjinë që ai ose ajo duhet të rritet. Por ata gjithashtu rrisin sheqerin në gjak më të lartë dhe më të shpejtë se llojet e tjera të ushqimeve. Do të mësoni për “numërimin e karburantit”. Kjo është një teknikë për t’ju ndihmuar të kuptoni se sa karbohidrate fëmija juaj ha çdo ditë. Numërimi i karbës ju ndihmon të vendosni sa shumë insulinë i nevojiten fëmijës tuaj.

• Mos harroni se fëmijët do të jenë fëmijë! Ndërsa mund të jetë e nevojshme të kufizoni ngrënien në kohë për të kontrolluar nivelin e glukozës, asnjë ushqim nuk duhet të jetë “jashtë kufijve”. Fëmijët do të vjedhin trajton, veçanërisht ato që i duan. Dhe disa fëmijë janë ngrënës shumë të zgjedhur. Kështu që punoni ushqimet që fëmija juaj pëlqen të hajë në planin e tij ose të saj të vaktit. Rregulloni dozat e insulinës sipas nevojës. Do të mësoni të rregulloni insulinën e fëmijës tuaj bazuar në atë që ha fëmija juaj. Bisedoni me dietologun tuaj nëse keni vështirësi në mbajtjen e një plani vakt për fëmijën tuaj.

Aktiviteti fizik dhe fëmijët e vegjël

Ashtu si ushqimi dhe insulina, aktiviteti fizik luan një rol të madh në administrimin e sheqerit në gjak të fëmijës tuaj. Të qenit aktiv ndihmon në uljen e sasisë së glukozës në gjakun e fëmijës tuaj. Por aktiviteti i tepërt mund të shkaktojë që sheqeri në gjak i fëmijës tuaj të ultë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kontrolloni sheqerin në gjak të fëmijës tuaj shpesh kur ai ose ajo është aktiv. Bisedoni me ofruesin e kujdesit shëndetësor të fëmijës tuaj për të mësuar se si të ekuilibroni aktivitetin e fëmijës tuaj me ushqimin dhe insulinën.

Shkolla dhe fëmijët e vegjël

Nëse fëmija juaj ndjek arsimin parashkollor ose kopshtin e fëmijëve, ju do të duhet të takoheni me mësuesit ose personelin tjetër. Ju do të duhet të hartoni një plan të kujdesit për diabetin për fëmijën tuaj. Kjo nganjëherë quhet një “plan 504”. Ju madje mund të dëshironi të gjeni një ofrues parashkollor ose kujdesi ditor me përvojë të kujdesit për diabetin. Mbani në mend se shkolla duhet të jetë në gjendje të arrijë tek ju në rast urgjence.

Diabeti prek të gjithë familjen

Kujdesi për një fëmijë të ri me diabet është një punë me kohë të plotë. Ndonjëherë mund të ndjeheni të lodhur ose të rraskapitur.

• Të gjithë të rriturit në familje duhet të përfshihen në menaxhimin e diabetit. Kushdo që kujdeset për fëmijën tuaj, të tilla si babagjyshi, duhet gjithashtu të jetë i përgatitur për të menaxhuar diabetin e fëmijës tuaj. Një klasë diabeti mund të ndihmojë. Kështu që mund të bashkoheni në një grup mbështetës të diabetit ose të bisedoni me një punonjës social.

• Mund të duhet pak kohë që familja juaj të përshtatet në kujdesin për diabetin. Në fillim, mund të duket sikur fëmija juaj me diabet ka nevojë për më shumë vëmendje sesa vëllezërit dhe motrat pa diabet. Mundohuni t’i kushtoni vëmendje të barabartë motrave dhe vellezerve.

Bërja e rregullimeve.

Pavarësisht përpjekjeve tuaja më të mira, numri i sheqerit në gjak i fëmijës tuaj ndonjëherë do të jetë shumë i lartë ose shumë i ulët. Por përpiquni të mbani mend: Numrat janë mjete për t’ju ndihmuar të merrni vendime në lidhje me planin e menaxhimit të fëmijës tuaj. Ndërsa fëmija juaj rritet, trupi i tij ose saj ndryshon shpejt. Kjo do të thotë që kontrolli i përsosur i sheqerit në gjak është i pamundur. Rregullimet në planin e menaxhimit të fëmijës tuaj nuk janë shenjë dështimi. Ata janë një pjesë normale e kujdesit për rritjen e fëmijëve tuaj për diabetin. Ende, brenda këtyre kufijve, shumica e familjeve arrijnë të kenë një kontroll shumë të mirë të sheqerit në gjak.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email