Pandemia e diabetit dhe premtimi për kujdes të lidhur

Sistemet e menaxhimit dixhital të diabetit (“kujdesi i lidhur me diabetin”) kanë potencialin për t’u bërë pjesë e një modeli të ri të kujdesit për diabetin, duke rritur praktikën tradicionale të kujdesit për diabetin duke ofruar ndihmë të vazhdueshme dhe sipas kërkesës që përputhet me kërkesat 24/7 të diabetit si një sëmundje kronike.

Ndërsa përdorin teknologjinë moderne, këto sisteme të lidhura mund të shihen si një shtrirje e qasjes së ekipit për kujdesin ndaj diabetit që u fillua më shumë se 100 vjet më parë nga Dr. Elliott P. Joslin. Sidoqoftë, vetëdija e vërtetë për këto sisteme të lidhura mbetet e ulët.

Ky ishte vlerësimi i një studimi të botuar sot në Diabetes Technology and Therapeutics. Artikulli, i titulluar Rishikimi i Kujdesit të Diabetit të lidhur me Sh.B.A: Anëtari më i ri i Ekipit, ofron rishikimin e parë të plotë të produkteve të lidhura me kujdesin për diabetin. Studimi u drejtua nga Robert A. Gabbay, MD, PhD, zyrtar kryesor mjekësor në Joslin Diabetes Center, dhe përfshinte Brian J. Levine dhe Kelly L. Close, themelues i Fondacionit DiaTribe dhe president i Close Concerns.

“Megjithë potencialin e këtyre programeve për të përmirësuar rezultatet dhe mirëqenien e personave me diabet dhe për të zvogëluar barrën për ofruesit dhe sistemet e kujdesit shëndetësor, vetëdija dhe përdorimi i këtyre programeve dhe qasjeve mbetet i ulët në komunitetin mjekësor,” sipas studiuesve.

Ekipi u përpoq të përpilojë informacione të përdorshme për profesionistët e kujdesit shëndetësor, pacientët duke vlerësuar produktet e ndryshme në dispozicion sot për punëdhënësit, planet shëndetësore, sistemet shëndetësore dhe njerëzit me diabet në Shtetet e Bashkuara. Përveç një përmbledhje gjithëpërfshirëse të tregut të produktit, studimi shqyrtoi në detaje ofertat nga dymbëdhjetë kompani: Health Canary, Cecelia Health, Lark Health, Livongo Health, MySugr Bundle (Roche), Noom, Omada Health, Onduo, One Drop, Vida Health, Virta Health dhe Welldoc (BlueStar; gjithashtu fuqizon OneSouve Reveal Plus të LifeScan).

Produktet u vlerësuan në bazë të dallimeve kuptimore që përshkruhen në detaje në raport. Këto përfshijnë: (1) kushte të shëndetit të menaxhuara, (2) nivelin e ndërveprimeve të mbështetjes nga kolegët, (3) nëse ofruesit e recetave ishin të pranishëm në ekipin e kujdesit, (4) mënyrën në të cilën pajisjet e lidhura mjekësore dhe / ose monitoruesit e vazhdueshëm të glukozës ishin dhënë pacientëve, (5) shkalla e personalizimit të trajtimit, dhe (6) disponueshmëria e provave klinike dhe të botës reale.

“Çuditërisht, studimi zbuloi se kujdesi i lidhur nuk është një ilaç; se si kujdesi i lidhur mund të funksionojë në të njëjtën kohë me sistemin ekzistues të kujdesit shëndetësor sa m mirë që eshte e mundur, mbetet e paqartë.”

Për shembull, komuniteti i kujdesit shëndetësor është i paralajmëruar të mbaj në mendje se “marrëdhëniet e këtyre lojtarëve me mjedisin tradicional të kujdesit shëndetësor do të evoluojnë jashtë orarit” – me siguri, skenari i rastit më të keq nga rritja e kujdesit për diabetin e lidhur do të ishte që stërvitja në distancë të ekzistojë tërësisht jashte personit me lidhje endokrinologe / ofrues te kujdesit parësor (PCP) me diabet. Një model i tillë ‘i gdhendur’ në të vërtetë mund të përkeqësojë copëzimin në ofrimin e kujdesit shëndetësor, në vend se ta korrigjoni atë. ”

Sidoqoftë, studimi zbuloi se teknologjia ekzistuese dhe hulumtimi që mbështesin qasjet e lidhura me kujdesin për diabetin janë të mjaftueshme për të mbështetur eksplorimin dhe vendosjen e mëtejshme. Studimi i ardhshëm duhet (1) të analizojë përfitimet e përbërësve të shumtë të një ndërhyrjeje të kujdesit të lidhur; (2) të hetojë efektivitetin kokë më kokë të këtyre ofertave për popullsi të ndryshme, ose të përpiqet për më shumë transparencë dhe unanimitet në hartimin e studimit për të lejuar krahasime; dhe (3) studioni shkallën në të cilën kujdesi i lidhur mund të shtojë efektet e ilaçeve ekzistuese dhe pajisjeve.

Në fund të fundit, është e qartë se, duke pasur parasysh pandeminë e diabetit, modeli aktual i trajtimit nuk mund të përballojë sa duhet me kujdesin ose parandalimin e diabetit, dhe teknologjia do të jetë një pjesë e rëndësishme e enigmës në nivel global.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email