Pacientët me diabet dhe vaksina e COVID-19

Një studim i ri nga shkencëtarët në Itali tregon se një vaksinë COVID-19, kur të jetë në dispozicion (dhe me sa duket po afrohemi), do të funksionojë po aq mirë tek pacientët me diabet sesa tek ata pa diabet.

Vaksinat, aq të rëndësishme sa janë, nuk janë po aq efektive në të gjithë ata që i marrin. Në fakt, shumica e vaksinave të përdorura sot janë më pak efektive tek njerëzit e moshuar sesa tek të rinjtë. Por, çfarë ndodh me njerëzit me diabet? A mund të jenë vaksinat më pak efektive për ta?

Efektiviteti i vaksinës në pacientët me diabet

Një studim i kohëve të fundit arriti në përfundimin se vaksina e gripit funksionon po aq mirë tek pacientët me diabet sesa tek të moshuarit pa diabet dhe Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) këshillon pacientët me diabet, “Vaksinat janë një nga mënyrat më të sigurta për të mbrojtur shëndetin, edhe nëse jeni duke marrë ilaçe me recetë ”. Vaksinat janë jetike sepse njerëzit me diabet rrezikojnë në rritje të shfaqjes së komplikacioneve serioze nga gripi, sëmundja pneumokoksike, hepatiti B, herpesat, tetanozi, difteria dhe pertusizmi – të gjitha këto mund të parandalohen me vaksinat. Në fakt, pacientët me diabet kanë tre herë më shumë gjasa se të tjerët të vdesin nga ndërlikimet e shkaktuara nga gripi ose pneumonia. Përfundimisht, një vaksinë do të zhvillohet kundër virusit COVID-19 që po shkakton pandeminë e tanishme dhe studiuesit tashmë po hetojnë efektivitetin e saj të mundshëm tek njerëzit me diabet.

Diabeti dhe përgjigja imune COVID

Raporti i ri u botua në revistën Diabetologia. Të udhëhequr nga Vito Lampasona, MD, i Institutit të Kërkimeve të Diabetit San Raffaele, IRCCS Ospedale San Raffaele, në Milano, studiuesit donin të zbulonin nëse pacientët me COVID janë në gjendje të japin një përgjigje të përshtatshme ndaj virusit nëse kanë hiperglicemi, ose gjak të lartë sheqer Ata filluan me një grup prej 509 pacientësh të cilët kishin një diagnozë të konfirmuar të COVID-19. Rreth një në tre (139) kishin diabet. Nga këta pacientë me diabet, 90 ishin diagnostikuar me diabet para se të hynin në spital për trajtim me COVID dhe 49 diagnostikoheshin me diabet kur u shtruan në spital. Pacientët që kishin diabet kishin funksion më të keq të mushkërive dhe veshkave, inflamacion më të keq dhe më shumë dëmtime të indeve sesa ata që nuk kishin diabet. Pacientët me diabet gjithashtu ishin në një rrezik më të lartë për të vdekur nga virusi.

Kur një substancë e huaj si një virus hyn në trup, sistemi imunitar përgjigjet duke prodhuar antitrupa, të cilat janë proteina që njohin dhe bllokohen mbi pushtuesit (të njohur si antigjene) në mënyrë që t’i neutralizojnë dhe t’i heqin ato. Autorët e raportit të ri veçanërisht donin të hetonin se sa mirë trupat e subjekteve të tyre ishin në gjendje të prodhonin antitrupa dhe për këtë arsye studiuan se si sistemi imunitar i pacientëve të tyre u përgjigjej tre antitrupave specifikë: IgG, i cili tregon prova të infeksionit të kaluar infeksioni i fundit ose aktual, dhe IgA, i cili gjendet në rreshtimet e rrugëve të frymëmarrjes dhe sistemit të tretjes dhe përfshihet në përgjigjen imune të mukozave.

Ata zbuluan se sheqeri i lartë në gjak nuk e dëmtonte përgjigjen imune kundër virusit COVID-19 dhe se kishte vetëm “ndryshime margjinale” midis pacientëve me dhe pa diabet. Zhvillimi i antitrupave u shoqërua gjithashtu me një shans më të lartë për mbijetesë. Sipas Lorenzo Piemonti, MD, një nga bashkëautorët, “Hiperglicemia nuk e dëmton përgjigjen e antitrupave” kundër virusit. “Provat që prania e antitrupave IgG kundër të ashtuquajturës ‘proteinë spike’ shoqërohet me një efekt të jashtëzakonshëm mbrojtës – rreth një reduktim prej 60% – në vdekshmërinë COVID-19 në pacientët me diabet lejon një optimizëm të kujdesshëm për efikasitetin e së ardhmes vaksinat… tek njerëzit me diabet, të cilët janë veçanërisht të prekshëm në këtë pandemi vdekjeprurëse. ”

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email