Osteoporoza dhe diabeti

Njerëzit me diabet të tipit 1 kanë tendencë të kenë një dendësi të ulët të eshtrave dhe kështu në një rrezik në rritje të osteoporozës, një gjendje që rezulton në kocka të dobëta. Kockat tona dobësohen kur bëhemi më të vjetër, por disa faktorë mund të përshpejtojnë humbjen e densitetit të kockave.

Simptomat e osteoporozës Osteoporoza mund të mos paraqesë simptoma të dukshme dhe treguesi i parë që mund të keni osteoporozën zakonisht është nëse vuani nga një thyerje kockash. Osteoporoza mund të jetë e dukshme si kocka të dobëta.

Osteoporoza dhe frakturat e zakonshme të kockave Frakturat e zakonshme të kockave që rezultojnë nga osteoporoza përfshijnë: Thyerje dore Thyerje Hip Thyerje të shpinës Thyerje këmbësh

Diagnostikimi i osteoporozës Osteoporoza mund të diagnostikohet duke përdorur një skanim DEXA, i cili mat densitetin mineral të kockave (BMD). DEXA qëndron për absorptiometrinë X-ray të energjisë së dyfishtë. Ka tre nivele të ndryshme të dendësisë së eshtrave, normale, osteopeni dhe osteoporozën. Osteopenia është vendi ku keni dendësi të ulët të eshtrave, por një densitet më të lartë të eshtrave, dhe për këtë arsye rrezik më të ulët të thyerjeve, sesa osteoporoza.

Rreziqet dhe shkaqet Kockat tona në përgjithësi bëhen më të dobëta, ndërsa rritemi, por një numër faktorësh mund të përshpejtojnë dobësimin e eshtrave dhe përfshijnë: Pas menopauzën në femra Një indeks i ulët i trupit (BMI) Mbi konsumimin e alkoolit Duke qenë një duhanpirës i rëndë Përdorimi i zgjatur i kortikosteroideve Sindromi i Cushing-it Semundja Crohn Sëmundje celiac Gjëndër tiroide (hipertiroidizëm)

Diabeti dhe osteoporoza Norma më të larta të osteoporozës janë vërejtur tek njerëzit me diabet tip 1. Njerëzit me diabet të tipit 1 janë gjetur të kenë, mesatarisht, dendësi minerale më të ulët të kockave. Hulumtuesit duhet të kuptojnë plotësisht mekanizmin për të shpjeguar se pse njerëzit me diabet të tipit 1 kanë një dendësi më të ulët të eshtrave, por një hipotezë është se insulina mund të luajë një rol pasi kockat tona njihen të luajnë një rol në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Trajtimi për osteoporozën Njerëzit me osteoporozë rekomandohen nga NHS të kenë një marrje të mirë të vitaminës D dhe kalciumit, të cilat mund të merren ose përmes dietës suaj ose duke marrë shtesat e duhura të vitaminave. Trajtimet e drogës mund të jenë të përshtatshme për disa njerëz. Ekipi juaj shëndetësor mund të ndihmojë në përzgjedhjen e një droge që është më e përshtatshme për ju, e cila mund të përfshijë një nga këto: Bisfosfonatët – trajtimi më i zakonshëm i drogës për osteoporozën Raloxifene Strontium ranelate Trajtimi i hormoneve parathyroid (PTH) Denosumab Modulatorët selektiv të receptorit të estrogjenit (SERMs) Calcitonin Terapia e zëvendësimit të hormoneve (HRT) Trajtimi i testosteronit

Print Friendly, PDF & Email