Nxehtësia dhe diabeti janë një kombinim i rrezikshëm

Nxehtësia ekstreme me diabet mund të jetë e rrezikshme. Nxehtësia e lartë ndikon në nivelet e glukozës në gjak. Kohët e fundit, nxehtësia ekstreme është raportuar në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë. Nxehtësia dhe aktiviteti i moderuar deri i lartë mund të ju bëjnë të djersiteni me bollëk, dhe njerëzit me diabet mund të dehidrohen, duke çuar në një rritje të niveleve të glukozës. Njerëzit me diabet të tipit 1 dhe të tipit 2 e ndiejnë nxehtësinë më shumë sesa njerëzit që nuk kanë diabet. Këtu janë arsyet pse:

• Disa ndërlikime të diabetit, të tilla si dëmtimi i enëve të gjakut dhe nervave, mund të ndikojnë në gjëndrat tuaja të djersës, kështu që trupi juaj nuk mund të ftohet në mënyrë efektive. Kjo mund të çojë në rraskapitje të nxehtësisë dhe goditje të nxehtësisë, të cilat janë urgjenca mjekësore.

• Njerëzit me diabet dehidrohen (humbin shumë ujë nga trupat e tyre) më shpejt në nxehtësi të lartë. Mos pirja e mjaftueshme e lëngjeve mund të rrisë glukozën në gjak dhe glukoza e lartë e gjakut mund t’ju ​​bëjë të urinoni më shumë, duke shkaktuar dehidrim.

• Temperaturat e larta dhe nxehtësia mund të ndryshojnë mënyrën se si trupi juaj përdor insulinë. Ju mund të duhet të testoni glukozën tuaj në gjak më shpesh dhe të rregulloni dozën tuaj të insulinës dhe atë që hani dhe pini.

Edhe kur nuk duket shumë nxehtë jashtë, kombinimi i nxehtësisë dhe lagështisë (lagështia në ajër) mund të jetë i rrezikshëm. Kur djersa avullon (thahet) në lëkurën tuaj, ajo largon nxehtësinë dhe ju ftoh. EsShtë më e vështirë të qëndrosh i freskët në lagështi të lartë, sepse djersa nuk mund të avullojë gjithashtu.

Eshtë gjithmonë një ide e mirë të kontrolloni indeksin e nxehtësisë kur temperaturat fluturojnë – një matje që kombinon temperaturën dhe lagështinë. Merrni hapa për të qëndruar i freskët kur arrin 26 ° C (80 ° F) në hije me lagështi 40% ose më shumë. Zakonisht indeksi i nxehtësisë mund të jetë deri në 15 ° F më i lartë në rrezet e diellit, kështu që qëndroni në hije kur moti ngroh. Për shembull, nëse temperatura është 32 ° C (90 ° F), një indeks i lagështisë së lartë mund ta bëjë atë të ndjehet si 40 ° C (105 ° F).

Këshilla për nxehtësi të lartë:

• Pini shumë ujë – edhe nëse nuk keni etje – në mënyrë që të mos dehidroheni.

• Shmangni alkoolin dhe pijet me kafeinë, si kafe dhe pije energjike ose sportive. Ato mund të çojnë në humbje të ujit dhe të rritin nivelet e glukozës në gjak.

• Kontrolloni glukozën tuaj në gjak para, gjatë dhe pasi të jeni aktiv. Ju mund të duhet të ndryshoni sa insulinë përdorni. Pyesni mjekun tuaj nëse dëshironi ndihmë në rregullimin e dozës suaj.

• Vishni rroba të lehta, me ngjyra të lehta.

• Vishni kremë dielli dhe kapelë kur jeni jashtë. Djegia nga dielli mund të rrisë nivelet e sheqerit në gjak.

• Mos shkoni zbathur. Mbroni këmbët tuaja gjithmonë!

• Përdorni një kondicioner ose shkoni në një ndërtesë me ajër të kondicionuar për të qenë të freskët.

• Aktiviteti fizik zakonisht shoqërohet me nevojë të zvogëluar për insulinë. Kjo e fundit mund të rrisë rrezikun për glukozë të ulët në gjak. në temperatura më të larta, njerëzit janë në rrezik si për glukozë të ulët dhe të lartë të gjakut.

Çelësi në motin e nxehtësisë së lartë është të jeni vigjilent dhe të kontrolloni shpesh glukozën në gjak dhe të kërkoni trajtim urgjent nëse është e nevojshme.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email
SHPËRNDAJE
Artikulli paraprakTemat në diabet.al
Artikulli tjetërDIABETI DHE PLAZHI