Njerëzit që hanë një mëngjes të mire dhe te bollshem mund të djegin dy herë më shumë kalorite.

Studimi zbulon se kur  hahet më shumë gjatë mëngjesit në vend të darkës mund të parandalohet mbipesha.

Ushqimi i një mëngjesi  të bollshem sesa një darkë e madhe mund të parandalojë shendetin e tepert  dhe sheqerin e lartë në gjak, sipas studimit të ri të botuar në Gazetën e Endokrinologjisë Klinike & Metabolizmit.

“Rezultatet tona tregojnë se një vakt i ngrënë për mëngjes, pavarësisht sasisë së kalorive që ai përmban, krijon dy herë më shumë termogjenezë të nxitur nga dieta sesa I njejti  vakt i konsumuar për darkë,” thotë autori korrespondues i studimit, Juliane Richter, MSc, PhD, të Universitetit të Lübeck në Gjermani. “Ky konstatim është domethënës për të gjithë njerëzit pasi nënvizon vlerën e ngrënies sa duhet në mëngjes.”

Studiuesit kryen një studim laboratorik tre-ditor të 16 burrave që konsumuan një mëngjes me kalori të ulët dhe darkë me kalori të lartë, dhe anasjelltas në një raund të dytë. Ata gjetën se konsumi i njëjtë me kalori çoi në 2.5 herë më të larta DIT në mëngjes sesa në mbrëmje pas ngrënies me kalori të lartë dhe me pak kalori. Rritja e përqendruar në sheqerin në gjak dhe insulinë e shkaktuar nga ushqimi u zvogëlua pas mëngjesit krahasuar me darkën. Rezultatet tregojnë gjithashtu se të hahet një mëngjes me kalori të ulët rrit oreksin , posaçërisht për ëmbëlsirat.

“Ne rekomandojmë që pacientët me mbipeshe, si dhe njerëzit e shëndetshëm të hanë një mëngjes të madh sesa një darkë të madhe për të ulur peshën e trupit dhe për të parandaluar sëmundjet metabolike,” thotë Richter.

Studimi u mbështet nga Fondacioni Gjerman i Kërkimeve.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email