Njerëzit e jashtëzakonshëm për Diabetin

Njerëzit e mëposhtëm kanë arritur gjëra të jashtëzakonshme. Ata nuk mund të jenë të gjithë të famshëm – të paktën, jo aq të famshëm sa ato duhet të jenë – por historitë e tyre janë arritje të mëdha në fushën e diabetit. Disa kanë bërë përparime në kërkimet shkencore, të tjerët kanë frymëzuar nëpërmjet tregimeve të tyre të jashtëzakonshme; të gjithë kanë ndryshuar mënyrën se si mendojmë për diabetin. 1. Frederick Banting – Fituesi i çmimit Nobel i cili bashkë-zbuloi insulinën dhe ishte personi i parë që përdori insulinën mbi njerëzit 2. William Banting – pionier i afrimit të ulët karbohid për diabetin e tipit 2 3. Charles Best – Asistenti i Banting dhe një nga bashkë-zbuluesit e insulinës 4. Leonard Thompson – personi i parë që merr një injeksion të insulinës 5. Eva Saxl – e cila vet bëri insulinë gjatë Luftës së Dytë Botërore 6. Ernest Sterzer – raportoi vetëm rastin e dikujt me diabet të tipit 1 që mbijetonte ne Holokaustin 7. Dr Elliott Joslin – një pionier në trajtimin e diabetit 8. Dr Robert Lawrence – themelues i Shoqatës Britanike të Diabetikeve 9. Frederick Madison Allen – krijoi dietën e urisë, përpara se insulina të ishte e izoluar 10. C Ronald Kahn – hulumtimi i parë për receptorët e insulinës dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës 11. Apollinaire Bouchardat – themelues i diabetologjisë 12. James Collip – ka punuar me Banting dhe Best, me rëndësi jetike në prodhimin e dozës së parë të insulinës për përdorim tek njerëzit 13. Oskar Minkowski – i njohur për zbulimin e tij të diabetit pankreatik 14. George F Cahill Jr. – hetoi se si dieta e urisë prekte obezitetin dhe diabetin 15. Priscilla White – hulumtimi i parë në gruan diabetike gjatë shtatzënisë

Print Friendly, PDF & Email