Metformina ul kërkesat e insulinës në llojin 1:

Që nga prezantimi i tij në Shtetet e Bashkuara 25 vjet më parë, metformina  është bërë një shtysë e trajtimit për diabetin e tipit 2. Ndërsa mekanizmat e saktë të tij të veprimit janë ende duke u zbuluar, duket se parandalojnë mëlçinë tuaj të lëshojë shumë glukozë, si dhe t’i bëjë qelizat e trupit tuaj më të ndjeshëm ndaj insulinës.

Metformina nuk është një zëvendësim i insulinës, dhe nuk është i përshkruar gjerësisht së bashku me insulinën te njerëzit me diabet tip 1. Por një studim i ri tregon pse mjekët mund të konsiderojnë përshkrimin e saj ne receta  tek njerëzit me llojin 1 – jo sepse përmirëson kontrollin e glukozës në gjak, por për shkak të përfitimeve të tjera që mund të sigurojë.

Botuar në Journal of Diabetes, studimi pati 731 të rritur me diabet tip 1 për një periudhë prej një viti. Një pjesë e 76 pjesëmarrësve morën metforminë përveç insulinës për këtë kohëzgjatje, nën mbikëqyrjen e mjekut të tyre për të siguruar që dozat e insulinës mund të rregulloheshin sipas nevojës.

Në fund të vitit, HbA1c (një masë e kontrollit afatgjatë të glukozës në gjak) kishte rënë në të dy grupet vetëm me insulinë dhe metforminë. Por vetëm grupi metformin ishte në gjendje të ulte kërkesat e tij për insulinë në të njëjtën kohë, me një mesatare prej 0.02 njësi për kilogram të peshës trupore në ditë – që përkthehet në rreth 1.4 njësi në ditë për dikë që peshon 150 paund (68 kilogramë). Kjo mund të mos duket shumë, por marrja e metforminës pati përfitimin shtesë për të mbajtur në mënyrë të vazhdueshme peshën e trupit – ndërsa pesha e trupit u rrit me një mesatare prej rreth 2.9 paund (1.3 kilogram) në grupin vetëm me insulinë.

Këto rezultate sugjerojnë që të paktën te njerëzit që janë mbipeshë ose kanë nivele jo normale të lipideve të gjakut (kolesterolit dhe triglicerideve), mjekët duhet të konsiderojnë shtimin e metforminës në insulinë si pjesë e trajtimit të diabetit tip 1. Studimet e ardhshme mund të ndriçojnë më shumë dritë se kush, saktësisht, brenda popullsisë tip 1 do të përfitojë më shumë nga marrja e metforminës.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email