Metformina mund të jetë përfituese, madje edhe në avancimin e sëmundjes së veshkave

Përdorimi i metforminës në mesin e personave me diabet të tipit 2, të cilët kanë sëmundje kronike të veshkave (CKD) shoqërohet me një rrezik të zvogëluar të vdekjes dhe sëmundjes renale të fazës përfundimtare (ESRD) – pa rritur rrezikun e acidozës laktike –  tregon nje studim nga Koreja e Jugut

“Në pacientët me CKD të përparuar, nëse metformina përdoret me kujdes gjatë monitorimit, mund të sugjerohet si një trajtim [për diabetin e tipit 2] që mund të ngadalësojë përparimin e sëmundjes së veshkave, si dhe [duke pasur një përfitim kardiovaskular”, “autori kryesor Jung Pyo Lee, MD, PhD, i Qendrës Mjekësore Boramae të Universitetit Kombëtar Seul, i tha Medscape Medical News.

Vitet e fundit, udhëzimet nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA kanë rekomanduar relaksim të përdorimit të metforminës në pacientët me diabet tip 2 dhe CKD, por vetëm për ata me sëmundje renale më pak të rëndë. Shqetësimet për qendrën e përdorimit të saj mbi rrezikun e perceptuar të acidozës laktike me agjentin.

Pra, për ata me sëmundje të moderuar të CKD fazës 3B (shkalla e vlerësuar e filtrimit glomerular [eGFR] 30 deri <45 ml / min / 1.73m2), përdorimi i metforminës ende “mbetet i diskutueshëm”, thonë studiuesit koreanë, të udhëhequr nga Soie Kwon, të Seul National Spitali Universitar, duke shkruar në Diabetes Care.

Dhe shmangia e metforminës akoma këshillohet për ata me funksion shumë të dobët të veshkave (eGFR <30 ml / min / 1.73m2).

Tani këto rezultate të reja “mbështesin një prirje të kohëve të fundit që metformina mund të konsiderohet në pacientët me CKD 3B për shkak të shoqërimit të saj me uljen e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet dhe vonimin e përparimit të ESRD dhe për shkak të shoqërimit të saj me një incidencë të ulët të acidozës laktike”, theksojnë Kwon dhe kolegët .

E pyetur për të komentuar, Samira Bell, MB, një nefrolog këshilluese, Renal Unit, Ninewells Hospital, Dundee, në Mbretërinë e Bashkuar, u pajtua: “Ka dëshmi në rritje që trajtimi me metformin tek pacientët me CKD të butë deri të moderuar është i sigurt dhe gjithashtu mund të japë një përfitim mbijetese. . “

“Sidoqoftë, prova e kontrolluar e rastit është e nevojshme para se të mund të rekomandohet përdorimi i gjerë i metforminës në pacientët me eGFR <30 ml / min / 1.73m2,” theksoi ajo.

Shkalla “shumë e ulët” e Acidozës Laktike, madje edhe në Fazën 4 të KKD-së, është Siguruese

Kwon dhe kolegët raportojnë për 10.426 pacientë me sëmundje të veshkave diabetike tip 2 nga dy spitale në Korenë e Jugut.

Në përgjithësi, 13.8% e pacientëve të trajtuar me metformin vdiqën gjatë një ndjekjeje mesatare prej 7.3 vjet dhe 11.4% përparuan në ESRD, të përcaktuar si nevojë për dializë për më shumë se 3 muaj ose transplantim të veshkave. Nga ata që nuk morën metformin, 26.8% vdiqën dhe 24.5% përparuan në ESRD.

Pas përputhjes me rezultatin e propabilitetit për të llogaritur diferencat në karakteristikat fillestare midis dy grupeve, 2704 përdorues të metforminës kishin një rrezik të konsiderueshëm 35% më të ulët për vdekshmërinë nga të gjitha shkaktarët dhe një rrezik të rëndësishëm 33% më të ulët për përparimin e ESRD sesa i njëjti numër i jo-shfrytëzuesve, parë pas afërsisht 2.5 vjet të përdorimit të metforminës.

Ulja e rrezikut të vdekshmërisë mbeti e rëndësishme pavarësisht nga funksionimi i veshkave.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email