Metabolizmi dhe ndjeshmeria ndaj glukozes nderpritet kur rritet konsumimi i embelsuesve artificiale.

Embëlsuesit artificialë, ose me kalori të ulët (LCS) siç është sukraloza, gjenden në mijëra produkte ushqimore dhe pije, por nëse ato kanë efekte negative në tru dhe metabolizmi është një temë e vazhdueshme e debatit të nxehtë, me studime të raportuara që gjenerojnë rezultate kontradiktore. Një ekip ndërkombëtar i hetuesve të kryesuar nga shkencëtarë në Shkollën e Mjekësisë Universitare Yale tani ka realizuar një studim tek vullnetarët njerëzorë që mund të shpjegojnë mospërputhjet në rezultatet e mëparshme. Studimi i ri zbuloi se pjesëmarrësit që pinin pije me aromë frutash të ëmbëlsuar vetëm me sukralozë, nuk treguan ndonjë ndryshim në përgjigjet e trurit ose metabolizmit. Sidoqoftë, kur vullnetarët e studimit pinin pije të ëmbëlsuara me sukrozol, të cilave iu ishte shtuar një karbohidrate tjetër pa shije, ata shfaqën ndryshime të pafavorshme në ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe ulën përgjigjet e trurit ndaj shijes së ëmbël, të matura duke përdorur imazhe funksionale të rezonancës magnetike (MRI).

“Kur ne u përpoqëm të bënim këtë studim, pyetja që po na drejtonte ishte nëse konsumimi i përsëritur i një ëmbëlsuesi artificial do të çonte në një degradim të aftësisë parashikuese të shijes së ëmbël,” tha Dana Small, PhD, një neuroshkencëtar që është një profesor i psikiatrisë dhe drejtor i Qendrës së Kërkimit Diet dhe Fiziologji Moderne në Universitetin Yale. “Kjo do të ishte e rëndësishme sepse perceptimi i shijes së ëmbël mund të humbasë aftësinë për të rregulluar përgjigjet metabolike që përgatisin trupin për metabolizimin e glukozës ose karbohidrateve në përgjithësi.” Ajo që e zbuluan papritur dhe kolegët tani kanë raportuar në Metabolizmin e Qelizave , është se “… konsumimi i sukralozës me, por jo pa, një karbohidrate dëmton shpejt metabolizmin e glukozës.” Siç përfunduan në raportin e tyre, “Kjo ngre mundësinë që efekti i kombinimit të jetë një kontribues i madh në rritjen e incidencës së diabeteve të tipit 2 dhe obezitet. 

Embëlsuesit me kalori të ulët janë të pranishëm në mijëra produkte ushqimore dhe pije, shkruajnë autorët. Sidoqoftë, ekziston “polemikë e rëndësishme” për efektet e konsumimit të LCS-ve në shëndet. Studime të ndryshme njerëzore kanë lidhur LCS qoftë me diabetin dhe shtimin në peshë, ose, anasjelltas, me një ulje të indeksit të masës trupore dhe humbje peshe, ose nuk gjetën asnjë lidhje me këto masa. Studimet tek kafshët kanë qenë gjithashtu joekzistente. Eshtë një enigmë që ka nevojë për zgjidhje, vazhduan autorët. “Duke pasur parasysh përdorimin në rritje të LCS, veçanërisht në lidhje me shendoshjen  dhe sëmundjet e diabetit, është me rëndësi të madhe për të zgjidhur polemikat rreth konsumit të LCS.”

Për ta bërë këtë, ekipi hartoi një studim për të provuar teorinë se konsumimi i ushqimeve të ëmbla dhe pijeve pa kalori “heq” perceptimin e trurit për shijen e ëmbël nga marrja e energjisë. Kjo do të rezultojë në reagime të zvogëluara fiziologjike edhe kur konsumohet sheqer i rregullt me ​​kalori, i cili përfundimisht mund të çojë në shtim në peshë, intolerancë ndaj glukozës dhe diabet. “… Është sugjeruar që zgjidhja e shijes së ëmbël nga marrja e energjisë çon në një dobësim të përgjigjeve të kushtëzuara ndaj shijes së ëmbël,” vunë re hetuesit. “Në këtë rast, përgjigjet e kushtëzuara nga ëmbëlsia, të tilla si lëshimi i incretinave, të cilat ndihmojnë në rregullimin e metabolizmit të glukozës, hipotezohen të zvogëlohen, duke çuar në zhvillimin e mëvonshëm të intolerancës së glukozës.

Gjyqi përfshiu 45 vullnetarë midis moshës 20 dhe 45 vjeç, të cilët normalisht nuk konsumuan ëmbëlsues me kalori të ulët. Eembëlsuesit konsumoheshin si pije me aromë frutash, me sukrozozë të shtuar dhe pije me shije frutash, me sheqer tryezë të shtuar për krahasim. Në atë që synohej të ishte një grup kontrolli: disa prej vullnetarëve u shtuan maltodextrin karbohidrate në pijet e tyre të sukralozës. Ky ishte grupi “combo”. Studiuesit zgjodhën maltodextrin karbohidratin jo të ëmbël, për të kontrolluar kaloritë e sheqerit pa shtuar më shumë shije të ëmbël në pije. Të gjithë ata ishin me peshë të shëndetshme dhe nuk kishin asnjë mosfunksionim metabolik. Për më tepër se konsumimi i shtatë pijeve në laborator gjatë një periudhe dy javore, ata nuk bënë ndonjë ndryshim në dietën e tyre apo zakonet e tjera. Hetuesit kryen studime mbi vullnetarët para, gjatë dhe pas periudhës së testimit dhe kryen skanime të fMRI për të parë ndryshimet në tru në përgjigje të shijeve të ëmbla, si dhe shijet e tjera si të kripura dhe të lagështa. Ata gjithashtu matën perceptimin e shijes dhe bënë një test oral të tolerancës së glukozës për të parë ndjeshmërinë ndaj insulinës.

Një studim paralel u krye me adoleshentët, të moshës 13-17 vjeç, “pasi adoleshentët kalojnë një periudhë të rezistencës kalimtare ndaj insulinës, një kohë me preferencë të shtuar për pije të ëmbla dhe zhvillim intensiv të trurit,” vuri në dukje autorët. Sidoqoftë, gjyqi mbaroi herët kur u zbulua se dy nga adoleshentët në grupin e kombinimit të sukralozës-karbohidrateve shfaqën nivele të insulinës që agjërojnë shumë.

Autorët arsyetuan se nëse hipoteza e paprekur ishte e saktë, atëherë pjesëmarrësit në grupin që konsumonin pije të ëmbëlsuara me LCS, por jo në grupin që konsumonin pije të ëmbëlsuara me sheqer, ose grupi që konsumonte pije me LCS plus maltodextrin, duhet të shfaqnin ndjeshmëri të zvogëluar ndaj insulinës së shoqëruar me ulur përgjigjet e trurit dhe shqisore ndaj shijes së ëmbël, por jo të shijshme, të kripur ose të këndshme. “Hipoteza e palëkundur thotë se shkëputja e shijes së ëmbël nga energjia rezulton në një aftësi të dëmtuar për të përdorur shijen e ëmbël për të udhëhequr ushqimin. Nëse po, ne arsyetuam që përgjigja e trurit ndaj ëmbëlsise, por jo shijet e tjera, duhet të ndryshojë, ”vunë re ata.

Ajo që ata zbuluan papritur ishte se ishte kontrolli, grupi combo që konsumonte LCS plus pijet maltodextrin që treguan ndryshime në përgjigjen e trurit ndaj shijes së ëmbël, dhe në ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe metabolizmit të glukozës. “Subjektet kishin shtatë pije me kalori të ulëta, secila përmbante ekuivalentin e dy paketave të Splenda, për dy javë,” tha Small. “Kur pija u konsumua vetëm me ëmbëltues me kalori të ulët, nuk u vërejtën ndryshime; megjithatë, kur kjo sasi e ëmbëlsuesve me kalori të ulët u konsumua me një karbohidrate të shtuar në pije, metabolizmi i sheqerit dhe reagimi i trurit ndaj sheqerit u përkeqësua. “

Duke pasur parasysh rezultatin befasues, studiuesit shtuan një grup të dytë kontrolli, në të cilin pjesëmarrësit pinin pije vetëm me maltodextrin. Ata nuk gjetën prova që konsumimi i pijeve që përmbajnë vetëm maltodextrin gjatë periudhës shtatë-ditore ndryshon ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe metabolizmit të glukozës.

“Në mënyrë kolektive, gjetjet nga dy studimet njerëzore hedhin poshtë hipotezën se heqja e shijes së ëmbël nga përmbajtja kalorike shkakton mosfunksionim metabolik ose zvogëlohet në fuqinë e shijes së ëmbël si një stimul i kushtëzuar,” përfundoi ekipi. “Përkundrazi, rezultatet zbulojnë se mosfunksionimi metabolik, shoqëruar me ulje të ndjeshmërisë qendrore ndaj shijes së ëmbël, ndodh kur një LCS konsumohet vazhdimisht me një karbohidrate … por jo pa … ata sugjerojnë që konsumi i sukrasozës ndryshon metabolizmin e glukozës së konsumuar njëkohësisht për të prodhuar me shpejtësi efekte të dëmshme në shëndetin metabolik. “

Dhe, përse ndodhën këto efekte, arsyetoi i vogël, “Ndoshta efekti rezultoi nga zorrët duke gjeneruar mesazhe të pasakta për të dërguar në tru për numrin e kalorive të pranishme. Zorrë do të ishte e ndjeshme ndaj sukralozës dhe maltodextrinit dhe sinjal se dyfish më shumë kalori janë në dispozicion sesa janë në të vërtetë të pranishme. Me kalimin e kohës, këto mesazhe të pasakta mund të prodhojnë efekte negative duke ndryshuar mënyrën se si truri dhe trupi i përgjigjen shijes së ëmbël ”.

Ajo më tej vuri në dukje se një grup i studimeve të mëparshme që vlerësonin ëmbëlsuesit artificialë kishin përfshirë përzierjen e ëmbëltuesve me kos të thjeshtë, dhe se shtimi i karbohidrateve nga kos mund të ketë çuar në të njëjtat efekte si ato që janë parë me maltodextrin të shtuar. Kjo mund të shpjegojë pse gjetjet e mëparshme në lidhje me ëmbëlsuesit artificial kanë qenë në kundërshtim.

Dhe nëse, siç sugjeruan autorët, kombinimi i LCS me karbohidrate po kontribuon në incidencën e diabeteve të tipit 2 dhe mbipeshes, “… shtimi i LCS për të rritur ëmbëlsinë e ushqimit dhe pijeve që përmbajnë karbohidrate dhe duhen dekurajuar nga  konsumi i dietës.

Siç tha Small, “Studimet e mëparshme tek minjtë kanë treguar se ndryshimet në aftësinë për të përdorur shijen e ëmbël për të udhëhequr sjelljen mund të çojnë në mosfunksionim metabolik dhe shtim në peshë me kalimin e kohës … Ne mendojmë se kjo është për shkak të konsumimit të ëmbëltuesve artificialë me energji … Gjetjet tona sugjeroni që është në rregull që të keni një Coke Diet një herë në një kohë, por nuk duhet ta pini atë me diçka që ka shumë carbs… Nëse jeni duke ngrënë patate të skuqura franceze, jeni më mirë të pini një Cola  të rregullt ose — më mirë akoma ujë Kjo ka ndryshuar mënyrën se si unë ha, dhe atë që unë ushqej djalin tim. Unë u kam thënë të gjithë miqve dhe familjes sime për këtë ndërveprim. “

Studimet e ardhshme do të shikojnë nëse ëmbëlsuesit e tjerë artificialë, si dhe më shumë ëmbëlsues natyralë si stevia, kanë të njëjtat efekte si sukraloza.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email