Menopauza dhe diabeti

Menaxhimi i diabetit gjatë kalimit të menopauzës mund të ndihet si një sfidë e dyfishtë për shumicën e grave për shkak të efekteve të kombinuara që çdokush mund të ketë në trup. Mënyra më e mirë për të mbetur në kontroll është duke ditur se çfarë të presësh në mënyrë që të përgatisni veten për sfidat unike që mund të qëndrojnë përpara.

Çfarë është menopauza? Menopauza është termi i përgjithshëm që përshkruan fundin e ciklit menstrual të një gruaje – me fjalë të tjera, ndërprerja e periodave mujore – që zakonisht ndodh rreth moshës 50 vjeçare. Periodat zakonisht vijnë në një ndalesë graduale, duke u bërë më pak të shpeshta dhe me intervale më të gjata në mes të secilit para se të ndalen krejtësisht. Por për disa gra, fundi i menstruacioneve mund të jetë i papritur. Është kjo periudhë që i referohet kur një grua thuhet të jetë ‘duke kaluar nëpër menopauzë’. Për shumë gra, fundi i menstruacioneve mund të çojë në një numër simptomash fizike dhe emocionale, të cilat mund të dëmtojnë shëndetin. Nivelet e estrogjenit të hormoneve seksuale femërore zvogëlohen duke shkaktuar që vezoret të ndalojnë prodhimin e vezës çdo muaj (ovulimi). Zvogëlimi i estrogjenit mund të rezultojë në gratë që përjetojnë nxehtesi, djersitje natën, ndryshime të disponimit dhe thatësi vaginale. Megjithatë, ndryshimi i niveleve të hormoneve mund të shkaktojë ndryshime dhe bie në nivelet e sheqerit në gjak, të cilat për gratë me diabet mund të çojnë në një sërë problemesh dhe mund të përbëjnë një numër rreziqesh për shëndetin.

Kam diabet dhe menopauzë – çfarë duhet të pres? Menopauza nuk do të prekë çdo grua në të njëjtën mënyrë, megjithatë, ka një numër efektesh të përbashkëta.

Ndryshim ne nivelet e sheqerit në gjak Siç u përmend më lart, ndryshimet në nivelet e hormoneve të estrogjenit dhe progesteronit që ndikojnë në reagimin e qelizave tuaja ndaj insulinës – mund të çojnë në luhatje të papritura në sheqernat tuaja në gjak, duke e bërë më të vështirë mbajtjen e diabetit të kontrolluar mirë.

Fitimi në peshë Duke vënë në peshë është një çështje e zakonshme për disa gra që kalojnë nëpër menopauzë dhe pas menopauzës, dhe mund të rrisin nevojën për ilaçe të insulinës ose të diabetit oral.

Infeksionet Diabeti ngre rrezikun e infeksioneve urinare dhe vaginale, dhe ky rrezik rritet më tej gjatë dhe pas menopauzës, pasi më pak estrogjen në trup i bën kushtet edhe më ideale në traktin / vaginën urinare për bakteret.

Problemet e gjumit Nxehtësi dhe djersitje natën pas menopauzës mund të shkaktojnë pagjumësi. Kjo, nga ana tjetër, mund të ketë një ndikim negativ në kontrollin e glukozës në gjak.

Mosfunksionimi seksual Me kalimin e kohës, nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të dëmtojnë nervat e vaginës dhe të shkaktojnë hedhjen dhe inflamimin e mureve vaginale, duke e bërë më të vështirë për gratë të ngjallen ose të arrijnë orgazmën. Ky problem shpesh përkeqësohet nga thatësia vaginale, një simptomë e zakonshme e menopauzës, e cila mund të shkaktojë dhimbje gjatë seksit.

Si mund ta menaxhoj më mirë menopauzën dhe diabetin? Ndërsa menopauza mund ta bëjë më të vështirë për ju që të mbani nivelet e sheqernave në gjak në kontroll, lajmi i mirë është se ka një numër hapash të thjeshtë që mund të ndërmerrni për të përmirësuar menaxhimin e menopauzës dhe për të ulur ndikimin që ka në kontrollin e diabetit tuaj. Kjo perfshin:

Ndryshime të shëndetshme jetese Ushqimi i një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar, duke shmangur pirjen e duhanit, duke reduktuar marrjen e alkoolit dhe mbajtjen fizikisht aktive janë të gjithë faktorët e shëndetshëm të jetesës që mund t’ju ndihmojnë të ndiheni më mirë pas menopauzës, si dhe të ndihmoni për të mbajtur diabetin tuaj të kontrolluar mirë.

Testoni glukozën e gjakut rregullisht Testimi i niveleve të sheqerit në gjak më shpesh se zakonisht gjatë ditës, dhe herë pas here gjatë natës, do t’ju ndihmojë të shihni se si sheqernat e gjakut i përgjigjen simptomave të menopauzës, siç janë nxehtësia dhe ndryshimet në gjendjen shpirtërore (ankth, lodhje, etj.). Shënoni leximet dhe simptomat e sheqerit në gjak dhe jepni këtë informacion tek mjeku juaj, pasi ata mund ta përdorin atë për të rregulluar planin e trajtimit të diabetit sipas nevojës. Për shembull, nëse glukoza e gjakut vazhdon të rritet, mund të nevojitet një dozë më e lartë e medikamenteve të diabetit ose ilaçeve të reja. Testimi i rregullt i HbA1c gjithashtu mund të këshillohet nga mjeku juaj për të marrë një ide se çfarë niveli mesatar i sheqerit në gjak ka qenë gjatë 3 muajve të fundit.

Kërkoni ndihmë për simptomat e menopauzës Nëse jeni duke u përpjekur të përballeni me thatësi vaginale dhe dhimbje, probleme të gjumit, nxehtësi ose simptoma të tjera, mbani mend se mbështetja është në dispozicion. Për shembull, për të rivendosur lagështi vaginale mjeku juaj mund të rekomandojë një lubrifikant vaginal, ose nëse shtimi i peshës është një problem, këshillat e ekspertëve nga një dietist mund të ndihmojnë. Terapi zëvendësuese hormonale (HRT) është gjithashtu një opsion për disa gra. Kjo formë e trajtimit përdoret për të lehtësuar simptomat e menopauzës duke zëvendësuar hormonet femërore (estrogjen dhe progesteron) që nuk prodhohen më pas menopauzës.

Merrni vlerësimin për rrezikun e sëmundjeve të zemrës Menopauza shkakton ndryshime metabolike që mund të shkaktojnë rritjen e peshës suaj. Për gratë me diabet, shtimi i peshës mund të rritë edhe më shumë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, si dhe të komplikojë menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Mbroni kockat tuaja Me kalimin e kohës, diabeti mund të shkaktojë një sërë problemesh kockash dhe të përbashkët, veçanërisht në gratë. Problemet si përzierja e eshtrave mund të përshkallëzohet gjatë dhe pas menopauzës, prandaj është e rëndësishme të ndërtohet forca në eshtra. Kjo mund të bëhet duke shtuar kalcium dhe vitaminë D shtesë në dietën tuaj dhe marrjen e vlerës së dendësisë së eshtrave.

Print Friendly, PDF & Email