Menaxhimi i sëmundjes së veshkave diabetike

Hapat për të parandaluar, ngadalësuar dhe mbrojtur këtë ndërlikim të zakonshëm

Sëmundja diabetike e veshkave (DKD) është një ndërlikim i zakonshëm dhe serioz i diabetit. Dështimi i veshkave mund të shkaktojë vdekje ose të kontribuojë në vdekje nga sëmundjet e zemrës ose goditje në tru. Së bashku me presionin e lartë të gjakut, diabeti është shkaku kryesor i sëmundjeve të veshkave, me 20% deri në 40% të njerëzve me diabet që kanë një nivel të DKD. Por si të gjitha komplikimet, DKD mund të parandalohet, ngadalësohet ose përmbyset me një trajtim të mirë dhe vetë-menaxhim.

Veshkat janë mrekulli

Veshkat janë ndër mrekullitë më të mëdha të trupit të njeriut. Këto organe në formë fasule, secila rreth 4 inç (11 centimetra) e gjatë në të rritur, vazhdimisht marrin produkte të mbeturinave dhe ujë shtesë nga gjaku dhe i nxjerrin ato në urinë. Pa punuar në veshka, toksinat dhe uji do të ndërtoheshin në gjak dhe do të na vrisnin me shpejtësi. Sipas Fondacionit Kombëtar të Veshkave, “veshkat tuaja filtrojnë rreth 200 litra  gjaku çdo ditë për të bërë rreth 1 deri në 2 litra të urinës.” Një njeri mesatar i rritur ka rreth 5 litra  gjaku, kështu që shumica e gjakut kalon në veshka rreth 40 herë në ditë.

Veshkat e bëjnë magjinë e tyre me rreth një milion mini-organe të quajtura nefron (NEFF-ronz). Kjo është arsyeja pse mjekët në veshka quhen nefrolog. Cdo nefron përmban një tufë enësh të imta të gjakut të quajtura glomerulus (shkëlqim-MARE-ju-liss), një sistem i mrekullueshëm filtrimi që shtyn helmet si amoniak dhe mban proteina të rëndësishme të trupit. Pastaj një grup i dytë i filtrave të quajtur tubulat renale rimarrin proteinat dhe glukozën.

Si të gjitha enët e gjakut, nefronet dëmtohen lehtësisht nga nivelet e larta të glukozës (sheqerit) në gjak. Sheqeri ndez enët e gjakut dhe shkakton ënjtje dhe dhëmbje. Kur një glomerulus është i dëmtuar, ai do të nxjerrë proteina që trupi duhet të mbajë. Në fazat e mëvonshme, disa nefron mbyllen plotësisht dhe uji i tepërt nuk mund të ekskretohet.

Simptomat e DKD

Ashtu si diabeti, sëmundja e veshkave është një vrasës i heshtur. “Ata me sëmundje të veshkave nuk priren të shfaqin simptoma deri në fazat shumë vonë”, thotë Joseph Vassalotti, MD, zyrtar kryesor mjekësor në Fondacionin Kombëtar të Veshkave. “Vetëm 10% e njerëzve me sëmundje kronike të veshkave e dinë që e kanë atë.” Ka disa simptoma. Dr Vassalotti citon lodhjen; vështirësi për të fjetur; lëkura e thatë, e kruar; gjaku në urinë; urinë flluskore; ënjtje rreth syve, kyçeve të këmbëve ose këmbëve; oreks i dobët; dhe ngërçet e muskujve si shenja paralajmëruese të mundshme. Klinika Mayo shton vjellje, të vjella dhe ulje të mprehtësisë mendore në këtë listë. Por meqenëse të gjitha ato simptoma mund të vijnë nga një sërë kushtesh, është e vështirë të thuash shumë për veshkat vetëm nga simptomat në fazat e hershme.

Teste laboratorike për sëmundje të veshkave

Për shkak se mund të jetë e vështirë të dallosh DKD nga kushtet e tjera në fazat e hershme, ekspertët këshillojnë njerëzit me diabet që veshkat e tyre të testohen rregullisht. Një test gjaku për kreatininëN, një produkt i mbeturinave që trupat tanë vazhdimisht prodhojnë dhe sekretojnë, mund të përdoret për të llogaritur një normë të vlerësuar të filtrimit glomerular (GFR), e cila tregon se sa shpejt veshkat po përpunojnë urinën. Një gamë normale është 90 mililitra në minutë ose më lart.

Funksioni i veshkave monitorohet gjithashtu me teste për azot ure të gjakut (BUN). Seritë normale të BUN janë 8 mg / dl deri 24 mg / dl për burrat dhe 6 mg / dl deri 21 mg / dl për gratë. Për  GFR, më e larta është më e mirë, por për kreatininëN dhe BUN, më e lartë është një shenjë e dëmtimit. Testet e urinës përdoren gjithashtu për të kontrolluar albuminën një nga proteinat që veshkat supozohet të mbajnë në gjak, jo të ekskretojnë. Një test mikroalbumin mund të kontrollojë sasi të vogla (mikro) të albumineve në urinën tuaj, të cilat tregojnë dëmtimin e veshkave. Këto teste bëhen zakonisht një herë në vit për monitorim, ose më shpesh nëse DKD po përparon.

Fazat e sëmundjes së veshkave

Njerëzit me sëmundje të veshkave vendosen në fazat 1 deri 5, bazuar në rezultatet e tyre të GFR dhe shenjave klinike të tilla si gjaku në urinë, ënjtja (edemë) ose dëmtimi i dukshëm në skanime.

Faza 1: GFR është 90 ose më e madhe, një nivel normal, por ka edhe shenja të tjera të DKD, siç është mikroalbumin në urinë.

Faza 2: GFR është 60 deri 89, por zakonisht nuk ka simptoma fizike. (Për ata me DKD, këtu mund ta mbani.)

Faza 3: GFR është 30 deri 59. Kjo është aty ku pacientët mund të fillojnë të ndjehen të sëmurë me simptoma të tilla si ënjtje ose dhimbje prapa, dhe ata mund të zhvillojnë anemi dhe / ose presion të lartë të gjakut. Në fazën 3, rekomandimet për trajtimin dhe vetë-menaxhimin ndryshojnë. Mjekët do të këshillojnë të hani më pak proteina, sepse produktet e prishjes së proteinave janë të vështira në veshkat. Ata mund të përshkruajnë ilaçe të presionit të gjakut për të parandaluar dështimin e zemrës.

Faza 4: GFR është 15 deri në 29, domethënë veshkat janë dëmtuar rëndë. Në këtë fazë, mjekët do t’i këshillojnë pacientët që të fillojnë të mendojnë për dializë ose transplantim të veshkave. (Disa njerëz mund të kenë një të afërm të ngushtë të gatshëm të dhurojnë një veshkë.)

Faza 5: Ata që janë në dializë duhet të hanë shumë proteina, por të kufizojnë fort kaliumin, fosforin dhe lëngjet (të cilat duhet të mbahen nën 32 ons në ditë).

Post-transplantimi: Zgjedhjet e ushqimit janë më pak të kufizuara, por kini kujdes nga rritja e peshës nga ilaçet, dieta dhe infeksioni sepse sistemet imune dobësohen nga barnat transplantuese. Sigurohuni që të lani gjithçka mirë.

Menaxhimi i DKD: Ilaçet

Për njerëzit me diabet tip 2 dhe sëmundje kronike të veshkave, Standardet e Shoqatës Amerikane të Diabetit të Kujdesit Mjekësor në Diabetes — 2019 rekomandon që ofruesit të konsiderojnë përshkrimin e ilaçeve në klasën SGLT2 (p.sh. Invokana, Farxiga, Jardiance) ose klasa frenuese GLP-1 (p.sh. Truliciteti , Victoza, Bydureon, Byetta, Lyxumia, Tanzeum). (Njerëzit me diabet tip 1 kërkojnë insulinë për të mbajtur nivelin e glukozës në gjak në varg të synuar.) Disa hulumtime të fundit sugjerojnë që metformina mund të jetë e sigurt për njerëz të caktuar me sëmundje të butë të veshkave.

Shoqata Amerikane e Mjekëve të Familjes këshillon mjekët të përshkruajnë ilaçe të presionit të gjakut në klasën e frenuesit të enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE) ose klasën e bllokuesit të receptorëve angiotensin (ARB) për njerëzit me sëmundje kronike të veshkave.

Disa artikuj shtesë për t’u shënuar në lidhje me ilaçet te njerëzit me sëmundje të veshkave:

• Sipas DaVita, pacientët në dializë shpesh marrin ilaçin për ndërtimin e gjakut, eritropoietin, së bashku me hekurin, për të parandaluar aneminë. Ata gjithashtu mund të marrin lidhës fosfat me çdo vakt për të mbajtur nivelin e fosforit te ulet , së bashku me një larmi vitaminash.

• Qendra e transplantimit të Klinikës Cleveland thotë se pas një transplantimi të veshkave, pacientët duhet të marrin ilaçe të tilla si steroidet për të mbrojtur veshkën e re. Këto ilaçe mund të ndikojnë potencialisht në menaxhimin e diabetit duke rritur rezistencën ndaj insulinës.

• Për shkak se veshkat luajnë një pjesë të madhe në largimin e ilaçeve nga trupi, dëmtimi i veshkave do të thotë që ilaçet të qëndrojnë në sistem më gjatë. Kjo do të thotë që doza e pothuajse të gjitha ilaçeve do të duhet të rregullohen nga një mjek për njerëzit me sëmundje të veshkave.

• Njerëzit me insuficiencë të veshkave, dhe veçanërisht ata që janë në dializë, mund të kenë rrezik të rritur nga hipoglikemia, ose episode të ulëta të glukozës në gjak që mund të sjellin pasoja të rënda. Pacientët duhet të monitorojnë glukozën nga afër, duke përdorur një monitor të vazhdueshëm të glukozës nëse është e mundur.

• Pacientët me DKD të përparuar mund të mos kenë shumë energji për stërvitje, por çdo aktivitet i butë që ata mund të bëjnë do të ndihmojë në qarkullimin dhe menaxhimin e diabetit. Ushtrimet në këmbë, shtrirje dhe forcim janë të gjitha të mira.

• Pirja e duhanit dëmton enët e gjakut, kështu që pirja e duhanit me diabet nuk është vetëm një e keqe e dyfishtë për veshkat. Nëse keni nevojë për ndihmë për të lënë duhanin, vizitohuni me klinika per lenien e duhanit.

Perpjekja ja vlen ….

Mbrojtja e veshkave tuaja kërkon punë, por ia vlen të përpiqeni. Ekzaminimi i rregullt, disa ndryshime të jetesës dhe ilaçe, nëse është e nevojshme, të gjitha mund të sigurojnë që këto organe të qëndrojnë në formën më të mirë të mundshme. Siç thotë Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), kujdesuni për veshkat tuaja, qe ato do të kujdesen për ju.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email