Marrëdhënia midis insulinës dhe kaliumit

Çfarë është insulina?

Insulina është një hormon natyror që prodhohet nga qelizat beta në pankreas. Ky hormon funksionon duke ndihmuar trupin të thithë glukozë, kalium dhe elementë të tjerë ushqyes nga qarkullimi i gjakut. Glukoza është një formë sheqeri e cila është një nga burimet më të mëdha të karburantit. Insulina inkurajon mëlçinë të ruajë glukozën në formën e glikogjenit për përdorim në të ardhmen. Përveç kësaj, insulina rrit depërtueshmërinë e qelizave të trupit ndaj ushqyesve të tjerë të tillë si kaliumi. Prandaj, prania e insulinës inkurajon qelizat e trupit për të marrë glukozë nga qarkullimi i gjakut përveç kaliumit, fosfatit dhe magnezit.

Efekti i insulinës në kalium është më i rëndësishëm klinikisht. Kjo sepse insulina aktivizon ATP-at e kaliumit të natriumit në shumicën e qelizave të trupit, gjë që mund të çojë në rritjen e përthithjes së kaliumit nga qelizat.

Çfarë është kaliumi?

Kaliumi është një mineral dhe elektrolit i cili ndihmon për të mbajtur lëngjet e trupit tuaj në një nivel të duhur. Kaliumi është një lëndë ushqyese e rëndësishme për muskujt, zemrën dhe nervat tuaja. Kaliumi është përgjegjës për mbajtjen e ujit brenda qelizave në mënyrë që ato të mos dehidrohen. Me nivelin e duhur të lëngjeve, trupi juaj mund të sigurohet që zemra juaj të rrahë në mënyrë korrekte dhe truri juaj të funksionojë siç duhet. Nëse trupi juaj nuk mban nivelet e duhura të kaliumit, ju mund të përjetoni simptoma të tilla si dhimbje muskulore dhe kriza. Mund të vuani nga niveli i ulët i kaliumit (hipokalemia) ose niveli i lartë i kaliumit (hiperkalemia).

Zakonisht, veshka funksionon duke nxjerrë kaliumin e tepërt nga trupi. Rekomandohet që të merrni 4.7 gr kalium çdo ditë. Sidoqoftë, edhe nëse po konsumoni sasinë e duhur të kaliumit, përsëri mund të keni nivele të larta ose të ulëta të kaliumit. Diapazoni i shëndetshëm i kaliumit është ndërmjet 3.6 dhe 5.2 mmol / L. Në rast se niveli i kaliumit është mbi 5.5 mmol / L, konsiderohet të jetë i rrezikshëm për jetën.

Shkaqet e mundshme të luhatjes së niveleve të kaliumit përfshijnë:

• Problemi i veshkave

•Urinim i shpeshtë

• Të vjella

• Përdorimi i ilaçeve specifike si ilaçet e insulinës

• Ndryshimet në nivelet hormonale

Një studim shkencor tregoi se njerëzit që morën tiazide për të trajtuar presionin e lartë të gjakut përjetuan një humbje të elektroliteve si kaliumi. Studimi tregoi se humbja e kaliumit mund të rrisë rrezikun e diabetit. Në rast se ndiheni sikur jeni në rrezik të keni diabet ose keni një mungesë të kaliumit, duhet të vizitoni mjekun tuaj. Mjeku juaj mund të kryejë analiza të gjakut për të kontrolluar nëse nivelet e kaliumit tuaj janë anormale. Në rast se diapazoni i nivelit tuaj të kaliumit nuk është normal, mjeku juaj mund të rekomandojë një ndryshim në dietën tuaj ose të përshkruaj suplemente.

Pse insulina shkakton kalium të ulët?

Insulina është një hormon i cili ndihmon për të mbajtur nivelet e kaliumit në trup brenda një diapazoni të shëndetshëm. Kur hani ushqim që është i pasur me kalium siç është peshku, kaliumi do të hyjë në qarkullimin e gjakut. Kjo do të çojë në një rritje të niveleve të kaliumit, i cili stimulon qelizat beta për të prodhuar hormonin natyror të insulinës. Insulina funksionon duke ndihmuar kaliumin të absorbohet në qelizat e trupit në mënyrë që të mos grumbullohet në qarkullimin e gjakut. Në rast se nuk ka insulinë të mjaftueshme në trup, nivelet e kaliumit do të rriten në nivele anormale. Kur kjo të ndodhë, trupi juaj do të prodhojë më shumë insulinë për të ndihmuar në uljen e niveleve të larta të kaliumit. Pacientët me diabet zakonisht kanë nivele të larta të kaliumit në trupin e tyre. Njerëzit me diabet të tipit 1 nuk mund të prodhojnë më insulinë. Kjo sepse qelizat beta që prodhojnë insulinë janë dëmtuar nga sistemi imunitar. Pa insulinë, kaliumi nuk mund të hyjë në qeliza që çon në një grumbullim të kaliumit në qarkullimin e gjakut. Kjo çon në nivele të larta të niveleve të kaliumit në pacientët me diabet të tipit 1, i cili, nëse nuk kurohet mund të çojë në hiperkalemia të rëndë.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email