Lumturia e martesës prek menaxhimin e diabetit ndryshe në burra dhe gra, raport studimi

Meshkujt që përjetojnë probleme me martesën e tyre mund të kenë më shumë gjasa që të kenë një rrezik të reduktuar të diabetit dhe ta menaxhojnë më mirë nëse kanë kushte, zbulimet e hulumtimit. Shkencëtarët në Universitetin Shtetëror të Miçiganit (MSU) zbuluan se gratë që rregullisht ‘i bezdisin’ sjelljet shëndetësore të burrit të tyre mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të tyre, edhe pse kjo mund të shihet si nxitje e armiqësisë. “Studimi sfidon supozimin tradicional se cilësia negative martesore është gjithmonë e dëmshme për shëndetin,” tha autori kryesor Hui Liu, MSU profesor i sociologjisë. “Kjo gjithashtu inkurajon studiuesit e familjes për të dalluar burime dhe lloje të ndryshme të cilësive martesore. Ndonjëherë, shqetësimi është i kujdesshëm”. Liu dhe kolegët i analizuan të dhënat nga Projekti Kombëtar i Jetës Sociale, Shëndetit dhe Aging. Anketa përfshiu rezultatet nga 1,228 të anketuar të martuar në pesë vjet, të gjithë të cilët ishin të moshës ndërmjet 57 dhe 85 vjeç.

389 të anketuar kishin diabet në fund të studimit pesëvjeçar. Hulumtuesit nuk ishin në gjendje të bënin dallimin midis rasteve të diabetit të tipit 1 dhe diabetit të tipit 2, por vunë në dukje gjetjet e aplikuara kryesisht tek njerëzit me diabet tip 2.

Për gratë, një rritje te cilësisë pozitive martesore ishte e lidhur me rrezikun më të ulët të zhvillimit të diabetit. Gratë gjithashtu kishin më shumë gjasa të përjetonin shëndet të përmirësuar për të qenë në një marrëdhënie me cilësi të mirë.

Njerëzit, nga ana tjetër, kishin një rrezik më të ulët të diabetit dhe ishin më në gjendje të kontrollonin gjendjen pas diagnozës nëse kishin një rritje në cilësinë martesore negative.

Për shkak se gratë u raportuan të nxisnin burrat e tyre, kjo çoi në marrjen e kujdesit më të mirë për veten, pavarësisht nga tendosja martesore që rriteshin me kalimin e kohës.

Liu shtoi: “Zbatimi i politikave publike dhe programeve të dizajnuara për të promovuar cilësinë martesore duhet gjithashtu të zvogëlojë rrezikun e diabetit dhe të promovojë shëndetin dhe jetëgjatësinë, veçanërisht për gratë në moshat më të vjetra”.

Gjetjet janë botuar në Revistat e Gerontologjisë.

Print Friendly, PDF & Email