LLojet e Insulinave

Grafiku i insulinës: C’farë duhet të dini për llojet dhe kohën e veprimit te insulinës.

Nëse keni diabet , mjeku juaj mund të përshkruaj terapi me insulinë për të ndihmuar në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak. Insulina është një hormon që prodhohet në pankreas. Ai rregullon nivelin e sheqerit në gjak dhe lejon trupin tuaj të shndërrojë sheqerin në energji.

Llojet e insulinës

Ekzistojnë lloje të shumta të insulinës në dispozicion. Katër llojet kryesore janë:
• insulinë me veprim të shpejtë
• insulinë me veprim të rregullt ose me veprim të shkurtër
• insulinë me veprim të ndërmjetëm
• insulinë me veprim të gjatë

Insulina nuk mund të merret në formë pilulash sepse sistemi juaj tretës do ta prishte atë në të njëjtën mënyrë si ju tretet ushqimi. Kjo do të thotë që insulina nuk do te shkonte   në rrjedhën tuaj të gjakut aty ku është e nevojshme.

Në varësi të historisë suaj shëndetësore, mjeku juaj mund të përshkruaj një lloj insuline ose shumë lloje të insulinës.

Kjo tabelë përshkruan llojet e ndryshme të insulinës dhe mënyrën se si ato mund të ndikojnë tek ju. Brenda secilës kategori, ekzistojnë formulime të ndryshme që mund të ndryshojnë fillimin, kulmin ose kohëzgjatjen.

Markat e insulinës

Edhe pse ekzistojnë katër lloje kryesore të insulinës, ka shumë më shumë marka me recetë që ofrojnë ilaçet në format e tij kryesore. Këto marka mund të ndryshojnë sipas llojit të insulinës, dozimit dhe mënyrës së dorëzimit, midis faktorëve të tjerë. Këtu është një përmbledhje e markave të ndryshme dhe produkteve të insulinës në dispozicion:

Produktet me veprim të shpejtë të insulinës përfshijnë:

• insulinë aspart (NovoLog)
• glulizina e insulinës (Apidra)
• insulinë lispro (Humalog)

Produkte të rregullta ose me veprim të shkurtër zakonisht përdorin insulinë të rregullt, duke përfshirë:

• Humulin R
• Humulin R U-500
• Humulin R U-500 KwikPen
• Mish derri i rregullt Iletin
• Iletin II i rregullt
• Novolin R
• Novolin R Innolet
• Novolin R PenFill
• ReliOn / Humulin R
• ReliOn / Novolin R
• Velosulin BR

Produktet me veprim të ndërmjetëm zakonisht përdorin izofan insulinë, duke përfshirë:

• Humulin N
• Humulin N KwikPen
• Humulin N Pen
• Iletin NPH
• Iletin II NPH Mish derri
• derri i pastruar nga insulina NPH
• Novolin N
• Novolin N Innolet
• Novolin N PenFill
• ReliOn / Novolin N

Produktet me veprim të gjatë të insulinës përfshijnë:

• Detemir insulinë (Levemir, Levemir FlexPen, Levemir FlexTouch, Levemir InnoLet, Levemir PenFill)
• degludec i insulinës (Tresiba FlexTouch)
• insulinë glarginë (Basaglar KwikPen, Lantus, Fishek Lantus OptiClik, Lantus Solostar Pen, Toujeo Max Solostar, Toujeo SoloStar)

Disa prodhues shesin gjithashtu përzierje të përgatitura paraprakisht të insulinës me veprim të rregullt ose të shkurtër dhe me veprim të ndërmjetëm, të kombinuara në një shishe të vetme ose stilolaps insulinë. Këto produkte të paracaktuar përfshijnë:

• përzierje të izofanit të insulinës dhe insulinës të rregullta (Humalin 50/50, Humulin 70/30, Humulin 70/30 KwikPen, Novolin 70/30, ReliON / Novolin 70/30)
• përzierje të insulinës lispro dhe insulinës lispro protamine (Humalog Mix 75/25, Humalog Mix 75/25 KwikPen)

Cili lloj insuline është i duhuri për ju?

Nëse keni nevojë për të marrë insulinë, mund të pyesni se cili opsion do të funksionojë më mirë. Mjeku juaj do të marrë parasysh faktorë të ndryshëm në rekomandimin e një lloj insuline për ju. Për shembull, mjeku juaj mund të marrë parasysh:

• nivelet e glukozës në gjak
• sa kohë keni jetuar me diabet
• çdo ilaç aktual që merrni
• stilin e jetës tuaj dhe shëndetin e përgjithshëm
• mbulimin tuaj të sigurimit

Me kalimin e kohës, nevoja juaj për insulinë mund të ndryshojë dhe mjeku juaj mund të sugjerojë të provoni diçka të re. Eshtë normale që plani juaj i trajtimit të zhvendoset me kalimin e kohës. Nëse keni pyetje se pse mjeku juaj rekomandon një lloj të caktuar të insulinës, bisedoni me ta. Mjeku juaj mund të shpjegojë të mirat dhe të mirat e opsioneve të ndryshme të insulinës, dhe pse dikush mund të jetë më i përshtatshëm për ju.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email